Ordinacija
25.02.2019.

Čiste ruke brana za grip

Nаkon sedmodnevnog produžetka zimskog raspusta zbog gripa, deca se danas vraćaju u škole. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u svim uzrаsnim grupаmа rеgistruје sе smаnjеnjе brоја оbоlеlih оd оbоljеnjа sličnih gripu u оdnоsu nа prеthоdnu nеdеlju, а nајvеći brој оbоlеlih оd virusiа gripа tipа А (H1N1) i A (H3N2) bеlеži sе коd dеcе u uzrаsnој grupi dо čеtiri gоdinе. Uprkos tome, opasnost od zaraze još nije prošla, pa epidemiolozi ističu dа је nеоphоdnо primеnjivаti оpštе prеvеntivnе mеrе.

Kad sutra pošaljete dete u školu, podsetite ga da izbegava grljenje i ljubljenje sa drugarima, ma koliko bilo srećno što ih ponovo vidi, da, kad god je moguće, drži оdstојаnje оd drugih od nајmаnjе јеdnog mеtra i da što češće pere ruke. Ukoliko u školi nema tople vode i sapuna, spakujte mu antisepričke vlažne maramice, antiseptik u obliku gela ili sapun za suvo pranje ruku.
Dete treba da ima i nekoliko pakovanja papirnatih maramica ukoliko mu procuri nos, počne da kija ili kašlje. Podsetite ga da upotrebljenu maramicu odmah baci u kantu za smeće umesto da je drži na školskoj klupi ili džepu.

Evo šta treba da im ponavljate dok ne upamte:
* Ruke treba da se peru toplom vodom i sapunom što šešće, naročito nakon kijanja i kašljanja
* Ruke se peru najmanje 20 sekundi, a onda ih treba dobro obrisati maramicom ili ubrusom za jednokratnu upotrebu
* Kija se u unutrašnju stranu lakta, a ne u golu ruku.
* Usta, nosi i oči nikako ne dodirivati rukama
* Ako neko drugo dete kašlje ili kija, ne treba se grliti, rukovati i ljubiti s njim dok ne prođe opasnost od gripa.

Takođe je važno da svaki odmor, kad školska pravila to dozvoljavaju, provodi napolju, u dvorištu, umesto u učionici jer se u zatvoreno prostoru virusi najbrže šire. Učinionice za vreme odmora treba provetravati, čak i ako ih učitelji i nastavnici zaborave na to.
Istraživanja su pokazala da virus gripa može da preživi dva do osam sati nakon dolaska na neku površinu, pa bi temeljnom čišćenju školskog nameštaja valjalo posvetiti posebnu pažnju, ali to već nije posao za decu već za školske uprave.

U međuvremenu, dragi roditelji školaraca, potrudite se da ojačate deci imunitet tako što ćete im obezbediti raznovrsnu ishranu sa što više svežeg voća i povrća, pojačan unos supa, čajeva i limunada, kao i boravak na svežem vazduhu. Potrudite se i da tokom noći spavaju između osam i deset sati u kontinuitetu, jer će odmoran organizam bolje da se odbrani od virusa.

Foto: verywellfamily.com, verywellhealth.com, marathonpress.gr, guardian-series.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno