Trudnoća
24.10.2017.

Trudnoća zdravlje čuva

Trudnoća je drugo stanje koje uz sve potencijalne komplikacije više nego išta drugo pozitivno deluje kako na mentalno, tako i na fizičko zdravlje, ali samo pod uslovom da žena i pre začeća bila zdrava.
Evo šta se sve dešava tokom dugih devet meseci.


Koža postaje lepša
Trudnicama se često govori da nikada u životu nisu izgledala bolje i to ne da bi joj se laskalo. Pod dejstvom hormona koža postaje jedrija, a tome doprinosi i osećaj zadovoljstva. Pokazalo se da se mnoge kožne bolesti poput psorijaze, tokom trudnoće povlače ili ublažavaju.

Ciste se povlače
Zbog čestih ultazvučnih pregleda, ciste na jajnicima se lakše uočavaju, a lečenje se kod trudnica sprovodi na isti način kao i kod drugih žena. Dobroćudne ciste se samo prate i uglavnom se spontano povlače, a zbog dejstva hormona dešava se čak i endometriotične ciste jajnika smanje ili potpuno nestanu.

Smanjuje se rizik od raka
Karcinom endometrijuma ili sluzokože materice češći je kod žena koje nisu rađale i smatra se da nastaje zbog produženog delovanja estrogena i zadebljanja endometrijuma, često kao posledica ciklusa bez ovulacije. Uočeno je da rađanje i dojenje, kao i upotreba kontraceptivnih pilula imaju zaštitno delovanje na nastanak karcinoma jajnika, a istraživanja pokazuju i da od karcinoma dojke češće obolevaju žene koje nisu rađale.

Intuicija se pojačava
Pokazalo se da su regije mozga povezane sa emocionalnim veštinama naročito aktivne tokom trudnoće. Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Londonu sugerišu na to da se kod trudnica aktiviraju hormoni koji pospešuju izraženost intuicije, koja pomaže budućim mamama da razumeju bebine potrebe od trenutka kada se ona rodi.

Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno