Porodični odnosi
23.10.2014.

Ima li ikad opravdanja za lupanje deteta po guzi?

Iako je u teoriji vrlo jednostavno pričati o miroljubivom podizanju dece bez upotrebe sile ili prisile, većina roditelja se kad-tad našla u situaciji da im je 'svega preko glave' i kao jedina metoda preostalo je lupanje po guzi. Ali da li ona zaista fukcioniše i ima li opravdanja za posezanje za tim poslednjim načinom "odgajanja"?

Prijatelj i česti gost kod u popularnoj emisiji voditeljke Opre Vinfri, doktor Fil, na gore postavljeno pitanje krenuo je da odgovara uz jedno objašnjenje: "Samo da se razumemo. Lupanje po guzi je jedna, a fizičko zlostavljanje deteta sasvim druga stvar. Mi pričamo o laganom udaranju po guzi."

Čak i kod dece koja kao da nemaju nikakvih granica, mera ni poštovanja prema vršnjacima i starijima, doktor Fil veruje da lupanje po guzi nije dobar izbor.

"Čak i kad imate problem s nasilnim, fizičkim konfrontacijama, ne bi trebalo da se suprotstavite postavljajući se kao da ste veći i jači. Tako se samo spuštate na isti nivo kao i dete, s tom razlikom da ste vi veći. I na kraju stvarate samo više ljutnje kod deteta."

Prema doktoru Filu, ideja disciplinovanja dece bi u svojoj suštini trebalo da znači da stvorite kod dece osećaj samodiscipline, tačnije: "Pokušavamo da stvorimo granice za našu decu u nekom uzrastu kad ona sama ne znaju da postave granice. Ali naš cilj je da ih naučimo našem sistemu vrednosti. A šta će naučiti ako ih udaramo? Sprečićemo njihove dalje ispade, jer će ih zaboleti, ali neće ništa pozitivno naučiti."

Udaranje po guzi može čak i da pogorša situaciju jer će kod deteta koje je već uznemireno stvoriti dodatni haos, a i dete može da počne da misli da je ono stvarno loše, jer ga udaraju osobe koje voli.

Zato sledeći put, pre nego usmerite ruku u smeru guze svog malenog, postavite sledeća pitanja:

Da li je udaranje po guzi umirujuća interakcija?

Ako želite da smirite dete, velika je verovatnoća da vam udaranje po guzi neće pomoći da to postignete. Kad ga lupite, dete postaje samo još više uznemireno, i moguće je da će biti još samo nemirnije.

Šta će vaše dete naučiti iz ovog postupka?

Udaranje po guzi uči dete tome da je nasilje opravdana reakcija kada ste ljuti. Jednom kada vaše dete počne to da primenjuje na drugima, zato što ste ga vi tome naučili, kako ćete se osećati?

Hoće li delovati dugoročno?

Zapitajte se: ako lupanje po guzi tako dobro funkcioniše, zašto dete stalno ispočetka pokušava da me izbaci iz takta? Iako jedan udarac po guzi može prvi put da zaustavi loše ponašanje, to nije vrsta disciplinovanja zahvaljujući kom će dete išta naučiti. Poruka koju dobija iz ovoga je: "Ja sam nevaljao", a samo to mu neće pomoći da shvati šta je loše učinilo. Kao što ga neće sprečiti ni da to ponovi.

izvor: magazin.hr

foto: mombaby.tw, rts.rs, yumama.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi