Ordinacija
07.06.2013.

Roditelji, oprez!

Anoreksija - bolest  koja može da ubije


Jovana M, ima 17 godina. Odlična je učenica trećeg razreda jedne elitne gimnazije u Beogradu. U lekarsku ordinaciju doveo je stric, lekar, koji je primetio promene u njenom izgledu i ponašanju.
Unazad godinu dana Jovana je bila stalno na dijeti, prestala je da jede sa ostalim članovima porodice, a na većim porodičnim okupljanjima nije htela ni da prisustvuje. Stalno je nosila sa sobom bočicu flaširane vode. Bila je često namrštena i svadljiva. Majka je primetila da povraća u kupatilu.
Jovana, međutim, nije smatrala da ima bilo kakav problem. U školi je bila odlična i imala je sjajne planove za budućnost... Nije bila zabrinuta što nema ciklus niti što stalno povraća. Navela je primer još četiri dugarice iz njenog odeljenja koje takođe povraćaju, a odlični su đaci i dobre devojke. Nije htela da započne lečenje. Sledeći put je došla sa majkom nakon više od šest meseci. Dve nedelje pre toga jela je po jednu jabuku dnevno i supu iz kesice na dva dana. Žalila se da joj je stalno hladno, da joj kosa loše izgleda, nokti pucaju, srce zalupa na stepeništu.
Imala je 43 kilograma na visinu od 176 centimetara, i nije bila zadovoljna. Smatrala je da treba da smrša barem još dva kilograma. Na insistiranje majke započela je lečenje. U timu su angažovani psihijatar, psiholog i lekar dijetolog, uključeni su i stomatolog zbog oštećenja zuba povraćanjem i hematolog zbog izražene anemije. Unazad sedam meseci redovno dolazi na psihoterapiju. Još uvek ima izražen strah od gojenja i debljine iako ima 50 kilograma.
Ovo je jedna od mnogobrojnih potresnih priča iz ordinacije dr Vesne Tepšić Ostojić, specijaliste psihijatrije.
- Anoreksija je  psihijatrijski poremećaji iz grupe poremećaja ishrane. Karakteriše se odbijanjem da se održi minimalna normalna telesna težina, a ona predstavlja 85 odsto težine koja se smatra normalnom za dob i visinu. Prisutan je intenzivan strah od dobijanja u težini ili gojenja. Ovaj strah se najčešće ne smanjuje gubitkom težine već se povećava kako gubitak težine napreduje. Poremećen je doživljaj vlastitog tela i prenaglašen je značaj telesne težine. Neke osobe smatraju se u celini gojaznima. Druge se vide kao mršave, ali sa viškom na kritičnim mestima (bokovi, bedra...). Kao posledica gubitka težine javlja se gubitak menstrualnog ciklusa – objašnjava dr Tepšić  Ostojić. 

Poremećaj je deset puta češći kod žena

Stručnjaci razlikuju dva tipa anoreksije. Restriktivni tip gde je gubitak težine rezultat gladovanja i/ili intenzivnog vežbanja. Purgativni tip je onaj gde se u cilju gubitka težine samoizaziva povraćanje, zloupotrebljavaju sredstva za čišćenje ili izbacivanje tečnosti.
- Anoreksija počinje najčešće u ranoj adolescenciji (između 13. i 18. godine). Odprilike 0,5 do jedan odsto devojaka u kasnoj adolescenciji i ranom odraslom dobu zadovoljava dijagnostičke kriterijume za ovaj poremećaj. Sam poremećaj je deset puta češći kod žena.
Veoma retko će se sama pacijentkinja na početku bolesti obratiti za pomoć. Zato je neophodno da na promenu ponašanja i stavova reaguju roditelji i prijatelji.


- Primetiće da devojka gubi u težini (mršavost može da se maskira nošenjem velike, ležerne odeće). Izbegava da jede s ostalim članovima porodice ili uobičajenim društvom i pri tome nalazi različite izgovore. Insistra na zdravoj hrani, brojanju kalorija, načinu spremanja, proučava sastav namirnica tražeći masti... Jede hranu naročito sporo, malim zalogajima koje gura i premešta po tanjiru. Postaje previše aktivna, često odlazi u duge šetnje, trčanje, vežba intenzivno...Pije mnogo kafe i dijetalnih pića. Česte su promene raspoloženje: plačljiva, razdražljiva, nestrpljiva... Povlači se, retko izlazi s prijateljima, izbegava porodična okupljanja... Može početi da povraća. Nalazićete povraćen sadržaj ili osetiti po mirisu. Možete pronaći kutije (pune ili prazne) sredstava za čišćenje, izbacivanje tečnosti... ili primetiti da ide u apoteku češće nego ranije. Možete zapaziti i da ostaje u kupatilu duže nego inače, odlazi u kupatilo za vreme i posle jela ne žaleći se na zdravstvene probleme – navodi naša sagovornica.
Mediji, ističe ona, nameću kult lepote i mršavosti kao nešto bez čega nema uspeha i nešto što usrećuje samo po sebi. Ovakva poruka lako dolazi do mlade osobe u burnom dobu adolescencije i čini joj se, ali samo naizgled, kao dobro rešenje.
- Međutim, osim socijalnog okruženja faktori koji utiču na nastanak anoreksije su i biološke i psihološke prirode. U porodicama obolelih od anoreksije veća je učestalost depresije, alkoholizma i poremećaja ishrane. Smatra se i da se na ovaj način devojčica brani od odrastanja i preuzimanja seksualne uloge zrele žene.

Timsko lečenje

Prevencija ovog poremećaja započinje od najranijeg uzrasta, pre svega razumevanjem i otvorenom komunikacijom na relaciji dete – roditelji.
- Od velikog je značaja usvajanje navika zdravog života. Treba objasniti deci da je neophodno da se hrane redovno i kvalitetno i da vežbaju da bi bili zdravi, a da je njihovo telo lepo i da nema potrebe da bude “savršeno”. Podržati ih da se bave sportom i razvijati njihova interesovanja. Ne iznositi negativne komentare na njihov telesni izgled i postigunuća već ponuditi kvalitetno rešenje ukoliko problem postoji – kaže dr Tepšić Ostojić. 
Lečenje poremećaja ishrane je timsko i sastoji se od terapije lekovima, psihoterapije i nutritivne rehabilitacije. U njemu učestvuju psihijatar, psiholog i dijetolog. Po potrebi se uključuju i lekari drugih specijalnosti:
- Otprilike trećina devojaka postigne potpuno izlečenje, kod jedne trećine stanje se delimično poboljša, dok je kod jedne trećine tok bolesti hroničan (doživotan). Bolest se , na žalost, može završiti i smrtnim ishodom.
O. Petrović

 

• Nezvanično, čak oko 10 miliona ljudi pati od nekog oblika poremećaja u ishrani
• Anoreksija najčešće počinje u tinejdžerskoj dobi
• U 90% slučajeva od anoreksije pate devojke i žene

 
Simptomi anoreksije su

• mršav izgled
• hronični umor
• vrtoglavica ili nesvestica
• lomljivi nokti
• tanka, suva i lomljiva kosa
• opadanje kose
• gubitak menstruacije
• zatvor
• suva koža
• snižena telesna temperatura (stalni osećaj hladnoće)
• nepravilan rad srca
• nizak krvni pritisak
• dehidracija
• osteoporoza

 

 

Slike preuzete sa sajtova health.ninemsn.com.au i www.blackpool4me.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija