Zabava
04.01.2023.

Ako tražite dobru zabavu za sve ukućane, slagalice su pravo rešenje

Namenjene su svim uzrastima, pa čak i bebama, ali i njihovim bakama i dekama. Mogu biti napravljene od različitih materijala, od kartona, plastike, pa i od drveta. Na njima su najlepše svetske građevine i najpoznatija umetnička dela. Od njih se može napraviti i kutija za olovke, ali i ona za nakit. Bebe najviše vole podne, dok tinejdžeri preferiraju 3D puzzle. Cena im je pristupačna, a složene slagalice mogu i da se urame. Sa uživanjem ih slažu i žene i muškarci i deca i odrasli. Sve ovo čini ih najidealnijim poklonom za sve generacije.

Kako su nastale puzzle slagalice?

U početku puzzle su imale edukativni karakter. Smatra se da su na dvoru Ujedinjenog Kraljevstva u XVIII veku mladi prinčevi i princeze uz svoje guvernante uz pomoć iseckanih mapa, koje podsećaju na današnje puzzle, savladavali lekcije iz geografije. Vrlo brzo su nastale tzv. Jigsaw puzzle, slagalice sastavljene od delova različitog neobičnog oblika i veličine koje kada se mozaično spoje daju potpunu sliku.  Danas su delovi puzzle iste veličine, te ih je lakše i uklopiti. U zavisnosti od broja delova zavisi i kojoj ciljnoj grupi su namenjene.

Ovo su puzzle za bebe koje svi odrasli obožavaju

Čim počne da sedi beba treba da dobije svoje podne puzzle. Mekane, napravljene od kvalitetne debele eva pene, ove puzzle se lako sklapaju, rasklapaju i održavaju. Preovlađuje šarenilo boja, ali i edukativni karakter s obzirom na to da su po delovima slagaice ispisani brojevi, slova ili neki bebi poznati motivi. Čim beba poćinje da puzi i uvežbava prve korake, vreme je da joj podne puzzle budu na raspolaganju. U vreme hladnih meseci, one će joj obezbediti i dodatno toplu podlogu za igru.
Pored podnih,  bebama su namenjene i klasične puzzle za igru koje se uglavnom sastoje od dva ili četiri dela, s ciljem da se sklopi poznata voćkica ili drugi njima poznati motiv.

Predškolarci i školarci preferiraju puzle s motivima omiljenih junaka

Omiljene bajke i crtani likovi su motivi puzzle slagalica za decu predškolskog i školskog uzrasta. Nikada nije rano da detetu se omogući ovakva zabava. Dok su mlađi, vežbaju motoriku, ali i povezivanje delova u celinu, a kako rastu puzzle postaju sitnije, a broj delova veći. Iako po kategorizaciji određeni broj puzli odgovara svakom uzrastu, često je slučaj da deca koja vole da slažu prihvataju izazove u slaganju i onih puzli namenjenih njihovim starijim drugarima. U mesecima kada se dosta vremena provodi u kući, slaganje puzli može biti odlična zabava za dete.

3D puzzle mogu biti božićni poklon i drugarici tinejdžerki, ali i najdražoj baki

Uglavnom nemaju veliki broj delova, niti ih je teško sklopiti. U isto vreme urađene su od kvalitetnih materijala, najčešće kartona ili plastike te ovako naslagana puzla zapravo je ukras. Starijima će se dopasti i građevina koju su već videli ili planiraju da posete, a mlađima će više leći patika koja je ujedno i kutija za olovke ili nakit. Postoje i varijante 3D puzli koje su i noćno svetlo, kao i globus te je pravi užitak kako njihovo sklapanje tako i pozcioniranje gotovog ukrasa na policu.

Puzzle od 1.000 i više delova pravi su izazov za celu porodicu

Dimenzija sklopljene puzzle od 1.000 delova je otprilike veličine postera 70x50cm. Bez obzira da li se odlučujete za Klimtov čuveni “Poljubac” ili neko drugo umetničko delo, imajte na umu da se takva sklopljena puzla može i uramiti. Postoje gotovi ramovi, ali rešenje možete potražiti i kod stakloresca. Ovakve slike koje se okače na zid su večita uspomena te trud od nekoliko dana koji cela porodica ili pojedinac uloži se zaista i isplati.

Bez obzira da li su u pitanju zimski meseci ili bilo koji drugi period godine, puzzle su uvek dobar poklon. Na neke ljude sklapanje deluje opuštajuće, dok će druge možda i razljutiti spajanje veoma sličnih delova, pogotovi ako ih ima previse. Ono što je sigurno, zadovoljstvo  koje izaziva zajedničko sklapanje slagalice svih članova porodice i divljenje svaki put kada se pogleda uramljena puzzle je neopisivo.
Foto:decjisajt.rs, pixabay.com

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
3D puzzle RA11158
3D puzzle London Bus Harry Poter RA11158
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.880,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ravensburger puzzle Prelepo zivotinjsko carstvo RA16652
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.690,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno