Svaštarija
09.09.2013.

Vukov sabor u ponedeljak u znaku jubileja

Vukov sabor u ponedeljak u znaku jubileja


U Loznici i Tršiću će od 9. do 15. septembra, biti održan Vukov sabor u okviru kojeg će biti organizovan niz kulturno-umetničkih svečanosti, posvećenih reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Vukov sabor će ove godine biti u znaku jubileja, 80 godina te manifestacije, rekla je Tanjugu direktor Centra za kulturu Vuk Karadžić u Loznici Dajana Djedović, najavljujući raznovrstan i interesantan program.
Prema njenim rečima, postoji nekoliko nivoa sadržaja Vukovog sabora, jedan je akademski nivo, koji se odnosi na okupljanje slavista, prevodilaca i književnika, dok je drugi revijalan, namenjen gradjanima i poklonicima sabora, i sastoji se od niza muzičkih koncerata i pozorišnih predstava.
Najzanimljiviji deo programa je završna svečanost gde će besednik biti srpski akademik Dušan Kovačević, rekla je Đedović i izrazila očekivanje da će njegova beseda biti značajna za kulturnu istoriju Srbije.
Kao važan dogadjaj ona je izdvojila i premijeru predstave "Devetstopetnaesta tragedija jednog naroda", radjene po istoimenom tekstu Branislava Nušića. S obzirom da se prošle godine obeležavao 78. Vukov sabor, Đedovićeva je objasnila da se prema nekim izvorima tvrdi da sabor u vreme Nedićeve vlasti u Loznici tokom Drugog svetskog rata nije održan, i naglasila da su to ideološka tumačenja i sukobljavanja onih koji su na vlast došli posle rata. Ona je rekla da je zajedno sa članovima Programskog saveta Vukovog sabora odlučila da stavi tačku na priču da sabor tokom ratne 1942. godine nije održan, jer prema njenim rečima postoje relevantne istorijske činjenice koje ukazuju da se ta manifestacija počev od 1933. godine obeležavala u kontinuitetu.
Izvor: Tanjug

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno