Porodični odnosi
02.11.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Naučite klince da pomažu u kućnim poslovima

Sticanje navika čišćenja od najranijeg uzrasta pomoći će da vaši mališani nauče kako da budu odgovorni 

Deca će naučiti da cene vlastite stvari ali i o važnosti čistoće ako svojim roditeljima pomažu u čišćenju doma. Činjenica da smo roditelji i nije razlog da naša deca odmalena ne mogu pomagati u kućnim poslovima. Što pre počnu, to će im biti prirodnije da pomažu kad budu stariji i mogu se latiti ozbiljnih poslova.

Bez obzira na posao koji im dodeljujete, počnite s jednostavnim zadacima i najpre im pokažite kako to da urade. Na primer, ako je u pitanju brisanje prašine, pokažite im da predmet treba uzeti u ruku i obrisati prašinu i ispod njega, a ne samo okolo. Međutim, iz sasvim jasnih razloga nemojte tražiti da dok su još maleni brišu prašinu oko dragocenih predmeta.

I nemojte preterivati zadajući im neodgovarajuće, dugačke ili preteške zadatke zbog kojih će odmah izgubiti volju. Iznenadićete se koliko su deca spremna da pomognu po kući, a ako nešto moraju raditi svaki dan ili tri puta nedeljno, odrastaće sa željom da pomognu.

Nisu sva deca ista, ali već i sa nekoliko godina deca mogu da počnu da pomažu (da odnesu igračke na njihovo mesto, tanjir do sudopere, da obrišu sto, da usisaju sa malim ručnim usisavačem, pospreme krevet, složite svoju odeću u ormar...)

Razumljivo je, ako iznenada 13-godišnjaka zamolite da se lati usisavača, a nikad pre toga nije mrdnuo prstom, verovatno će razrogačiti oči i prokomentarisati zbunjeno: "Šališ se!". Međutim, za učenje nikada nije kasno. Pokažite im kako se nešto radi i pustite ih da obave zadatak, no bilo bi nerazumno da ih odmah zatrpate poslom. Dakle, ako brišete prašinu, zamolite ih da samo obrišu prašinu u dnevnom boravku i hodniku, a ne u celoj kući ili stanu.

Ono što je najvažnije jeste da svaki posao koji obavljaju obave dobro. Nemojte se bojati da ih naterate da ponove zadatak ako nije obavljen kako valja. I to je važna lekcija za budućnost, školu ili radno mesto, a nikada nisu premladi da nauče da, ako se nečega late moraju to učiniti najbolje što umeju.

Ako im se ponekada ne radi, nemojte ih podmićivati da odrade posao nudeći im nagradu, ali im povremeno u znak zahvalnosti ispecite omiljeni kolač i pokažite koliko cenite njihovu pomoć.

izvor: zena.hr

foto; worldmomsblog.com, today.com, sheknows.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi