Porodični odnosi
28.03.2024.

Mame, usporite malo

Uprkos napretku tehnologije, svim tim aparatima i uređajima koji nam olakšaju kućne poslove, obaveze nam oduzimaju više vremena nego ranijim generacijama, pa je mnogo više izvora stresa kojiima smo izloženi. Najteže je rastrzanim majkama koje neprekidno osećaju kirivicu što malo vremena provode sa decom, ne shvatajući da treba malo da uspore ritam.

Kućni poslovi su beskonačni jer uvek ima prljavog veša ili onog čistog, za peglanje, stan mora da se očisti, ručak mora da se spremi, ali tek nakon što se obavi kupovina, a tu su i sve one silne obaveze oko dece, vođenje u vrtić, školu i treninge, pa ne čudi što su mame sebi na poslednjem mestu. Nekada tako mora, a nekada ste same sebi najveći neprijatelji jer postavljate previsoke standarde, poredite se sa drugim porodicama i mamama, postavljate nerealne planove i trudite se se da udovoljite svima sem sebi. Sebe vidite isključivo kao mamu koja mora da udovolji svima i da usreći sve? A šta je sa vašim potrebama?
Ne zapostavljajte ih!

Naučite da se smirite

Nekada stvari nisu toliko stresne i ozbiljne koliko se čini. Priznajte sebi da ste imali loš dan, da nije kraj sveta ukoliko vam ništa nije polazilo od ruke i da ne morate uvek da budete perfektna mama, supruga, ćerka.

Smanjite očekivanja i od sebe i drugih

 

Mame često najviše očekuju od sebe samih. Ručak mora da bude savršen, dečja rođendanska torta i pozivinice kao sa filma, kuća mora da blista, deca, muž, roditelji, svekar, svekrva i prijatelji moraju da budu zadovoljni, a mama može i da se sruši od umora!?
E, to ne sme da se dogodi! Usporite! Potpuno je u redu da ponekad naručite picu da ne biste spremale večeru, da ne opeglate baš svaku stvar, da ostavite decu pet minuta duže uz crtać kako biste na miru popile kafu.

Tražite pomoć, delite i delegirajte obaveze

Deca nisu obaveza samo jednog roditelja niti su kućni poslovi rezervisani za mame. Nije sramota reći "Ne mogu" ili "Treba mi pomoć", kao što nije prihvatljivo da u jednoj porodici jedna osoba "sve nosi na svojim plećima". Ako radite i vi i suprug, izvesno je da i kućne poslove treba podeliti, a deo prebaciti na decu u skladu s njihovim uzrastom. Mama ne sme da bude žrtva ni zbog sebe, ni zbog svoje dece, jer ona moraju da stvore pravu sliku o normalnim porodičnim obavezama.

Odvojite vreme za prijatelje

Da bi mama mogla da bude dobra svojoj deci, ona prvo mora da bude dobra samoj sebi, a to nije moguće ukoliko je frustrirana i ako sebi uskraćuje najnormalnije potrebe kao što je druženje s prijateljicama. Nađite način da izađete iz kuće makar jednom nedeljno na sat vremena bez dece i opustite se u društvu ljudi koji vam prijaju. To mogu da budu prijatelji s kojima nećete pričati o deci, ali i drugi roditelji koje, videćete, muče iste muke kao i vas.

foto: dreamstime_m_142215741-Bakharev

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 37.393.23
Kofer Minnie ABS 55cm 37.393.23
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lutke Barbie DHB63, orb
Barbie pedijatar DHB63
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.599,00 RSD
4.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac na točkiće  sivi 77/2214
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
6.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Maped creativni plastelin set - Unicorn 
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi