Porodični odnosi
19.03.2019.

Mame, usporite malo

Uprkos napretku tehnologije, svim tim aparatima i uređajima koji nam olakšaju kućne poslove, obaveze nam oduzimaju više vremena nego ranijim generacijama, pa je mnogo više izvora stresa kojiima smo izloženi. Najteže je rastrzanim majkama koje neprekidno osećaju kirivicu što malo vremena provode sa decom, ne shvatajući da treba malo da uspore ritam.

Kućni poslovi su beskonačni jer uvek ima prljavog veša ili onog čistog, za peglanje, stan mora da se očisti, ručak mora da se spremi, ali tek nakon što se obavi kupovina, a tu su i sve one silne obaveze oko dece, vođenje u vrtić, školu i treninge, pa ne čudi što su mame sebi na poslednjem mestu. Nekada tako mora, a nekada ste same sebi najveći neprijatelji jer postavljate previsoke standarde, poredite se sa drugim porodicama i mamama, postavljate nerealne planove i trudite se se da udovoljite svima sem sebi. Sebe vidite isključivo kao mamu koja mora da udovolji svima i da usreći sve? A šta je sa vašim potrebama?
Ne zapostavljajte ih!

Naučite da se smirite - Nekada stvari nisu toliko stresne i ozbiljne koliko se čini. Priznajte sebi da ste imali loš dan, da nije kraj sveta ukoliko vam ništa nije polazilo od ruke i da ne morate uvek da budete perfektna mama, supruga, ćerka.

Smanjite očekivanja i od sebe i drugih - Mame često najviše očekuju od sebe samih. Ručak mora da bude savršen, dečja rođendanska torta i pozivinice kao sa filma, kuća mora da blista, deca, muž, roditelji, svekar, svekrva i prijatelji moraju da budu zadovoljni, a mama može i da se sruši od umora!?
E, to ne sme da se dogodi! Usporite! Potpuno je u redu da ponekad naručite picu da ne biste spremale večeru, da ne opeglate baš svaku stvar, da ostavite decu pet minuta duže uz crtać kako biste na miru popile kafu.

Tražite pomoć, delite i delegirajte obaveze - Deca nisu obaveza samo jednog roditelja niti su kućni poslovi rezervisani za mame. Nije sramota reći "Ne mogu" ili "Treba mi pomoć", kao što nije prihvatljivo da u jednoj porodici jedna osoba "sve nosi na svojim plećima". Ako radite i vi i suprug, izvesno je da i kućne poslove treba podeliti, a deo prebaciti na decu u skladu s njihovim uzrastom. Mama ne sme da bude žrtva ni zbog sebe, ni zbog svoje dece, jer ona moraju da stvore pravu sliku o normalnim porodičnim obavezama.

Odvojite vreme za prijatelje - Da bi mama mogla da bude dobra svojoj deci, ona prvo mora da bude dobra samoj sebi, a to nije moguće ukoliko je frustrirana i ako sebi uskraćuje najnormalnije potrebe kao što je druženje s prijateljicama. Nađite način da izađete iz kuće makar jednom nedeljno na sat vremena bez dece i opustite se u društvu ljudi koji vam prijaju. To mogu da budu prijatelji s kojima nećete pričati o deci, ali i drugi roditelji koje, videćete, muče iste muke kao i vas.

foto: familii, Underground Athlete, Hot & Sour

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
May
2023
Porodični odnosi
28.
Apr
2023
Porodični odnosi
13.
Mar
2023
Porodični odnosi