Trudnoća
10.02.2014.

MATIČNE ĆELIJE

MATIČNE ĆELIJE - LEK BUDUĆNOSTI


Matična ćelija je naša primarna ćelija. Od nje, kada se formira embrion, nastaju sve druge ćelije. Ima ih u svim organima, ali se najčešće uzimaju iz koštane srži i  krvi iz pupčanika, jer su tamo najdostupnije, a njihova koncentracija najveća.
U krvi posteljice, koja se inače baca, nalazi se veliki broj mladih i vitalnih matičnih ćelija i zato se iz nje najčešće i vade. Njihovo uzimanje je vrlo jednostavno, traje oko minut i po, potpuno je bezbolno i bezopasno i za majku i za bebu.
Kako?
Nakon porođaja preseca se pupčana vrpca, bebi se podvezuje pupčanik i ona se nosi na kupanje i povijanje. Iz pupčane vrpce iglom se, pod silom zemljine teže, vadi krv iz posteljice koja se svakako baca u kantu.
Matične ćelije imaju neverovatan potencijal da se dele i stvaraju nove tipove ćelija u organizmu. Pored toga što ga izgrađuju, one služe tokom celog života za regeneraciju celokupnog organizma. Kada se matična ćelija podeli, ona iznova stvara još novih ćelija i poseduje fascinantnu mogućnost diferenciranja u ćelije koje imaju specijalizovanu funkciju, te mogu postati ćelije mozga, mišića, bubrega, rožnjače, krvi...
Tri tipa matičnih ćelija
Postoje tri tipa matičnih ćelija – embrionalne, neonatalne i adultne.
Embrionalne
Embrionalne ćelije koriste se u laboratorijama kao sredstvo istraživanja i boljeg razumevanja prirode razvoja ćelija, a ponegde i u terapeutske svrhe. Zbog kontroverze vezane za prikupljanje embrionalnih matičnih ćelija, u većini zemalja sveta terapija ovim ćelijama nije dozvoljena.
Neonatalne
Matične ćelije uzete iz krvi pupčane vrpce su mlade i manje određene. Ovaj tip ćelija ima neverovatnu osobinu da se pretvori u oko 200 različitih tipova ćelija. Takođe, one imaju veći potencijal za deobu od odraslih matičnih ćelija.
Adultne – odrasle
Kako ljudski organizam stari, tako se matične ćelije sve više specijalizuju. Ovo znači da one postaju određenije, što im smanjuje potencijal za pretvaranje u veliki broj različitih tipova ćelija. Ovakve ćelije uglavnom mogu da regenerišu onaj organ u kome se nalaze.
Matične ćelije postoje u mnogim vrstima tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe je u koštanoj srži i krvi. Međutim, s vremenom ćelije iz našeg tela gube vitalnost i dejstvo im je slabije jer one stare zajedno s nama. Upravo zbog toga, a nakon mnogobrojnih istraživanja, stručnjaci su pronašli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija. Naime, naučnici i doktori su otkrili da se veliki broj matičnih ćelija nalazi u krvi pupčane vrpce novorođenčeta. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a postupak njihovog uzimanja je veoma lak i bezbolan. A ono što je najbitnije jeste da specijalnom tehnikom mogu da se zamrznu i kasnije primene u lečenju samog davaoca ili nekog drugog.
 Ciklus tekstova o matičnim ćelijama, njihovoj koristi i čuvanju omogućio je BEO STEM CELL, ekskluzivni saradnik naučnog tima Biohellenike A.E. Thessaloniki, Greece. BEO STEM CELL pruža usluge čuvanja matičnih ćelija po sertifikovanim procedurama i najvišim standardima na period od 20 godina  u laboratorijama Biohellenike.
Za sva pitanja i konsultacije u vezi sa čuvanjem matičnih ćelija kontaktirajte BEO STEM CELL stručni tim koji se nalazi u Balkanskoj 18 u Beogradu. Dostupni su i putem telefona 011/3622-383, 062/758-588 ili putem emaila beostemcell.serbia@yahoo.com. Više informacija na sajtu www.maticnacelija.rs

 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno