Ordinacija
11.10.2014.

Srbija: 2.000 najmlađih boluje od artritisa

Hronični reumatski artritisi javljaju se sve češće kod odraslih i kod dece, a dobri rezultati u lečenju mogu da se očekuju samo u slučajevima kad se bolest otkrije u prvim nedeljama posle pojave prvih simptoma, upozoravaju lekari, povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa koji se obeležava 12. oktobra.

U našoj zemlji, prema procenama, od nekog oblika hroničnog reumatskog artritisa boluje 70.000 ljudi, a samo od reumatoidnog artritisa čak 0,5 odsto stanovništva, što je oko 35.000 odraslih i 2.000 dece.

Svetski dan borbe protiv artritisa ove godine je obeležen pod sloganom "Artritis - život sa ograničenjem", da bi se pažnja javnosti skrenula na činjenicu da oboleli, zbog bolova i oštećenja zglobova, nisu u stanju da obavljaju ni najobičnije, svakodnevne radnje, uključujući kretanje.

- Preduzimamo mere da se ubrza otkrivanje ovih bolesti, ali smo suočeni sa problemom da teške upale zglobova često počinju podmuklo, polako, sa simtomima koji nisu tipični", rekao je tim povodom direktor Instituta za reumatologiju i predsednik Udruženja reumatologa Srbije prof. dr Nemanja Damjanov.

On je objasnio da najveći broj pacijenata misli da će tegobe same proći i ne traže pomoć, a ponekad i lekari misle da su u pitanju simptomi blažih bolesti i ne započinju lečenje na vreme, što dovodi do upale, a kasnije i do nepopravljivog oštećenja zglobova.

Podsećajući da je u toku projekat dodatne obuke lekara u domovima zdravlja da reaguju kad se kod obolelog pojave prvi simptomi i brzo započnu terapiju, dr Damjanov je rekao da se pacijenti kod nas sada leče "na najbolji način", iako se samo u malom broju slučajeva dešava da se bolest potpuno zaustavi.

- U lečenju je potrebna upornost, uz aktivno učešće pacijenta, jer on, boreći se za kvalitet života, može da učini mnogo više od bilo kog lekara", izjavila je šef odseka za dečiju reumatologiju KC Niš prof. dr Jelena Vojinović.

- U Evropi se insistira na što većem uključivanju pacijenata u lečenje", izjavila je predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije dr Mirjana Lapčević i dodala da se njihovi članovi trude da građanima prenesu informacije o kontroli reumatskih bolesti, naročito o prepoznavanju prvih simptoma.

Ona je rekla da predstavnici udruženja, zajedno sa lekarima, redovno posećuju svetske kongrese i seminare da bi se obavestili o novinama u lečenju, a za njih se svakog meseca organizuju i predavanja na Instituta za reumatologiju.

Ističući da su u stalnom kontaktu sa udruženjima pacijenata iz zemalja regiona, dr Lapčević je primetila da su savremeni biološki lekovi kod njih dostupni mnogo većem broju obolelih i apelovala na nadležne da se i u Srbiji omogući šira primena ove terapije, koja nije toliko skupa ako se uzme u obzir da daje najbolje rezultate.

izvor: Tanjug

foto: curvd-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija