Porodični odnosi
12.08.2024.

Od vas zavisi kako će prvenče prihvatiti mlađeg brata ili sestru

Cela porodica jedva je dočekala dolazak nove bebe. Svi su s radošću smišljali ime novog člana porodice, birali benkice i sređivali sobu, uključujući i vaše prvenče. Milovalo je mamin stomak, jer je unutra beba, obećavalo je da će je čuvati i paziti, ali se onda sve izmenilo kad je prinova konačno stigla.

Proširenje porodice mnoga deca teško podnose jer se boje da će sva pažnja i ljubav biti preusmerena ka novom članu porodice i da ga mama i tata više neće voleti kako ranije. Ova osećanja najčešće se javljaju kod dece predškolskog uzrasta, koja nisu dovoljno zrela da shvate novonastalu situaciju. Deo njih će se uživeti u zaštitiničku ulogu starijeg brata tj. sestre, deo će terati inat i praviti ljubomorne scene u cilju privlačenja pažnje roditelja. 

Zaštitnički nastrojena deca ne sazrevaju preko noći, niti se kod njih tek tako može razviti svest da mlađeg brata/sestru treba maziti i paziti, već to postaju pod uticajem roditelja koji su im objasnili da treba da im pomažu i brinu o bebi. S druge strane, nedovoljno pripremljena deca izražavaju ljubomoru na razne načine jer bebu doživljavaju kao konkurenciju, a neprimereno ponašanje kao sredstvo za privlačenje pažnje roditelja.

Zato, savetuju psiholozi, povedite računa kako se odnosite prema starijem detetu, pomozite mu da sazri, da prihvati novu ulogu i izbori se sa ljubomorom. Dozvolite mu da za vas ono i dalje bude "malo", ne naturajte mu obaveze, ne zahtevajte da se promeni preko noći. Dajte mu vremena da se navikne na novu ulogu i postepeno ga uključujte u kupanje, presvlačenje ili čuvanje bebe.

Ukoliko račnate na njegovu pomoć, potrudite se da se oseća važno i pokažite mu da imate puno poverenja u njega. Samo u tom slučaju ono neće odgovornost videti kao mogućnost da dobije kritiku ukoliko nešto ne uradi kako treba. 

Ne zaboravite da mu posvetite vreme i da odvojite trenutke samo za njega. Razgovarajte o tome šta oseća, poigrajte se kao nekada dok se beba nije rodila. Probudite mu empatiju prema bebi, umesto da to zahtevate, kao nešto što se podrazumeva.
foto: dreamstime_m_142215741-Bakharev

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke Barbie 1100017228
Barbie električno vozilo HJV36
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Staze i garaže 1100013498,orb
Hot Wheels loop&launch staza GRW39
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišane igračke 1100032156, orb
Plišana igračka Mickey Mouse PDP2300213
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi