Ordinacija
04.03.2022.

Izborite se s herpesom

Neki virusi vole zimu, neki leto, ali herpes simpleks tip 1 nije među njima. On nije probirljiv. Prijaju mu i niske i visoke temperature, pogađa i decu i odrasle, podjednako se dobro oseća i u vrtićima i u školama, ali i u ozbiljnim firmama među odelima i kravatama. Većina nas se s njim upoznala još u ranom detinjstvu i od tada nam se redovno vraća, kao neki dosadni rođak. A njega se nije lako rešiti.

Infekcija herpes simpleksom tip 1, poznatim i kao groznica i kao virus spavač, manifestuje se ranicom ili ranicama na usnama, u usnoj duplji u nosu, upalom grla, a ponekad i povišenom temperaturom. Ponekad se dešava i da primarna infekcija prođe neprimetno, bez kliničkih manifestacija, ali virus ostaje u organizmu i aktivira se kasnije, obično usled ozbiljnog pada imuniteta, nakon drugih infekcija i stresnih situacija, pod uticajem sunčeve svetlosti, hladnoće...
Što je dete mlađe, to je klinička slika teža, a za spontano izlečenje potrebno je 10 do 15 dana.

Iako nijedan lek ne može da spreči aktiviranje virusa, ali ni da izleči herpes na ustima, pravilan izbor namirnica pomaže u ublažavanje tegoba. Izvesno je da kašasti obroci i hladni napici neće pojačati svrab, peckanje i bolove, za razliku od tople hrane. Od pomoći može da bude i aciklovir mast, ali nju ne treba koristiti bez konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom, kao i antipiretici, ukoliko dete ima visoku temperaturu i jake bolove. Na antibiotike treba da zaboravite jer oni mogu da pogoršaju stanje.

Lekaru treba da se obratite ukoliko dete ima još neku infekciju ili oboljenje, ako herpes ne počne da zasušuje i da se povlači nakon sedam do 10 dana i ako ranice i krastice počnu da se šire po licu, posebno ako krenu ka očima. Dete treba odvesti pedijatru i ukoliko često pati od herpesa, a u međuvremenu gledajte da sprečite širenje virusa. Pribor za jelo i piće, peškire i posteljinu koje koristi dete ili neko od ukućana sa herpesom držite odvojeno i temeljno ih perite, izbegavajte ljubljenje i telesni kontakt i temeljno perite ruke.

Foto: myriams-fotos-pixabay,original_frank-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dečiji lusteri 008DF4803-3VBL
Visilica 3xE27 DF4803-3V plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dečiji lusteri 008DF4803-1VBL
Dečija visilica DF4803-1V plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.450,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
23.
Feb
2019
Ordinacija