Trudnoća
26.02.2018.

3 x DA za mrežasti veš

Sa jednom od najvećih misterija univerzuma susrele su se skoro sve žene koje imaju makar jedno dete, ali nijedna od njih nije dokučila koja to sila, kad već nema veša, drži uloške na mestu. Iako s njima može da se leži, da se sedi i da se hoda, doduše nespretno i bojažljivo, sve je daleko lakše sa mrežastim gaćicama.
Nekada ginekolozi i babice nisu dozvoljavali njihovo nošenje, a danas se trudnicama savetuje da bez barem pet pari mrežastih gaćica ne kreću u porodilište

Bilo da ste se porodile vaginalno ili carskim rezom, krvarićete nedeljama. Količina krvi će biti najveća prvih nekoliko dana, zatim će se postepeno smanjivati, a vi dokle god ono traje treba da vodite računa o higijeni više nego inače, da redovno menjate uloške, kako bi vaginalna regija bila čista i suva, i da joj omogućite da „diše“, kako biste sprečili infekcije i upale.
I dok ulošci treba da budu izrađeni od stopostotnog pamuka, poput vate u mrežici, gaćice se prave od veštačkih materijala, uglavnom od poliestera i elastina.

Mrežaste gačice nisu zamena za veš, već potpora za uloške, kako biste mogle bez bojazni da ležite, sedite i hodate. Rupice omogućavaju koži da diše, isto kao i pamučni ulošci, a zahvaljujući elastinu mogu da se šire i ne stežu, što je naročito važno ako je porođaj završen epiziotomijom ili carskim rezom. Uostalom, da bi mama mogla da se fokusira na oporavak, brigu o bebi i dojenje, nju ne sme ništa da steže i žulja.

Elastične mrežaste gaćice uglavnom se prave za jednokratnu upotrebu, ali čak i one mogu da „prežive“ nekoliko pranja u mašini na 60 stepeni.
– Poslednjih godina veoma su popularne „Tosama“ „To To mrežaste bokserice“, koje su pliće od klasičnih modela, tako da svaka žena može da nađe par po svojoj meri. Ukoliko se mama nije mnogo ugojila tokom trudnoće, odgovarajuće joj veličina koju je ranije nosila, a ako je višak kilograma nešto veći, onda i gaćice treba da budu veće. U suštini, komotnije su bolje od tesnih – objašnjava Jelena Radosavljević iz kompanije "Tosama" koja pored mrežastih gaćica ima i najbolju ponudu uložaka od stopostotnog pamuka, ali i razne druge potrepštine za mame i bebe.

Mrežaste gaćice i ulošci od vate nose se sve dok traje krvarenje i dok se mama potpuno ne oporavi od porođaja, što je krajnje individualno. Za to vreme ne treba da preteruje ni u čemu i ne treba da diže ništa teže od bebe. Teški kućni poslovi, dizanje tereta, dugo stajanje i hodanje ne treba da budu prioritet, već odmor, oporavak i briga o bebi šest do osam sedmica.

Foto: littlelondonmagazine.co.uk, momjunction.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno