Svaštarija
09.07.2013.

Psi mogu da osete loše ljude?

Ljudi bi mogli da se osećaju bezbednije u svom domu i na ulici ukoliko bi više pažnje obraćali na mišljenje njihovih pasa.
Ne postoji naučni dokaz koji bi pokazao da psi zaista imaju "šesto čulo“ kada su u pitanju namere ili ličnosti ljudi, ali postoji dovoljno anegdota koje bi mogle da nas nateraju da se zapitamo.

Psi konstantno posmatraju ljude i izuzetno su osetljivi na feromone kojih mi sami nismo svesni, kao i na suptilne facijalne ekspresije i govor tela. Stoga nije toliko nemoguće pomisliti da psi možda mogu da osete neku zlu nameru ili lošu ličnost.

Narvno, potrebno je u obzir uzeti i ličnost psa. Stidljivi psi verovatno neće iskazivati emocije uopšte prema ljudima, tako da ne možemo da se oslanjamo na njihov sud.

Čuvari poput rotvajlera, ovčara i dobermana mogu imati "familija na prvom, familija na jedinom mestu“ stav, tako da oni mogu biti uvek sumnjičavi prema strancima i bez obzira na to što ste srdačni sa nekim, to neće mnogo promeniti njihov zaštitnički stav.

Još jedna mogućnost odnosi se na to da pas podsvesno oseća vaše nesigurnosti i brigu u vezi sa nekom osobom i reaguje na to.

Međutim ukoliko pas koji "voli sve“ pokazuje da mu se neko ne sviđa, možda bi ipak trebalo da obratite pažnju na osobu u pitanju.

Izvor B92

Slika izvor:dailymail.co.uk

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno