Porodični odnosi
05.01.2022.

Evo zašto je važno da šetnja bude porodični ritual

Deca koja žive u selu uglavnom po ceo dan provode na otvorenom. Njima svakodnevna šetnja i nije preko potrebna s obzirom da im ne manjka svež vazduh. No, za one mališane, koji vreme uglavnom provode u zatvorenom prostoru, izlazak iz kuće je preko potreban te je i kratka šetnja značajna kako za njih, tako i za odrasle.

Deca treba da provode vreme na otvorenom


Mališani, koji idu u vrtić imaju redovne izlaske u proseku dva puta dnevno. Proverite da li je i u vašem vrtiću ovakva situacija, a ako nije, insistirajte na tome jer provedeno vreme na otvorenom ne može ništa da zameni. 
Mlađi školarci, koji nakon nastave ostaju u boravku takođe među redovne aktivnosti imaju i igru na otvorenom, dok njihovi stariji drugari su prepušteni sebi i svojim roditeljima. Da ne postoje brojni pametni uređaji, izlazak napolje ne bi bilo nešto na čemu insistiramo, jer se on podrazumeva. No, kako deca uglavnom, po završetku svojih školskih obaveza igraju igrice, gledaju crtaće i uopšte provode vreme uz tablete, telefone, televizore, čak i kada se online druže sa svojim drugarima, moramo naći načina da ih izvučemo iz kuće. To često nije lako, pa roditelji treba da budu domišljati.


Kako stimulisati dete da izađe u šetnju ili jednostavno napolje da se igra


Svesni smo da problem nije u maloj deci, koja nisu samostalna te su njihovi izlasci vezani za odrasle, već kod onih koji su na putu da postanu tinejdžeri. Oni sve više vremena provode u svom kutku, nezainteresovani za druženja na otvorenom, čak i za obične šetnje. Zato na vreme, dok su deca još mala krenite da stvarate naviku porodične šetnje, makar od pola sata. Idealno je da to vreme iskoristite za razgovor, otvaranje deci ka vama i obrnuto. 


Svaki dan nova maršruta


U zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju napravite i plan šetnje. Vremenom ćete imati jasan cilj, koliko metara ili koraka želite da pređete. Čak i ako svako od ukućana ima veliki broj obaveza, nemojte preskakati šetnju, jer će svima da prija. Uglavnom su domaći zadaci, kućni poslovi izgovor za ostanak kod kuće, ali to ne treba da bude tako. Oni, koji imaju psa u obavezi su da ga izvode u šetnju, pa je njima izlazak zagarantovan. Pođite i vi od te činjenice da morate da izvedete sebe i svoju decu u obaveznu šetnju. To može biti i par krugova oko zgrade u bilo koje doba dana. 


Šetnja po kiši takođe može da prija


U nekim zemljama kiša je svakodnevna pojava, a kišobran neizostavan prilikom izlaska. Adekvatna obuća i odeća rešavaju problem umerenih padavina. Svakako, ako vas nevreme iznenadi, uvek se možete osloniti na dobru društvenu igru. U zimskim mesecima ugavnom je hladno te je to razlog koji često koristimo kao izgovor za ostanak u kući. Savet je da u tim trenucima pomislite da ste na planini i zapitate sebe da li bi ste vreme provodili u sobi ili izašli na sneg da se sankate, grudvate, šetate.
Prilikom šetnje imate vremena da razgovarate, a da vas ništa ne ometa, ni muzika, ni televizor, niti telefon. Dok koračate decu možete i da učite o svemu onome što vidite u prirodi, ali i nesvesno ih propitujete pređeno gradivo ili jednostavno igrate brojne igre poput “kaladont-a” i sličnih. Pričajte, smejte se i uživajte u toku šetnje, budite sigurni da će svima da prija.

foto:thevirtualDenise-pixabay, juliane-liebermann-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ručno izrađena, kvalitetna linija vodootpornih čizama od gume sa gornjim delom od tekst...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD
Veličina
36
41
42
Sačuvano u omiljne
Kišobrani 000015120minnie
Dečiji kišobran Minnie Cerda 2 motiva 2400000517
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gumene čizme 6033-leptir
Kidorable gumene čizme LEPTIR
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Veličina
23
24
26
31
32

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi