Alternativna medicina
03.11.2014.

Kašalj se sprečava jačanjem imuniteta

Kašalj je refleksna radnja koja služi za čišćenje disajnih puteva od iritansa i viška sluzi. Mogu ga izazvati suv ili zadimljen vazduh, izduvni gasovi iz motornih vozila, hemijska isparavanja, sluz iz nosa koja se spusti u grlo, alergija ili infekcija disajnih organa. Kašalj može biti suv ili se može iskašljavati sluz.

Najčešći uzrok kašlja je infekcija gornjih disajnih puteva – prehlada, grip ili bronhitis. Oni izazivaju upalu koja pak izaziva nadraženost i oticanje sluznice gornjih disajnih puteva, a katkad i stvaranje sluzi, koju iskašljavamo. Suv kašalj može biti poslednjica astme, koja sužava bronhije, male disajne puteve u plućima, često kao rezultat alergijske reakcije na neku supstancu u vazduhu, recimo polen ili prašinu. Češće kašljemo zimi i to u područjima gde je onečišćenost vazduha veća.

Kašalj se najefikasnije može sprečiti jačanjem imuniteta. To podrazumeva ishranu bogatu vitaminom C, fizičku aktivnost i savladavanje tehnika protiv stresa. Limunov sok s medom i vrućom vodom oproban je lek za kašalj. Kod svih vrsta kašlja, pijte mnogo tečnosti – posepno tople napitke. Voćni sok, topla voda ili čaj od crne ribizle neće samo umiriti suvi kašalj, nego i osloboditi sluz. Izbegavajte napitke koji sadrže kofein i alkohol jer su oni diuretici – ispiraju tečnost iz tela kroz mokraću, a kad gubimo tečnost, teže se iskašljava sluz.

Kod kašlja je veoma važna zdrava ishrana, s pet porcija voća na dan. Takođe, mnoge vrtste povrća temelj su tradicionalnih lekova protiv kašlja koje se uzima sveže, ali i u obliku sokova, čajeva i melema.

Sok od šargarepe ili repe

Pripremite, recimo, sok od šargarepe koja pomaže iskašljavanju sluzi, ili sok od bele repe, koja jača imunitet i deluje antiseptički na disajne puteve.

Sok od crnog luka

Možete nasjeći sirov crni luk, preliti ga medom i ostaviti tako preko noći. Sledećeg dana uzimajte kašičice ovog soka na svakih dva sata. Pijte i čaj od kupusa ili stavljate melem od kupusa na prsa.

Čaj od majčine dušice pije se kod kašlja i bronhitisa jer olakšava iskašljavanje. Listići majčine dušice opuštaju mišiće uključene u kašalj i smanjuju upalu. Za čaj pomešajte dve kašičice mlevenih listića u šoljici prokuvane vode, pokrijte i ocedite nakon 10 minuta.

Patite li od produktivnoga kašlja, olakšat će ga čaj od crnog bibera s medom koji se vekovima koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini.

foto: nastya_gepp-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno