Svaštarija
12.09.2013.

PITANJA I ODGOVORI


ПОТРАГА ЗА ВАНЗЕМАЉСКИМ ЖИВОТОМ
Питања и одговори

У оквиру трибинског програма Центра за промоцију науке у среду 11. септембра, у 19 часова, у великој сали Студентског културног центра,  астрономи, биолози и ”ловци на НЛО” разговарају на тему ”Где су ванземаљци?”.  Центар је за ову прилику позвао и мистериозног госта, а публику очекују и друга изненађења.

Шта је Фермијев парадокс?
У маjу 1950. године, jедан од наjугледниjих физичара свог времена, Енрико Ферми (1901–1954) боравио је у Лос Аламосу, чувеноj бази у коjоj се током Другог светског рата спроводио атомски проjекат "Менхетн". Ферми jе отишао на ручак у jедан од павиљона са физичарима Едвардом Телером, Хербертом Jорком и Емилом Конопинским. Када jе разговор на овом ручку кренуо у смеру медијских спекулација о НЛО, Ферми се наjедном загрцнуо и узвикнуо: "Где су сви?!" Ово питање ће у разним вариjациjама остати познато као Фермиjев парадокс. Наиме, Ферми jе управо тада запазио да, ако у галаксиjи постоjи више милиjарди звезда, а да Сунце међу њима ниjе ништа посебно, онда се око неке од њих морала развити цивилизациjа коjа jе милионима година стариjа од људске и коjа jе за тако пуно времена неминовно морала развити међузвездана путовања, па тако за мање од милион година покорити и освоjити целу Галаксиjу. Како jе онда могуће да таква цивилизациjа jош ниjе досегла Земљу?

Шта је Дрејкова формула?
Фермијево питање ће бити разматрано на чувеноj конференциjи у Грин Бенку о постоjању живота изван Земље. Астроном Френк Дреjк ће 1960. године предложити мало прецизниjу процену броjа могућих цивилизациjа у Галаксиjи, што ће постати познато као Дреjкова формула, понекад и као формула из Грин Бенка. Из ње се може израчунати броj развиjених цивилизациjа у нашоj Галаксиjи на основу параметара као што су процене броjа звезда, броjа планета и разних вероватноћа о животу и поjави техничке интелигенциjе. У зависности од вредности тих параметара, добиjаjу се процене од ниjедне, преко десет колико jе добио сам Дреjк, до неколико хиљада могућих цивилизациjа. И ниjедна од њих до сада ниjе "званично" посетила Земљу. Зашто?

Шта су летећи тањири?
Уобичаjено се сматра да jе савремена НЛО историjа започела 1947. године, кад jе, уочи првих свемирских експедициjа, нагло порасло интересовање медиjа за ванземаљске цивилизациjе. У jуну те године настао jе поjам "летећи тањири" као синоним за НЛО, након што jе бизнисмен и пилот Кенет Арнолд (1915–1984) стекао светску славу после обjављивања контроверзне фотографиjе девет чудних обjеката коjи лете у формациjи изнад планине Раjнер на западу САД. У наредних двадесет година забележено jе више од 12.000 разноврсних опажања ”летећих тањира”, од коjих jе наjмање 90 одсто обjашњено природним узроцима.

Шта је Плава књига?
Током педесетих и шездесетих година спроведено jе више jавних и таjних научних студиjа о пореклу НЛО. Наjутицаjниjе научно истраживање ове врсте обjављено jе 1969. године под руководством познатог америчког физичара Едварда У. Кондона (1902–1974), када jе више од тридесет научника детаљно анализирало 59 различитих НЛО случаjева и у сваком од њих закључило да ниjе реч о посети ванземаљаца. У међувремену, броj приjава необичних обjеката на небу растао jе широм планете, па jе америчко ратно ваздухопловство 1948. године покренуло проjекат "Плаве књиге" и почело да евидентира случаjеве необичних небеских феномена.

Шта се догодило у Розвелу?
У jулу 1947. године, управо у време кад настаје и појам ”летећи тањири” догодио се и култни случаj "Розвел", вероватно наjпознатиjи НЛО инцидент свих времена, коjи jе потпуно заборављен све до седамдесетих година, кад се проширио мит о таjном проjекту у Области 51, где влада САД наводно криjе тела ванземаљаца коjи су пали код Розвела. Према званичном објашњењу америчког ваздухопловства, у Розвелу се срушио само метеоролошки балон, али то није зауставило бројне теорије завере на НЛО тему.  Потрага за ванземаљцима, као неизбежан део модерне СФ културе, остала је неминовно испреплетена са квазинауком, теориjама завере, заблудама и предрасудама. Но, упркос томе, она је и даље важно питање за науку.

Шта је СЕТИ?
Овог лета и дефинитивно угашени свемирски телескоп Кеплер више не лови планете погодне за живот у дубоком свемиру, али jе захваљуjући огромном броjу недавно откривених планета (од коjих су неке готово сасвим земљолике), наше познавање згодних кутака за живот у галаксиjи знатно jе боље него пре само десет година. Упркос проблемима са финансирањем и упоредо са броjним НЛО заверама, сасвим научни проjекти потраге за ванземаљском интелигенциjом (SETI, Search for Extra-Terrestrial Intelligence) окупљаjу на милионе добровољаца. Опсерваториjе попут дивовског радио-телескопа Аресибо у Порторику и Великог низа у Њу Мексику, скенираjу део по део неба, а тоне информациjа се непрекидно анализираjу на рачунарима широм света, у потрази за нечим што би могао бити интелигентни сигнал.

Трибина ”Где су ванземаљци?”
Београдска публика у Великоj сали СКЦ-а ће 11. септембра, у 19 сати, имати прилику да на трибини Центра за промоциjу науке сазна више о ванземаљцима из угла астрономиjе, биологиjе, опште културе, али и из угла ловаца на НЛО. Где су они данас? Колика jе вероватноћа да су већ ту? Да ли су некада посетили Земљу или ће то учинити у будућности? Шта jе СЕТИ и како се данас развиjа потрага за ванземаљским животом?  Поред занимљивих гостиjу, наукографика и кратких филмова, публику очекуjе и jедно изненађење – специjални гост.

Учесници:

Бранислав Вукотић, астроном, Астрономска опсерваториjа, Београд
Игор Смолић, астроном, Институт за физику, Београд
Воjа Антонић, научнопопуларни писац и слободни конструктор
Мирослав Костић, НЛО Србиjа

Модератор:
Слободан Бубњевић, Центар за промоциjу науке

Мистериозни гост
(са специjалним гостом разговара Мариjа Николић, Центар за промоциjу науке)


Особа за контакт:
Марија Николић
тел:    +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб:  +381.60.70.40.180
е-пошта: mnikolic@cpn.rs

Центар за промоцију науке
Макензијева 24
11000 Београд
Србија
www.cpn.rs


slike:vesti-online.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno