Svaštarija
02.08.2013.

Oprez! Svaki treći zažali zbog svojih objava na internetu

Oprez! Svaki treći zažali zbog svojih objava na internet


Sve veći broj korisnika društvenih mreža briše svoje statuse, objave, fotografije i druge sadržaje koji se objavljuju u trenucima kada su opušteniji ili posebno raspoloženi. Razlog za tako nešto leži u činjenici da im se takvo ponašanje na internetu kasnije vrati kao bumerang. Bumerang koji može da im ugrozi ne samo posao i karijeru, nego i dotadašnji način života.
Portal FindLaw.com sproveo je istraživanje o uticaju loših objava na društvenim mrežama na život Amerikanaca starosti od 18 do 64 godine. Istraživanjem su obuhvaćene najpopularnije društvene mreže, poputa Facebooka, Twittera, Instagrama, Tumblra, Pinteresta i drugih.Rezultati istraživanja pokazali su da je čak 29 odsto korisnika društvenih mreža starosti između 18 do 34 godine bilo zabrinuto ili je zažalilo zbog nedolične ili škakljive objave na nekoj od mreža ili postavljene fotografije. Još zanimljiviji je podatak da je čak 74 odsto korisnika pomenute starosne grupe uklonilo neki sadržaj za koji misli da bi mogao da im naudi u daljem životu ili karijeri. Kako se starosna granica podiže tako, prema ovom istraživanju, opada zabrinutost zbog objava nastalih u trenutku pojačane opuštenosti. Podaci pokazuju da je tek trećina korisnika starosti od 35 do 64 godine obrisala objavu ili fotografiju koja bi mogla da bude opasna po njih. Na portalu savetuju korisnike da pre objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, ipak, dva puta razmisle. Korisnici koji baš ne mogu da se kontrolišu po pitanju objavljivanja sadržaja i slobodnih misli trebalo bi da ograniče njihovu vidljivost i povećaju privatnost svojih naloga.
U FindLawu posebno upozoravaju na činjenicu da korisnici "nisu bezbedni" čak ni nakon brisanja statusa ili nekog drugog sadržaja sa društvenih mreža, jer oni još neko vreme ostaju zapamćeni "tamo negde" i onaj ko to želi lako može da ih vidi ili pronađe (recimo, preko keširanih strana u pretraživačima).Da li ste vi zažalili zbog neke svoje objave ili obrisali neku "nedoličnu" fotku ili sadržaj?

 

slika:mondo.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno