Porodični odnosi
23.10.2014.

Porodični ručak - zdrava deca

Važno je da roditelji znaju da ako obeduju zajedno sa svojom decom makar i jedanput-dvaput nedeljno, to može da zaštiti njihovo dete da u puberteru postane gojazno

Deca koja češće ručaju kod kuće tokom puberteta manje su sklona da se ugoje i ostanu gojazna kad porastu. Proučavanje koje su vodili istraživači univerziteta Kolumbija i Minesota pratilo je 2.287 ispitanika tokom 10 godina. Oko 50 odsto ispitanika imali su višak kilograma, a od njih oko 22 odsto bili su preterano gojazni. U grupi ispitanika koji su saopštili da nikad ne ručaju sa porodicom, 60 odsto je bilo sa viškom kilograma, a 29 odsto izrazito gojazno.

U celini, svako obedovanje zajedno sa porodicom, čak i ako je to bilo samo 1-2 obroka nedeljno tokom puberteta, bilo je povezano sa značajnim smanjenjem verovatnoće da će dete kasnije imati višak kilograma ili biti preterano gojazno, u poređenju sa decom koja nikada nisu obedovala zajedno sa porodicom. Istraživači pretpostavljaju da za to mogu biti odgovorna dva razloga.

Prvo, porodični obroci, za razliku od hrane koja se jede van kuće, po pravilu sadrže voće, povrće, integralne žitarice i, uopšte, kvalitetnije i zdravije su spremljeni u odnosu na restoransku i brzu hranu.

Drugo, ukoliko se roditelji hrane zdravije, tokom porodičnih obroka deca mogu da zapaze i prihvate tu naviku.

Treće, porodično okupljanje tokom obroka može da deluje preventivno protiv gojaznosti zato što pruža priliku da članovi porodice uspostave emocionalne veze, što je takođe zaštitni faktor protiv toga da se emocionalni problemi rešavaju hranom.

Jedan od autora istraživanja, dr Berg, je prokomentarisala: “Važno je da roditelji znaju da ukoliko obeduju zajedno sa svojom decom makar i jedanput-dvaput nedeljno, to može da zaštiti njihovo dete da u puberteru postane gojazno”.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics

foto: kidspot.com.au, weightknowmore.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi