Ordinacija
23.02.2019.

5 x NE za antibiotike

Grip, oboljenja slična gripu i virusne infekcije koje su uobičajene za ovo doba godine ne leče se antibioticima, upozoravaju lekari, posebno epidemiolozi, što mnoge pedijatre ne sprečava da ih propisuju kako bi „predupredili eventualne komplikacije“ i „nadovezivanje drugih infekcija“. A koliko je ovo pogrešno i loše vidi se iz činjenice da antibiotici imaju brojna neželjena dejstva i da, između ostalog, mogu da oslabe imunitet obolelih, a posebno dece.

Prekomerna primena antibiotika dovela je do pojave „superbakterija“ koje su razvile mehanizme rezistencije pa je terapija često neefikasna baš kada je najpotrebnija. Ovo nije samo naš problem – i medicinski najrazvijenije zemlje se suočavaju sa neverovtnim porastom broja rezistentnih bakterija, a uzrok je neracionalna primena antibiotika.
Suština se ogleda u tome da antibiotici nemaju nikakvog uticaja na virusne infekcije i da je njihovo uzimanje i „na svoju ruku“ i „preventivno“ potpuno besmisleno i opasno.

Mnogi roditelji, žale se pedijatri, traže antibiotike za decu kada iz nosića počne da im curi žut ili zelen sekret, iako njega izazivaju potpuno bezopasne saprofitne bakterije koje su prirodni stanovnici ovog dela respiratornog sistema. Ne leče se antibioticima, a čak i kada se on bespotrebno uključi u terapiju, ne može putem krvi da stigne do ovih bakterija koje se nalaze na samoj površini nosne sluznice daleko od krvnih sudova koji donose aktivnu supstancu leka. S druge strane, ima i virusa koji stvaraju žuti ili zeleni sekret iz nosa, pa ni tu antibiotici ne pomažu, jer ne deluju na viruse.

Prema tvrdnjama epidemiologa, greše i lekari koji propisuju antibiotike deci koja imaju samo crveno grlo, ali ne i visoku temperaturu, što nije razlog za uključivanje ove vrste terapije. Ona je opravdana samo ako se u brisu uzetom iz grla otkriju bakterije, pa se onda lek određuje prema antibiogramu. Srećom, većina pedijatara poštuje ovo pravilo.
Antibiotik kod virusnih infekcija ne obara teperaturu jer je to "posao" antipiretika poput paracetamola i ibuprofena. Nažalost, mnogi roditelji decu ponovo vode lekaru tražeći „jači“ antibiotik jer postojeći ne obara temperaturu iako je to u 99 odsto slučajeva najbolji pokazatelj da je dete „oborio“ virus.

Foto: lvolodymyr-hryshchenko-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija