Ordinacija
07.08.2017.

Deca nam sve slabije čuju

Ujutro čim otvore oči stavljaju slušalice u uši, a noćas ste im ih vi skidali, jer su zaspali s njima slušajući muziku. Uprkos opasnosti kojoj se izlažu, zabrani i zaprećenim kaznama, s njima prelaze ulicu. Da ih niste lepo vaspitali i za sto bi vam u nedelju popodne, na jedini zajednički porodični obrok, sedali sa slušalicama na ušima jer ne mogu da se odvoje od telefona, iPada, iPoda, tableta...
Čudite se kako još nisu potpuno ogluveli? To se verovatno nikad neće desiti, ali ćete se možda već sutra, idućeg meseca ili za godinu-dve suočiti sa ozbiljnim oštećenjem sluha svog deteta.

Bubice - najopasnije slušalice
Zbog slušanja preglasne muzike 17 od 1.000 dece mlađe od 18 godina i čak 28 miliona odraslih ima privremeno ili trajno oštećenje sluha, saopštili su stručnjaci Američkog instituta za gluve i gluvoneme, i naglasili da su po decu i mlade najpogubnije tzv. bubice. Iako ne raspolažu preciznim brojkama, naši otorinolaringolozi slažu se sa američkim kolegama, jer su već lečili desetogodišnjake ozbiljno oštećenog sluha, i poručuju roditeljima: „Oduzmite deci slušalice ili ih naterajte da utišaju muziku“.

Nekad i dobar san pomaže
Kod dece se najčešće sreće privremeni gubitak sluha koji je posledica kratkotrajnog izlaganja visokom nivou buke ili dugotrajnom izlaganju srednjem bivou buke. Dete koje ima privremen gubitak sluha ne čujete kao obično, ali to na sreću uglavnom prolazi nakon dobrog, okrepljujućeg sna. No, ako se ove epizode stalno ponavljaju, oštećenje sluha može da preraste u trajno.

Na pregled kad zazuji u ušima
Ako je za utehu, lekari Dečje bolnice u Bostonu utvrdili su da je jednočasovno slušanje glasne muzike relativno bezopasno. Dete na pregled, savetuju oftalmolozi, treba odvesti kad se prvi put požali da mu zvoni u ušima, da u njima oseća pritisak ili punoću, čak i ako se brzo nakon toga sve vrati u normalu.
Ukoliko mu se tom prilikom konstatuje makar minimalno ili privremeno oštećenje sluha, dete će najzad shvatiti da treba da utiša muziku i da skine slušalice kako bi izbeglo trajne posledice.
A kako je uvek bolje sprečiti nego lečiti, probajte da predupredite sve ovo i da im u razgovoru predočite šta sve može da im se desi.

 

Buka od 85 decibela oštećuje sluh nakon osam sati, zvuk jačine 88 decibela počinje štetno da deluje posle četiri sata, a buka od 92 decibela već posle dva sata

Koncerti nisu za nežne dečje uši
Šapat: 30 decibela
Prosečna buka u stanu: 45 decibela
Normalan razgovor: 60 decibela
Zvuk automobila: 60 – 80 decibela
Buka u saobraćajnom špicu: 86 decibela
Buka u diskoteci i na rok koncertu: 110 decibela

Foto: Parentmap, Pixabay, Coolmomtech.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija