Alternativna medicina
28.10.2022.

Kako razlikovati grip od prehlade

Grip i prehlada su virusne bolesti disajnih puteva i spadaju u kapljične infekcije. Iako simptomi mogu biti slični, grip nikada ne treba olako shvatiti – to je ozbiljna bolest koja ponekad i kod odraslih i kod dece može da izazove komplikacije. Naravno, i prehlada traži obazrivost, ali su tu komplikacije mnogo ređe. 

Inače, kapljične infekcije su najčešće zarazne bolesti. Gotovo svaki četvrti bolesnik javlja se doktoru upravo zbog akutne respiratorne bolesti. Budući da su obe bolesti virusne, ni jedna se ne može izlečiti antibioticima - oni su korisni samo protiv bakterijskih infekcija. Zato antibiotike treba izbegavati i uzimati samo po savetu lekara, kada se na osnovu dodatnih analiza utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. 
Obe bolesti se šire putem kapljica. Svaki čovek prilikom govora, kijanja, kašljanja izbacuje u svoju okolinu sitne kapljice koje mogu sadržati različite mikroorganizme. Te kapljice mogu dospeti do druge osobe, i ona ih može udahnuti. Možete se zaraziti i dotičući virusom inficirane površine, i zatim ih prenoseći u svoj nos i usta.

U zatvorenom se virus brže širi


Prehlada i grip se najčešće javljaju na jesen ili zimu, ali se mogu pojaviti i u ostalim godišnjim dobima. Jedno od objašnjenja jeste to da je čovek čoveku bliži u to vreme, jer se više zadržava u zatvorenim prostorima. I drugo, sigurno je koncentracija kapljica u vazduhu tokom hladnijeg godišnjeg doba veća zbog zatvaranja prozora.
 

Komplikacije do kojih mogu da dovedu prehlada i grip


Prehlada traje svega nekoliko dana, a grip može da potraje i do dve - tri nedelje. Prehlada obično ne dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema mada treba biti obazriv, ali grip može da izazove upalu grla ili pluća, bronhitis, upalu sinusa i druge ozbiljne probleme sa respiratornim organima. Ukoliko se simptomi pogoršavaju, posetite lekara što pre.

Ishrana koja podiže imunitet


Protiv virusa ćemo se najbolje zaštititi unošenjem hrane koja podiže imunitet, pre svega voća i povrća. Efikasni su i probiotici, kako oni koje kupujemo u prodavnici tako i zeleni, ehinacea ili čaj od šipurka. Topli napici od zove takođe su se pokazali kao odlični čuvari od gripa.

Grip


Grip uzrokuju virusi A, B i C, koji su antigeno različiti. Virusi gripa imaju svoje „trikove“ preživljavanja: podležu manjim ili većim promenama i tako nastaju novi podtipovi. Te promene su stalne i uobičajene i događaju skoro svake godine. To znači da nikada ne možete razviti trajni imunitet na grip: ako jedne godine i razvijete protivtela za virus gripa, ona vas verovatno neće zaštititi od novog oblika gripa sledeće godine.

Simptomi gripa


Za razliku od prehlade, gde se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, grip započinje iznenada. Simptomi se počinju razvijati jedan do četiri dana nakon ulaska virusa u organizam:
• visoka temperatura – s groznicom
• grlobolja
• kašalj
• bolovi u mišićima i zglobovima
• opšti umor i slabost
• zapušen nos, kijanje
• glavobolja

Prehlada


Prehladu uzrokuju virusi, simptomi izbijaju jedan do četiri dana nakon ulaska virusa u sluznicu nosa ili grla.

Simptomi prehlade


Simptomi mogu biti slični kao kod gripa, no prevladavaju kašalj i šmrcanje:
• curenje nosa s otežanim disanjem
• bol u grlu
• kijanje
• kašalj
• suzne oči koje peku
• glavobolja
• umor

INFLUCID IMA REŠENJE ZA PREHLADU I GRIP 


Influcid je kompleksni homeopatski lek za simptome prehlade i gripa sa visokom temperaturom. Snižava povišenu telesnu temperaturu, otklanja malaksalost i bol u mišićima, glavobolju, curenje nosa, kašalj i ostale simptome virusnih respiratornih infekcija. Osim toga podstiče delovanje imunog sistema na prirodan i nežan način i ubrzava oporavak posle prehlade i gripa. Mogu ga koristiti i deca i odrasli. 
Kombinacija homeopatskih supstanci u Influcidu je jedinstvena i posebno odabrana od strane stručnjaka, kako bi na prirodan način osnažila imuni sistem u borbi protiv respiratornih infekcija. Zajedničkim delovanjem komponente leka Influcid deluju na brz oporavak i nestanak svih simptoma gripa i prehlade.

Sponzorisani tekst

foto:sweetlouise-pixabay, victoria_paint-pixabay,alpenpharma.rs,vitolda-klein-unsplash,inigo-de-la-maza-unsplash

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 46.611.21
Kofer 55cm The Time is now 46.611.21
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 023100a, ba
Prodavnica sladoleda 023100a
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Radionica+alat 030334
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno