Ordinacija
26.09.2017.

Sačuvajte zube u trudnoći

Uprkos bapskim pričama, trudnoća sama po sebi nije uzročnik zubobolje i krvarenja desni, već hormonski dizbalans i loša oralna higijene. Zubi propadaju zbog karijesa, a najčešći „krivac“ za njegov nastanak je šećer jer trudnice, što je potpuno normalno, imaju pojačanu potrebu za slatkišima.
I šta sad?

– Ako ne možete uvek da suzbijete potrebu za slatkišima i grickalicama između obroka, posvetite dodatnu pažnju oralnoj higijeni, jer redovno pranje zuba može u velikoj meri da spreči pojavu karijesa, a samim tim i opasnost od zubobolje. Najvažnije je da posle svakog konzumiranja hrane isperete usta vodom – kaže dr Dubravka Jovanović, specijalista oralne hirurgije i vlasnica stomatološke ordinacije „Dental Vortex“.
I jutarnja mučnina, koja se javlja u trudnoći, dodaje doktorka, negativno utiče na zube jer kiselina iz želuca oštećuje zubnu gleđ. Zato dr Jovanović trudnicama preporučuje da ne peru zube odmah nakon povraćanja, već da usta samo isperu vodom, kako bi se sprečilo dodatno oštećivanje gleđi. Tek nakon sat vremena zube treba oprati pastom i četkicom.

Gingivitis ili upala desni u trudnoći još jedan je od čestih problema koji se takođe javlja usled hormonskog dizbalansa. Zbog poremećenog nivoa hormona zubi u trudnoći postaju osetljiviji na bakterije i podložniji njihovom negativnom uticaju, ali i ovaj problem može relativno lako da se reši pravilnom i redovnom oralnom higijenom. Pranjem zuba, upotrebom zubnog konca i interdentalnih četkica uklanja se zubni plak i tako se predupređuje eventualna upala desni u trudnoći.

– Inače, gingivitis se manifestuje crvenilom i otokom desni, i njihovim krvarenjem, koje se, na sreću, ne javlja uvek. Samo krvarenje desni u trudnoći ne predstavlja veliki problem, ali nelečena upala desni može da preraste u paradontopatiju koja predstavlja ozbiljno oboljenje potpornog zubnog aparata. Zbog toga je od velike važnosti da se upala desni otkrije na vreme i da se blagovremeno potraži pomoć stomatologa, jer će u tom slučaju lečenje biti kraće i efikasbije  – kaže dr Dubravka Jovanović.

Iako trudnice imaju pravo na besplatne stomatološke usluge, mnoge od njih u tom periodu nijednom ne posete zubara, najčešće zbog zablude da zubi ne mogu da se leče u toku drugog stanja.
– Trudnice najviše strahuju od anestezije iako je lokalna anestezija koja se koristi prilikom stomatoloških intervencija apsolutno neškodljiva i za mamu i za bebu. Ukoliko je neophodno popravljanje ili vađenje zuba u trudnoći, to se bez ikakvih kontraindikacija može učinti uz korišćenje anestezije – objašnjava dr Jovanović i dodaje da bi idealno bilo da se sve intervencije vrše u drugom tromesečju trudnoće.

Intervencije u prvom tromesečju treba izbegavati, jer se plod tada intezivno razvija, ali i zahvate u poslednjim mesecima trudnoće zbog veličine stomaka i činjenice da trudnici neće biti udobno u stomatološkoj stolici.

Za razliku od lokalne anestezije, rendgensko snimanje zuba treba izbegavati koliko god je to moguće, a ako je ipak neizbežno, onda je preporučljivo da se ono obavi nakon 12. nedelje trudnoće uz dodatne mere zaštite.

– Strah i predubeđenja ne treba nijednu buduću majku da odvrate od odlaska stomatologu jer, iako trudnoća ne kvari zube, bolesti zuba i desni mogu da ugroze trudnoću. Oralne infekcije i oboljenja poput paradontopatije mogu da izazovu prevremeni porođaj i da dovedu do smanjene težine novorođenčadi, zbog čega redovna i pravilna oralna higijena i barem dve posete stomatologu tokom trudnoće oslikavaju odgovorno ponašanje trudnice – naglašava dr Dubravka Jovanović, čija stomatološka ordinacija „Dental Vortex“ svim trudnicama daruje vaučer od 4.000 dinara, tj. besplatan stomatološki pregled, uklanjanje zubnog kamenca, poliranje zuba, obuku o pravilnom održavanju oralne higijene i nezi prvih bebinih zuba. 
Posetite Festival dojenja i pitajte stomatolaga Dental Vortex-a sve o oralnoj higijeni u toku trudnoće i dojenja. Učešće na Festivalu je besplatno, a prijave klikom na FESTIVAL

Foto: Pixabay, Healthcommkey.org, Dentalcarebyclairetierney.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija