Trudnoća
18.03.2014.

Matične ćelije su lek za treći milenijum

Oko stotinu oboljenja tretira se matičnim ćelijama iz pupčane vrpce - razne vrste leukemije, imunološke i metaboličke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema...

U Srbiji se sve više žena odlučuje da prilikom porođaja sačuva matične ćelije iz krvi pupčanika i posteljice koje se, prema tvrdnjama medicinskih stručnjaka, mogu koristiti za lečenje velikog broja bolesti i poremećaja.
Čuvanje matičnih ćelija postaje sve veći trend u svetu, u Hrvatskoj i Sloveniji, pored privatnih, u kojima se ostavljaju ćelije isključivo za članove jedne porodice, postoje i javne banke, u kojima ljudi dobrovoljno ostavljaju taj materijal, koji kasnije uzimaju osobe koje nisu u srodstvu s njima, a kojima odgovara zbog krvne grupe.
Leče više od 100 bolesti
Od septembra 2008. godine u Srbiji se procedura uzimanja matičnih ćelija obavlja u skladu sa instrukcijom o uzimanju i transportu krvi iz pupčanika koje je izdalo Ministarstva zdravlja. Brojna porodilišta poseduje dozvolu za ostavljanje krvi iz pupčanika, što budućim roditeljma daje mogućnost da odaberu banku matičnih ćelija u kojoj će deponovati matične ćelije iz pupčanika, odnosno, zalog za bezbednu budućnost svog deteta.
Danas se oko stotinu oboljenja tretira matičnim ćelijama iz pupčane vrpce, a među njima su razne vrste leukemije, imunološke i metaboličke bolesti, kao i bolesti centralnog nervnog sistema. Takođe, nalaze primenu i u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije, i oftalmologije. Neke bolesti mogu da se izleče u potpunosti, dok kod drugih može makar da se poboljša zdravstveno stanje obolelog. Matične ćelije mogu da se razviju u mnogo različitih tipova ćelija u organizmu, što im daje terapijsku moć za lečenje brojnih teških oboljenja regeneracijom obolelih tkiva. U budućnosti će se svakako najviše ispitivati terapijske mogućnosti u lečenju malignih bolesti, raznih trauma i neuroloških oboljenja. Velike nade se polažu u oblasti kardiologije, gde bi matične ćelije mogle da se koriste za obnavljanje delova srčanog mišića nakon infarkta miokarda, zidova malih i velikih krvnih sudova i slično.
Nova naučna otkrića pokazala su da se u laboratorijskim uslovima, matične ćelije dobijene iz pupčanika mogu razviti u ćelije jetre, mržnjače, neurona, srčanog mišića i insulin produktivne ćelije. Ovo otkriće potencijalno otvara vrata upotrebi ovih ćelija u regenerativnoj medicini.
Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu matične ćelije se već koriste kod infarkta srca i mozga, ciroze jetre, oštećenja pankreasa, dijabetesa tipa 1, leukemije, aplastične anemije, multiple skleroze... Ta široka primena temelji se na sposobnosti matičnih ćelija da se diferenciraju u druge ćelije i tkiva i stvaraju ćelije jetre, mišića, kostiju.
Mogu da reše i ćelavost
Najnoviji eksperimenti američkih naučnika Univerziteta Pensilvanija ukazuju na mogućnost korišćenja matičnih ćelija u tretiranju ćelavosti, što se smatra revolucionarnim otkrićem.
Prema pisanju naučnog časopisa "Nature Communications", testiranja sprovedena na miševima potvrduju da je uz pomoć matičnih ćelija moguće regenerisati folikule ključne za ponovni rast kose. Istraživači dodaju da je ključno bilo rešiti problem proizvodnje dovoljnih količina matičnih ćelija sposobnih za transformaciju u folikule. Prema njihovim rečima, postignut napredak u korišćenju matičnih ćelija će naći svoju primenu i u razvoju novih postupaka za zaceljivanje rana i u nekim kozmetičkim postupcima. U novoj studiji su korišćene indukovane pluripotentne matične ćelije - "reprogramirane" odrasle matične ćelije koje imaju mnoge karakteristike embrionalnih matičnih ćelija. Naučnici, takođe, napominju da tek slede testiranja nove metode na ljudima.
Dečji sajt

Iz Beo Stem Cell-a, jedinog zastupnika Biohellenike, banke matičnih ćelija iz Grčke, koju su osnovali univerzitetski profesori, poručuju nam da se matične ćelije čuvaju se na minus 196 stepeni.
Uzorci matičnih ćelija čuvaju se u tečnom azotu na vrlo niskoj temperaturi, od čak minus 196 stepeni. Tako čuvani mogu da se upotrebe i posle više od 20 godina.
Ciklus tekstova o matičnim ćelijama, njihovoj koristi i čuvanju omogućio je BEO STEM CELL, ekskluzivni saradnik naučnog tima Biohellenike A.E. Thessaloniki, Greece. BEO STEM CELL pruža usluge čuvanja matičnih ćelija po sertifikovanim procedurama i najvišim standardima na period od 20 godina  u laboratorijama Biohellenike.
Za sva pitanja i konsultacije u vezi sa čuvanjem matičnih ćelija kontaktirajte BEO STEM CELL stručni tim koji se nalazi u Balkanskoj 18 u Beogradu. Dostupni su i putem telefona 011/3622-383, 062/758-588 ili putem emaila beostemcell.serbia@yahoo.com. Više informacija na sajtu www.maticnacelija.rs

 

slika:reachingforthestars.org,www.telegraph.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno