Ordinacija
09.01.2018.

Varičele prazne vrtiće

Za razliku od morbila, od kojih je juče prema podacima Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ bolovalo 886 osoba u Srbiji i koje spadaju u grupu teških zaraznih bolesti, varičele koje već dve nedelje „pohode“ vrtiće, škole i sva druga mesta na kojima se okuplja veći broj dece, nisu razlog za paniku.

Varičele, poznatije kao ovčje boginje, izaziva virus iz familije herpesa koji se prenosi kapljičnim putem (kašal, kijanje, upotreba zajedničkog pribora za jelo, čaša, flašica..,), ali zato ostavlja trajan imunitet. Početak bolesti često podseća na simptome prehlade i gripa – malaksalost, povišena temperatura, jeza, bolovi u zglobovima i mišićima – a onda se javljaju i ospe.
One obično prvo izbijaju na kosmatom delu glave, na licu, grudima i leđima. Neka deca preleže ove boginje bez povišene temperature sa samo nekoliko ospica, druga danima drhte zbog groznice i trpe užasan svrab zbog plikčića koji su im pokrili svaki centimetar tela, uključujući desni, nozdrve, očne kapke...

Ovčje boginje najčešće pogađaju decu uzrasta od tri do sedam godina, od njih nisu zaštićene ni bebe koje sisaju, niti odrasle osobe, ako ih nisu preležale. Period inkubacije traje dve do tri nedelje, a dete može da zarazi druge dva dana pre pojave prvih plikčića pa sve dok se sve ospe ne osuše i pretvore u krastice. To u proseku traje oko 10 dana.
Mnogi roditelji smatraju da je deci lakše da se nose s boginjama sada, tokom zime, pa ih često namerno izlažu kontaktu sa vršnjacima koji već imaju varičele, ali lekari to ne preporučuju.

Uprkos uvreženom mišljenju da sete koje ima ovčje boginje ne treba da se kupa i kvasi dok mu ne spadne i poslednja krastica, pedijatri preporučuju pojačanu higijenu jer su plikovi siguran put za prodor bakterija. Osim toga, prljavština, znoj i sredstva koja se koriste za ublažavanje svraba i zasušivanje plikova takođe mogu da izazovu infekciju. Zato dete, savetuju pedijatri, svakodnevno tuširajte mlakom vodom, bez upotrebe sapuna i losiona, pa telo prosušite laganim tapkanjem mekanim peškirom. Isto važi i za pranje kose, s tim da se preporučuje upotreba blagih šampona i dobro ispiranje.

A kako za ovo oboljenje ne postoje ni lek ni vakcina, sve se svodi na ublažavanje tegoba. Temperatura se obara tuširanjem mlakom vodom i antipireticima na bazi paracetamola (sirup ili tablete, u zavisnosti od uzrasta deteta), a svrab se ublažava preparatima za tu namenu.

Foto: medicalnewstoday.com, healthliving.today, lifeline.de, indoindians.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija