Svaštarija
02.08.2013.

PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU

PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMDIJU
Pored srednjovekovnog manastira Kalenić, 3. i 4. avgusta biće održan 44. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, jedna od najstarijih i najpoznatijih manifestacija te vrste u Srbiji.
Zakazani su susreti pesnika i izložbe slika i skulptura, meda i vina. Posetioci sabora moćiće da vide i izložbu Stara srpska knjiga od 1611. do 1867. autora Miladina Milosavljevića, kao i izložbu Levač u knjigama. U nedelju, 4. avgusta, nakon defilea kulturno-umetničkih
društava iz Srbije i inostranstva, i nastupa na Letnjoj pozornici, biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojk sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša muška i ženska narodna nošnja Šumadije.
Tokom sabora biće održana tradicionalna Levačka likovna kolonija, takmičenje pevača Zlatni glas Sabora, izložba i degustacija tradicionalnih jela levačkog kraja, izložba starih zanata i domaće radinosti, takmičenje zdravičara I mnoge druge prateće manifestacije.Sabor prođoh Levač, prođoh Šumadiju, pre 44 godine utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca.
Fonet

slike:glassrbije.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno