Zdravlje
31.07.2020.

Kod dece se intolerancija na hranu ispoljava na razne načine

Pre samo deceniju ili dve netolerancija se uglavnom vezivala za mleko i mlečne proizvode, a poslednjih nekoliko godina sve je više i odraslih i dece koji loše reaguju na određene namirnice. Ovo se dešava zbog toga što industrijski proizvedena hrana sadrži dosta aditiva, veštačkih zaslađivača, konzervansa i genetski modifikovanih sastojaka.

Iako na prvi pogled nije toliko opasna, tokom dužeg vremena intolerancija na hranu može da dovede do oštećenja tkiva organa za varenje. Stoga je veoma važno na vreme prepoznati znakove intolerancije kod dece kako bi se ona tretirala pravilno i kako bi se preduzele mere za olakšanje tegoba. Neki od znakova intolerncije na hranu mogu biti:

Hronična dijareja

Ukoliko se dijareja kod deteta javlja često i praćena je nadutošću i snažnim gasovima, može se posumnjati na intoleranciju na laktozu ili gluten. U ovim slučajevima nije neophodno izbegavati fermentisani mlečne proizvode jer je udeo laktoze u njima zanemarljiv. Važno je uraditi test na celijakiju i, ukoliko to lekar posavetuje, na neko vreme izbegavati hranu koja sadrži gluten.

Povraćanje

Ovaj simptom može biti pokazatelj netolerancije na kazein, jedan od mlečnih proteina. U tom slučaju potrebno je da se na neko vreme izbegava konzumiranje mlečnih proizvoda, a ako dete još uvek sisa, potrebno je da mama iz svoje ishrane izbaci mlečne proizvode. Korisno je detetu davati i probiotike kako bi se crevna flora oporavila brže.

Osip i ekcem

Reakcije na koži mogu ukazivati na netoleranciju na kazein, jaja, gluten kao i na određeno voće, najčešće citruse. U tom slučaju najbolje je uraditi analize krvi kako bi se utvrdilo da li su reakcije na koži uzrokovane određenim namirnicama ili je u pitanju neki drugi uzrok.

Hronična upala uha

U nekim slučajevima upala uha može da ukazuje na osetljivost na soju i mlečne proizvode. Pedijatar će vas, ukoliko se to potvrdi, posavetovati da makar na mesec dana iz ishrane deteta isključite ove namirnice.

Razdražljivost

Jedan od mogućih uzroka preterane razdražljivosti kod dece može biti intolerancija na gluten. Osetljivost na gluten dakle ne izaziva samo smetnje u probavi već može izazivati i glavobolju, gubitak kondicije i razdražljivost.

Hiperaktivnost

Industrijska hrana, namirnice i slatkiši koji sadrže veštačke boje, šećere I aditive, kod dece koja su preosetljiva mogu da dovedu do hiperaktivnosti. Istraživanje koje je rađeno u Britaniji 2007. godine pokazalo je da su neke veštačke boje koje se koriste u izradi slatkiša i hrane u direktnoj vezi sa pojavom hipeaktivnosti kod dece. Stoga, da biste izbegli ovaj rizik trudite se da za decu birate proizvode koji nemaju veštačke zaslađivače i boje i uvek kada ste u mogućnosti birajte proverene proizvode i namirnice kontrolisanog porekla.
foto: pixaby, unsplas

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno