Ordinacija
10.07.2018.

Malo uvo mnogo boli

Ukusi nam se razlikuju pa tako svako od nas sa letovanja donosi različite suvenire. Jedni biraju magnetiće, drugi rukotvorine iz narodne radinosti, treći sir, maslinovo ulje i suhomesnate prerađevine po kojima je ta tursitička destinacija poznata, četvrti u kofer pakuju samo školjke i morske zvezde koje su sami izronili, a deca vazda kući s mora nose isti suvenir – upalu uha.

Upala uha (otitis ekterna) koja se javlja na letovanju na moru poznata je i kao plivačko uho, jer do nje dolazi pod dejstvom bakterija i gljivica koje se lako razmnožavaju u slušnom kanalu koji je pod dejstvom morske vode prijemčiv za „napade“ iz spoljašnje sredine. Upala je uobičajena za decu koja dugo borave u vodi, ali može da se javi i zbog presušene kože ušnog kanala, ekcema, upotrebe štapića za uši, grubog češanja...

Bol u ušima je glavni i najbolji pokazatelj infekcije. On se pojačava ukoliko se detetu pritisne ili povuče uho, javlja se i prilikom gutanja i žvakanja i obično pokazuje da je upala uznapredovala. U tim slučajevima ušna školjka deluje otečeno i postaje crvena, a ponekad dolazi i do uvećanja limfnih čvorova oko uha. Kod neke dece usred upale dolazi do oticanja sekreta iz uha, u početku bistrog, a zatim gustog, žutog ili zelenkastog, što može da donese olakšanje, umine bolove, ali je jasan znak da treba odmah otići lekaru, posebno ako se javi i povišena temperatura.

Terapija, kažu otorinolaringolozi, zavisi od težine infekcije, intenziteta bolova i telesne temperature. Nekada će detetu biti dovoljne antibiotske kapi sa steroidima koji smanjuju otok i analgetik, a ponekad lekar, nakon pregleda, mora da uključi i oralnu antibiotsku terapiju. Lečenje obično traje sedam do 10 dana, ali će dete početi da se oseća mnogo bolje već nakon dan-dva.
Sa upalama uha se, kažu lekari, nije šaliti jer infekcija može da se proširi i iskomplikuje, što znatno utiče na tok bolesti, način i dužinu lečenja, a o bolovima koje dete oseća je izlišno i govoriti.

Iako ne postoji stopostotna zaštita od ove veoma česte letnje tegobe koja, osim dece, pogađa i odrasle, valjalo bi primeniti neke mere prevencije koje mogu da pomognu i preduprede otitis.
* Svako veče, po povratku s plaže, obavezno istuširajte dete, pa mekanim peškirom ili krajem pamučne pelene nežno obrišite ušni kanal
* Izbegavajte štapiće za uši
* Izbegavajte kupanje u bazenu, moru ili jezeru ako vam voda ne deluje dovoljno čisto i imajte na umu da bakterija i glivica ima i u vodi koja naoko deluje besprekorno, ali tu već ne možete ništa
* Naučite dete da, kad oseti da su mu uši zapušene, stisne nosić i dune jako
* Pre letovanja svratite u najbližu poslovnicu "Dunav osiguranja".

Iako upala uha uglavnom ne spada u urgentna i opasna stanja, nekada nije moguće izbeći odlazak lekaru i kupovinu lekova, što ume da bude veliki trošak. O kojoj god sumi da se radi, ona je svakako veća od cene zdravstvenog putnog osiguranja koje pruža sigurnost čitavoj porodici. Ono neće preduprediti ni povredu ni bolest, ali će vam svakako pružiti sigurnost.
Svratite u najbližu poslovnicu „Dunav osiguranja“, zaštitite svoje zdravlje i zdravlje vaše dece. Više informacija o "Dunav" putnom zdravstvenom osiguranju potražite OVDE.


Promo tekst
Foto: thoughtco.com, homeremedyhacks.com, healthline.com, blog_lybrate_com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija