Svaštarija
03.09.2013.

Gde su vanzemaljci?


ГДЕ СУ ВАНЗЕМАЉЦИ?

Јесења сезона трибинског програма Центра за промоцију науке отвара се трибином на тему ”Где су ванземаљци?”. Циклус трибина средом почиње 11. септембра у великој сали Студентског културног центра, са почетком у 19 часова. Улаз је слободан

Пре више од пола века, славни амерички научник Енрико Ферми jе током jедног ручка изненада запитао своjе колеге „Па, где су сви?“, питаjући се зашто до сада нисмо срели или уочили бар jедну од ванземаљских цивилизациjа. Наиме, у нашоj галаксиjи има 400 милиjарди звезда, а у свемиру има исто толико галаксиjа, што значи да мора бити и огроман броj планета на коjим би се могао наћи интелигентни живот. Но, ниjедан од њих до сада нисмо видели. Ово питање jе у науци познато као Фермиjев парадокс, а астрономи су понудили на десетине различитих одговора.

Потрага за ванземаљцима, као неизбежан део модерне СФ културе, неминовно jе испреплетена са квазинауком, теориjама завере, заблудама и предрасудама, али jе и даље важно питање за науку. Упркос чињеници да се њиме научници данас ретко баве, откриће интелигентног живота у свемиру заувек би променило нашу перцепциjу света. Како из перспективе потенциjалног сусрета са неком ванземаљском цивилизациjом, или да бисмо пронашли коначни доказ да смо потпуно сами у свемиру, ово питање представља jедно од наjзначаjниjих за људску цивилизациjу.

Нова, jесења сезона сад већ традиционалних Трибина средом, коjе организуjе Центар за промоциjу науке у сарадњи са Студентским културним центром, отвара се култним Фермиjевим питањем „Где су ванземаљци?“ Будући да се у домаћоj науци само неколицина астронома бави овом темом, а да се НЛО обично посматра само као раширена заблуда, трибина представља први научнопопуларни догађаj у Београду коjи о овоj теми говори из научне перспективе.

Захваљуjући томе, публика у Великоj сали СКЦ-а ће 11. септембра, у 19 сати, имати прилику да на трибини Центра за промоциjу науке сазна више о ванземаљцима из угла астрономиjе, биологиjе, опште културе, али и из угла ловаца на НЛО. Где су они данас? Колика jе вероватноћа да су већ ту? Да ли су некада посетили Земљу или ће то учинити у будућности? Шта jе SETI и како се данас развиjа потрага за ванземаљским животом?   

Поред занимљивих гостиjу, наукографика и кратких филмова, публику очекуjе и jедно изненађење – специjални гост.

Учесници:

Браниcлав Вукотић, астроном, Астрономска опсeрваториjа, Београд
Игор Смолић, астроном, Институт за физику, Београд
Воjа Антонић, научнопопуларни писац и слободни конструктор
Мирослав Костић, НЛО Србиjа

Модератор:
Слободан Бубњевић, Центар за промоциjу науке

Специjални гост
(са специjалним гостом разговара Мариjа Николић, Центар за промоциjу науке)


Особа за контакт:
Марија Николић
тел:    +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб:  +381.60.70.40.180
e-пошта: mnikolic@cpn.rs

Центар за промоцију науке
Макензијева 24
11000 Београд
Србија
www.cpn.rs


slike:B92.net. conopljanews.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno