Porodični odnosi
09.08.2019.

Od vas zavisi kako će prvenče prihvatiti mlađeg brata ili sestru

Cela porodica jedva je dočekala dolazak nove bebe. Svi su s radošću smišljali ime novog člana porodice, birali benkice i sređivali sobu, uključujući i vaše prvenče. Milovalo je mamin stomak, jer je unutra beba, obećavalo je da će je čuvati i paziti, ali se onda sve izmenilo kad je prinova konačno stigla.

Proširenje porodice mnoga deca teško podnose jer se boje da će sva pažnja i ljubav biti preusmerena ka novom članu porodice i da ga mama i tata više neće voleti kako ranije. Ova osećanja najčešće se javljaju kod dece predškolskog uzrasta, koja nisu dovoljno zrela da shvate novonastalu situaciju. Deo njih će se uživeti u zaštitiničku ulogu starijeg brata tj. sestre, deo će terati inat i praviti ljubomorne scene u cilju privlačenja pažnje roditelja. 

Zaštitnički nastrojena deca ne sazrevaju preko noći, niti se kod njih tek tako može razviti svest da mlađeg brata/sestru treba maziti i paziti, već to postaju pod uticajem roditelja koji su im objasnili da treba da im pomažu i brinu o bebi. S druge strane, nedovoljno pripremljena deca izražavaju ljubomoru na razne načine jer bebu doživljavaju kao konkurenciju, a neprimereno ponašanje kao sredstvo za privlačenje pažnje roditelja.

Zato, savetuju psiholozi, povedite računa kako se odnosite prema starijem detetu, pomozite mu da sazri, da prihvati novu ulogu i izbori se sa ljubomorom. Dozvolite mu da za vas ono i dalje bude "malo", ne naturajte mu obaveze, ne zahtevajte da se promeni preko noći. Dajte mu vremena da se navikne na novu ulogu i postepeno ga uključujte u kupanje, presvlačenje ili čuvanje bebe.

Ukoliko račnate na njegovu pomoć, potrudite se da se oseća važno i pokažite mu da imate puno poverenja u njega. Samo u tom slučaju ono neće odgovornost videti kao mogućnost da dobije kritiku ukoliko nešto ne uradi kako treba. 

Ne zaboravite da mu posvetite vreme i da odvojite trenutke samo za njega. Razgovarajte o tome šta oseća, poigrajte se kao nekada dok se beba nije rodila. Probudite mu empatiju prema bebi, umesto da to zahtevate, kao nešto što se podrazumeva.
foto: mayoclinic.org, mibebeyyo, guiainfantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi