Alternativna medicina
23.03.2022.

Šume i parkovi jačaju imunitet kod dece

Igranje u šumi ili makar u parkovima, umesto boravka u dvorištima u kojima dominira beton - pomaže deci u jačanju imuniteta, zaključak je nove studije koja je objavljena u časopisu „Science Anvanced“, a koju su vodili naučnici iz Finske.

Deca iz grada imaju slabiji imunitet

I ranija brojna istraživanja sugerisala su da ljudi koji žive u gradovima mogu biti u većem riziku od bolesti jer imaju slabiji imunitet, zato što retko borave u prirodnom okruženju. Boravak u gradskoj sredini ne stimuliše imuni sistem i otvara put za razvoj astme, ekcema, zapaljenskih bolesti creva, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, pokazuju rezultati mnogih starijih istraživanja, što je ova nova studija i potvrdila.
Finski istraživači su u gradskoj sredini najpre organizovali da se izgrade nove zelene površine gde bi se deca igrala - rasadnike, travnjake, parkove pune stabala sa zemljanim stazama…
Deca koju su uputili da u tom okruženju provode što više vremena, za samo mesec dana pokazala su poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Mališani koji su se igrali u zelenijim prostorima, imala su stabilnije procese koji se inače odigravaju na koži i u digestivnom traktu, a tim stručnjaka je ispitivanjem došao do zaključka da im je i imuni odgovor postao jači.

Više zelenila, jači imunitet


Novi nalazi sugerišu da bi imunitet dece koja žive u gradu mogao da se ojača obezbeđivanjem svakodnevnog pristupa zelenim površinama za igru.

Zato su dr Aki Sinkonen, istraživač uticaja životne sredine sa Univerziteta u Helsinkiju i njegove kolege prvo obnovili četiri prethodno „gola”, betonirana dvorišta peskom i šljunkom, travom, grmovima i drugim biljkama. Takođe, u dvorišta su  doneli zemlju iz šuma. Tokom 28 dana, deca koja su pohađala vrtić, uzrasta između tri i pet godina, provodila su sat i po dnevno u tom predivnom zelenom okruženju. Igrali su se, vežbali da i sami sade cveće, pravili su figurice od zemlje… 
Brisevi sa kože uzimani su od svakog deteta, zajedno sa uzorcima krvi i stolice, pre i posle svakog boravka u novom zelenom okruženju, a istraživači su takođe analizirali uzorke tla ili peska iz dvorišta pre i posle igre. Tim istraživača je uporedio ove „zelene” vrtiće sa tri „standardna” centra za brigu o deci čija su dvorišta ostala izbetonirana, kao i sa tri ustanove „orijentisane ka prirodi”, gde su deca svakodnevno odvođena u obližnje šume.

Deci se popravilo i zdravlje kože


Istraživanjem je obuhvaćeno 75 mališana iz deset predškolskih ustanova. Rezultat do koga je došao ovaj tim otkriva da su deca koja su pohađala četiri vrtića sa šumskim tlom i rasadnicima imala zdraviju kožu od ostalih mališana. Deca su takođe razvila veći obim antiinflamatornog citokina poznatog kao IL-10 u odnosu na proinflamatorni citokin IL-17A – što sugeriše da je izlaganje prirodnijem okruženju i stimulisalo njihove imunoregulacione puteve. Slični rezultati zabeleženi su i u tri centra gde su decu svakodnevno izvodili da se igraju u prirodi. Deca koja su pohađala tri centra čija su dvorišta bila betonirana, nisu imala ovakvu vrstu podsticaja imuniteta, a i zdravlje kože im je bilo na nižem nivou.
- Kada smo videli rezultate, bili smo veoma iznenađeni jer su bili tako jasni i upečatljivi. Naša studija može otvoriti put novim preventivnim praksama za smanjenje globalne epidemije imunološki posredovanih bolesti, rekao je za „Guardian“ imunolog Grejem Ruk sa Univerziteta u Londonu. 

Immunokind jača dečji imunitet 


Jačanje dečjeg imuniteta postiže se i korišćenjem kompleksnog homeopatskog leka Immunokind. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema Immunokind povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, a simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.


sponzorisani tekst
foto:ladyfern-photos-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Prazne pernice NS32471
3D Pernica prazna Goal SC2210
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Guralice J03258gb
Moj prvi balans bicikl J03258
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Guralice J03243gb
Domine – Prvi oblici J02704
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.000,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno