Trudnoća
06.02.2019.

Ne dajte da vas plaše

Opšte je mesto da se vremena menjaju i da svako ima neke svoje osobenosti, što ne znači da je nekada sve bilo bolje i obrnuto. Mada, možda je poštenije reći da nije vreme krivo za sve, ima nešto i do nas. Mi smo se promenili...
Nekada su mladim parovima, kad saopšte da čekaju prvo dete ili kad se beba rodi, svi čestitali iskreno, od srca, radovali se, hrabrili ih i nudili pomoć, a danas ih plaše.
Jesu li bebe u međuvremenu postale strašnije od troglavih aždaja ili smo mi izgubili kompas?

– „Što si spavala, spavala si. Do kraja života više nećeš oka sklopiti na duže od sat-dva“, rekla mi je komšinica koja ima trogodišnjeg sina čim je počeo mi se nazire stomak. Ništa je nisam pitala, nisam čak ni potvrdila da sam trudna, a ona je odmah počela da ređa sve muke s kojima ću se suočiti. Te verovatno neću imati mleka ili će ga biti previše, a beba neće hteti da sisa. Te imaće grčeve, pa će onda, i kad oni prođu, plakati po celu noć, a onda će odmah krenuti zubi. Tu je pokazala veliko nadahnuće, kao da deci u ustima rastu zupci od testere, a ne zubići – požalila se Danica S. (27) iz Beograda.

Njenim mukama tu nije bio kraj, jer im se pridružila druga komšinica, koju ona, uzgred budi rečeno, ni ne poznaje, ali je to nije sprečilo da joj detaljno prepriča svoj „horor porođaj“, da joj slikovito opiše ranu od epiziotomije, da se priseti svih mogućih bolesti koja su njena deca preležala, ali i gomile drugih na koje je verovatno naletela na internetu.
– Nije me poštedela ni priče o deformisanom telu, iako sam se ja do kraja petog meseca trudnoće ugojila samo četiri kilograma, hemoroidima „koje ću sigurno dobiti tokom porođaja“, a na kraju mi je sažaljivo rekla da nikad više neću moći da se tuširam duže od dva minuta i da zaboravim na šminku i frizuru jer deca samo traže priliku da upadnu u gadnu nevolju.

Iako je Danica tog dana, izgovarajući se obavezama, pobegla od ove dve Drage Savete, naletala je na njihove klonove do pre nekoliko dana, i svaka je morala da podeli sa njom svoje strašno iskustvo.
– Bila sam prestravljena i utučena, dok zabrinuti suprug nije počeo da me ispituje šta se dešava. Stidela sam se da mu priznam da se bojim našeg nerođenog deteta kojem smo se radovali i pre nego što je začeto, ali nisam imala kud. E, da sam samo bila pametnija pa da mu odmah kažem šta me muči – nasmejala se Danica.

Ispostavilo se da je i njen suprug Vladimir tri meseca prolazio kroz iste muke jer su svi drugari, kolege, poznanici, pa čak i momci koje povremeno sreće u teretani, imali potrebu da s njim dele sve „strahote“ odgajanja dece. Nabrajali su mu sve stvari koje su njihova deca uništila – od omiljene košulje (bljuckanje) i novog kreveta (skakanje po njemu), preko mobilnih telefona, daljinskih upravljača i laptopova (WC šolja, prosut sok, pad na pod), do zadnjeg sedišta novog automobila iz kojeg nije moguće izvući smrad povraćke. Objasnili su mu da nikad više neće odgledati utakmicu do kraja, da će odmarati u bezveznim letovalištima koja su dobra za decu, da slobodno zaboravi na seks i intimu u bračnom krevetu, i da će mu dečje potrepštine „pojesti“ sve pare.

Samo, Vladimir je, ispostavilo se, bio promućurniji.
– Ni njemu nije bilo svejedno. Pitao se se šta nam je sve to trebalo dok mu zabrinuti kolega koji ima dve male ćerke nije prepričao kako je teško čekati decu da dođu iz noćnog provoda i sekirati se zbog toga što su odabrala loše fakultete. Ej, čovek ga je plašio stvarima koje će i njega samog možda, ali možda, sačekati tek za desetak godina... Tad se Vlada dozvao pameti, a onda je i mene vratio u normalu – ispričala nam je Danica koja treba da se porodi polovinom marta.
Kaže da je spokojna jer više nikome ne dozvoljava da joj puni glavu pričama o strašnim porođajima i još strašnijim bebama.
Ne dajte ni vi da vas plaše, radujte se svom čedu.

Foto: teamjesusmag.com, steadfastliving.com, verywellfamily.com, theconversation.com, kidskunst.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno