Trudnoća
12.07.2017.

Koje namirnice ublažavaju anemiju u trudnoći?

Koje su namirnice bogate gvožđem koje bi trebalo žene, a posebno trudnice da koriste?

*tamno, lisnato povrće (spanać, blitva i kelj)
*sušeno voće (kajsije, šljive, grožđe, smokve)
*mahunarke (pasulj, grašak)
*jaja (žumanac)
*melasa
*meso (crveno meso, džigerica)

Ove namirnice mogu pomoći u korigovanju anemije i njenih simptoma. Prednost konzumiranja namirnica bogatih gvožđem u odnosu na tablete gvožđa jeste u boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane.

Takođe, nema opasnosti od pojave neželjenih reakcija koje mogu da se jave u toku terapije tabletama gvožđa. Preporuka je da uz pomenute namirnice koristite i one koje su prirodan izvor vitamina C, radi bolje apsorpcije gvožđa, a da izbegavate mlečne proizvode i druge namirnice bogate kalcijumom, koje mogu da ometaju apsorpciju gvožđa.

Sok za popravljanje krvne slike

Potrebno je:
1kg limuna
1kg cvekle
1kg zelenih jabuka
1kg šargarepe

Priprema
Sve zajedno smiksajte u blenderu,ili izrendajte na rendu,pomješajte i ostavite da stoji preko noći u staklenoj posudi. Ujutru procedite sok i "terapija" može da počne. Pijte tri čase na dan pre svakog obroka.

Čaj od koprive
Osam kašika sitno iseckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

Doručak bogat gvožđem
Pet do šest kašika ovsenih pahuljica preliti sojinim mlekom. Dodati dve kašičice kakaoa, kašiku mlevenih oraha i cimet po želji. Pre obroka popiti sok od ceđene pomorandže sa kašičicom meda.

foto: zena.blic.rs, wellandgood.com, nutricionista.nasezrno.co.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno