Trudnoća
22.12.2017.

Čokolada ubija apetit

Dok su za doček Nove 2017. godine svi tamanili rusku salatu i praseća rebarca, Aleksandra je maštala o jagodama, Dragani se pored prepune trpeze jeo čips, pa je ujak pod kišom petardi tražio trafiku koja radi da bi joj ga kupio, Irena je slistila sve što je pred nju izneto, a Jovana je kradom grickala čokoladu sakrivenu iza jastućića na ugaonoj garnituri.
Sve četiri su zdrave i prave mlade žene za koje se ne bi moglo reći ni da su razmažene niti da imaju čudne prehrambene navike. Ne, naprotiv! Sasvim su obične, kao svako od nas, samo su pre godinu dana bile trudne, a trudnice, poznato je, žude za svim i svačim.

U svetu postoje dve naučne struje, čija su mišljenja i dokazi potpuno oprečni, koje žudnju za određenim namirnicama u trudnoći objašnjavaju sasvim drugačije. Jedni tvrde da se ženi u drugom stanju jede upravo ona namirnica koja obiluje nutritijentom koji nedostaje njenom organizmu, a drugi su „dokazali“ da je reč o pukoj želji koja je zbog trudnoće, kao i mnoge druge potrebe i želje, prenaglašena.

No, postoji i nešto oko čega se i jedni i drugi slažu – potreba za čokoladom nema veze ni sa deficitom nutritijenata, ni sa željom, već sa činjenicom da se organizam tako bori protiv lošeg raspoloženja. Osim toga, čokolada reguliše telesnu temperaturu, smanjuje apetit, ubrzava krvotok u mozgu, ublažava bolove i štiti kardiovaskularni sistem.

Čokolada podstiče lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće. Endorfin trenutno popravlja raspoloženje, koje kod trudnica (bez uvrede, drage dame) varira iz minuta u minut, a serotonin produžava taj dobar osećaj, pa se konzumiranje čokolade preporučuje samo tokom dana, jer bi u suprotnom mogla da se javi nesanica.
Antioksidansi kojima crna čokolada obiluje imaju sveopšti pozitivan uticaj na zdravlje, prvenstveno na regulaciju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, ali s njom treba biti oprezan jer sadrži dosta šećera, kalorija i masti.

I zato, drage trudnice, slobodno svakoga dana pojedite štanglicu crne čokolade sa što većim procentom kakaoa i što manjim procentom šećera. Popraviće vam se raspoloženje, bićete manje plačljive i razdražljive, ublažićete osećaj gladi i nećete žudeti ni za kakvom drugom hranom. Osim toga, izbeći ćete skokove krvnog pritiska i smanjiti rizik od dijabetesa.

I još nešto... Bebe će vam biti slatke i zdrave, kao čokolada.

Foto: rebelcircus.com, dailymail.co.uk, gendiagnosztika.hu, pinkycloud.com, thelist.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno