Vešte ruke
20.03.2020.

Ako ne možete da kupite zaštitne maske za lice, napravite ih. Lako je!

Život u doba korone nije baš tako zanimljiv. Dok se svi učimo kako da organizujemo posao, porodično druženje i obaveze, na nas se apeluje da se adekvatno zaštitimo ako moramo da izađemo iz kuće. Podrazumeva se, pre svega da su nam maske na licu, a rukavice na rukama, a ni jednih ni drugih nema u prodaji. Ukoliko ih neko slučajno i nađe, cene su previsoke, pa vam nudimo dva rešenja za maske koje mogu da se upotrebe više od jednom.


Sašijte zaštitne maske od tetra pelene

Verujem da u svom ormaru imate negde neku tetra pelenu od materijala koji diše, može da se iskuvava, pegla i koristi ko zna koliko puta. Za izradu ove maske, osim pelene, treba da obezbedite konac, iglu i kompresivni zavoj ili lastiš. Ukoliko znate da baratate mašinom za šivenje, onda je za vas ovo sigurno lak zadatak jer sa nekoliko štepova pravite savršenu masku za lice. Od jedne tetra pelene, ukoliko radite u jednom sloju, možete napraviti šest maski za lice.


Pelenu podelite uzduž na tri jednaka dela, a svaki deo isecite na pola. Od svake polovine slažite tkaninu poput harmonike. Kada dođete do kraja, ušijte sa obe strane naboranu tkaninu hvatajući sve nabore. Nakon toga odmerite 12 cm lastiša ili kompresionog zavoja pa svaki kraj zašijte na ivice sa jedne i sa druge strane. Maska je gotova. Ako imate flomastere za crtanje po tekstilu, dajte ih deci da ukrase maske.


Napravite maske za lice od ubrusa ili salveta

Za izradu ovih maski potrebna vam je heftalica i obične gumice za tegle. Ubrus slažite kao harmoniku, a krajeve zaheftajte tek pošto provučete gumicu. Iako ove maske služe za jednokratnu upotrebu, koristite malo deblje salvete i ubruse duge barem 20 cm. Izbor desena pa je sjajan, tako da ćete sigurno naći nešto što će očarati vašu porodicu.

Sigurni smo da ćete izradom maski doći do još nekog rešenja i da ćete uživati u kreativnom i korisnom porodično druženju. Nadamo se da smo vam pomogli i predlažemo da na Jutjubu pogledate nekoliko tutorijala.
Foto: decjisajt,educadormarcossv-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno