Porodični odnosi
20.09.2021.

Disciplina nije kazna

Generacije i generacije roditelja stasavale su u ubeđenju da između reči disciplina i kazna stoji znak jednakosti, pa zbog toga ne treba da nas čudi da nam stižu generacije i generacije dece koja ne znaju sistem vrednosti sopstvene porodice. Kao rezultat toga imamo nezadovoljne roditelje i nezadovoljnu decu, kao i rizik da će se sve to, ako se percepcija ne promeni, preneti i na naredne generacije. Disciplinovanje bi, kažu psiholozi, trebalo da ima za cilj da dete nauči kako da se nosi sa svojim osećanjima, impulsima, željama, potrebama i potezima kako bi moglo da se uklopi u društvo.

Dete treba da nauči kako da donosi ispravne odluke, jer želi da radi ono što je dobro, a ne da bi izbeglo kaznu. Doslednost, uz puno ljubavi i čvrstine, jedini je način da se dete podstakne da radi ono što se od njega očekuje. Pozitivan pristup je manje stresan i za dete i za roditelje, ali zahteva strpljenje. Da bi se na duže staze postigli željeni rezultati, dete treba motivisati ljubavlju, a ne strahom, pa će ono biti poslušno zbog želje da udovolji odraslima.
A kako je sve ovo lakše reći nego sprovosti u delo, evo saveta kako da postupate s decom različitih uzrasta.

Disciplina - Bebe mlađe od godinu dana
Dok je dete ovako malo, svi pokušaji disciplinovanja su uzaludni, a mogu da budu i štetni. Beba nije u stanju da razmišlja unapred, da razume svoje želje, niti da kontroliše svoje potrebe, pa je treba obasipati ljubavlju i nežnošću dok ne shvati da je njeno okruženje sigurno i da ćete vi uvek biti tu da je zaštitite. Nemojte da je puštate da neutešno plače jer ona to ne čini zbog bezobrazluka i zato da bi vas iznervirala već zato što ste joj potrebni.

Disciplina - Mala deca od 1 do 3 godine
U ovom uzrastu dete puca od života i radoznalosti. Uči kroz dodir, testira stvari oko sebe i pokušava da pomeri i svoje i vaše granice što se često završava velikim neredom, štetom i povredama. Od trenutka kad prohoda dete voli da radi stvari na svoj način, pa su i frustracije česte jer su mu mogućnosti i veštine ograničene, zbog čega je važno da budete mudriji od njega. Ne vodite uzaludne bitke i budite dosledni kad kažete NE dok ono ne nauči kako da promeni svoje ponašanje.

Disciplina - Mala deca od 3 do 4 godine
Trogodišnjaci i četvorogodišnjaci su savršeno sposobni da razumeju sve roditeljske zahteve i da predvide posledice i rezultate svojih postupaka, pa bi valjalo da to iskoristite. U ovom uzrastu dete voli da imitira druge, uključujući i one koji se ne ponašaju lepo, ali će takođe silno uživati u svakoj pohvali koju dobije kad radi ono što vam se dopada. Što ga više budete hvalili kad zasluži, to će se ono više truditi da vam udovolji. Kad dođete do ove faze, smatrajte da ste napravili dobar posao. Najvažnije je da dete ne pomisli da ništa što uradi nije dovoljno dobro jer će prestati da se trudi.

Disciplina - Deca od 5 do 12 godina
Čak i najmlađi klinci iz ove kategorije mogu da razumeju sva pravila i sva ograničenja, ali i porodični sistem vrednosti. U ovom uzrastu oni počinju da sagledavaju stvari i iz tuđeg gledišta, pa bi valjalo da im se objasne pojedine reakcije odraslih. Čak i sa tvrdoglavim detetom, a ona nisu retka, može da se razgovara skoro o svemu i nek to bude vaše tajno oružje. Slušajte šta govori, ne ignorišite njegove stavove, želje i potrebe. Kad shvati da vam je stalo do njegovih osećanja, počeće da pokazuje zainteresovanost za vaše stavove i zahteve, a to je najvažniji korak ka poslušnosti.

Foto: deltadentalwa.com, todaysparent.com, ahaparenting.com, mothersbird.gr, changeonelife.ru, raisingchildren.net.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

30.
Jan
2023
Porodični odnosi