Ordinacija
11.08.2014.

Oko je precizan dijagnostičar

Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko meseci pre prvih simptoma bolesti

Irisdijagnostika je alternativna nauka koja proučava promene u unutrašnjosti organizma i dijagnostikuje njegovo stanje na osnovu promena u izgledu dužice oka. Šarenice, dužice ili irisi deo su oka koji mu daje boju.

Boja dužice zavisi od količine i rasporeda pigmenta na njenoj prednjoj površini. Što je dužica bogatija pigmentom, to su oči tamnije. Kod manje količine pigmenta oči su svetlije. Međutim, svako oko je unikat za sebe jer svaki čovek ima jedinstven izgled dužice, poput otiska prsta na ruci.

Upravo dužica oka daje mnogo informacija o stanju našeg organizma.

Dijagnostika iz dužice oka je tehnika stara nekoliko hiljada godina. U grobnici egipatskog faraona Tutankamona na glinenim pločicama pronađeni su crteži ljudskog oka sa naglašenom i nacrtanom dužicom. Tutankamonov sluga El Aks napisao je dva papirusa na kojima je zapisivao zdravstveno stanje tadašnjih vladara i drugih važnih Egipćana. Ti papirusi nađeni su prilikom iskopavanja grobnice u Gizi i čuvaju se u Vavilonskoj biblioteci.

Savremena iridodijagnostika datira od pre 120 godina. Mađar Ištvan Pecelj ugledao je sovu sa slomljenom nogom, a zatim se zagledao u njene krupne i svetle oči. Preko oba oka video je jasnu liniju. Kada je završio medicinu i postao lekar u Austriji, setio se tog događaja i doveo je u vezu zdravstveno stanje i promene u dužici oka. Danas u Americi, Kanadi i Japanu postoje Centri za proučavanje irisdijagnostike, a na mnogim svetskim koledžima klinička irisdijagnostika predaje se kao poseban predmet. Ova alternativna nauka posebno je cenjena u Rusiji.

Svaki organ ima mesto u dužici oka

Svaki organ našeg tela ima svoje konkretno mesto u dužici oka. Dužica je povezana s moždanim centrima, a bolesni organi preko središnjeg nervnog sistema izazivaju promene na dužici u vidu udubljenja i promene boje i oblika. Na osnovu ovih promena irisdijagnostičar može da uoči većinu zdravstvenih problema.

– Irisdijagnostika daje uvid u celokupno stanje organizma. Precizno određuje potencijalne promene na bubrezima, srcu, plućima, jetri, mozgu, mokraćnim kanalima, polnim i ostalim unutrašnjim organima. Ukazuje na apsolutno sve promene. Ono što je najvažnije, otkriva slabosti mnogo pre nego što se one transformišu u bolest – kaže analitičar irisa Tihomir Miletić, saradnik Centra za zdrav i kvalitetan život „Balans medika“ u Beogradu.

Zahvaljujući ovoj metodi, može se utvrditi nasledna predispozicija za određene bolesti, tako da se u dečjem uzrastu može preventivno delovati na razvoj bolesti.

– Ako se na vreme izbegavaju navike koje pogoduju razvoju neke bolesti i ako se vodi računa o načinu života, do bolesti uopšte ne mora da dođe. I to je najveća dragocenost irisdijagnostike. Vaša dužica je vaša lična duga, iz koje se može otkriti mnogo toga o vama. U biblijskom tekstu šestog poglavlja knjige Sv. Mateja u 22 stihu on kaže: „Svetlost tela je u oku. Zato ako ti je oko čisto, čitavo tvoje telo biće puno svetlosti“.

Znakovi koji upozoravaju

Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko meseci pre prvih simptoma bolesti. Proširena zenica ukazuje na psihički poremećaj, sužena je znak problema sa kičmom ili meningitisom, a ako je nejednaka – reč je o neurasteniji ili paralizi. Ako je zenica vertikalnoovalnog oblika, upozorava na sklonost apopleksiji, to jest naglom prestanku rada nekog vitalnog organa, a horizontalno ovalni oblik ukazuje na bolesti očne jabučice, hipofize ili štitne žlezde. Ako je izvan centra, upozorava na plućne ili želudačne bolesti.

Dužica se deli na 12 polja (kao sati na časovniku) i sedam koncentričnih krugova čije je središte zenica (prvi krug je najbliži zenici). Vidljivi su samo kada postoji anomalija ili oboljenje u organima na koje se odnose. Šarenica desnog oka signalizuje o zdravstvenom stanju desne strane tela, a o drugoj polovine brine se leva dužica. Jedna ili više crvenih tačaka geometrijskog oblika (trougao, kvadrat, romb) na svetloj podlozi sigurno ukazuju na tumore.

foto: StockSnap-pixabay

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija