Porodični odnosi
07.12.2014.

Grlite se, zagrljaj je lekovit

Jedan iskren zagrljaj dragog prijatelja ili partnera može imati jako snažan uticaj na naše telo. Poput smeha, naučnici su otkrili da i zagrljaji imaju lekovita svojstva. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo učinkovit u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa.

U studiji koja je sprovedena na Univerzitetu u Severnoj Karolini istraživači su otkrili da zagrljaji povećavaju nivo hormona “vezivanja” – oksitocina, smanjuju rizik od srčanih bolesti, snižavaju krvni pritisak i nivo stresa hormona kortizola.

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Severnoj Karolini, kada bi se zaljubljeni par zagrlio na 20 sekundi, njihovo telo bi značajno povećalo nivo oksitocina, hormona koji se inače najviše izlučuje tokom porođaja ili dojenja. Takođe, prijateljski je zagrljaj zabeležio značajan porast, ali ne kao ljubavni.

U međuvremenu, nivo kortizola – hormona stresa se značajno smanjila kod žena, kao i njihov krvni pritisak. Voditelj istraživanja i psiholog dr Karen Grewen kaže: “Podrška partnera se veže uz veće količine oksitocina kod muškaraca i žena. Međutim, važnost oksitocina i njegovi potencijalni kardioprotektivni učinci mogu biti veći kod žena.”

U drugoj studiji vezanoj za zagrljaje koja je sprovedna u sklopu Nestlé Happily Healthy Project-a, učestvovalo je gotovo 60.000 ljudi iz Australije. Na čelu projekta bio je dr Anthony Grant, psiholog na Univezitetu u Sidneju i Galaxy Research-u koji je na kraju studije zaključio:

“Nauka nam kaže da dodir ima vrlo važan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Dokazano je da dodir snižava krvni pritisak i stopu otkucaja srca, povećava imuni sistem i ublažuje bol. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tera ljude da se osećaju sigurno i koji snižava nivo kortizola, čime se smanjuje stres, nelagonost i usamljenost.”

foto: amandadanvers.blogspot.com, bellace85.wordpress.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi