Porodični odnosi
17.10.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Zašto su neka deca agresivna?

Provale besa kod male dece su česte jer su razočarani ili ljuti, a ne poznaju drugi način da se izraze

Već kod jako male dece morate biti spremni na iznenadne provale besa. . I, da, biće trenutaka kada ćete se pitati kako to da niste zapazili kad je neko zamijenio vaše mirno dete tim prkosnim derištem, no imajte na umu da deca nemaju (najčešće) provale gneva zbog vas. Imaju ih jer su razočarana ili ljuta, a ne poznaju drugi način da se izraze.

Ljutnja i razočarenje

Mala deca mogu se razljutiti jednako kao i odrasli. Nedostaje im umeće komunikacije i osećaju da nemaju drugi način izražavanja u određenim situacijama, npr. drugo dete im uzima igračku. U tom slučaju objasnite kako treba izraziti osećanja ako vam neko nešto uzme. Trebalo bi reći "ne" svome prijatelju ili reći vama, odnosno nekome ko ga čuva. Ako ste bili na odmoru ili poslovnom putovanju deca mogu biti agresivna iz osvete što vas ne vide i opet nemaju drugi način da se izraze.

Privlačenje pažnje 

Neka deca čak i u toj ranoj dobi prepoznaju i uživaju u pažnji koju dobijaju kada grizu ili udaraju. Trudite se da ohrabrujete i hvalite druželjubivija ponašanja kao što su lepa igra sa drugarima, izgovaranje "molim" i "hvala". Pobrinite se da dobiju puno pozitivne pažnje.

Osećaj ugroženosti

Ako se deca osećaju preplavljena okruženjem ili ima previše dece, mogu početi gristi ili udarati u taktici samoobrane (pa čak i preventivne samoobrane). Smatrate li da se vaše dete teško snalazi u određenim situacijama, pokušajte ih izbegavati dok malo ne odraste i postepeno ga privikavajte na društvo većeg broja dece i lepo ponašanje u većem društvu.

Nesigurnost

Iznenadna promena situacije u kući može uzrokovati veliku nesigurnost kod dece, pa stoga mogu iznenada početi gristi i postati agresivni. Razvod, smrt, čak i povratak roditelja na posao može podstaći ovakvo ponašanje. Pružite svom detetu sva moguća ohrabrenja.

Previše energije

Mala deca imaju izobilje energije koja se gomila u njima sve dok konačno ne "eksplodira". Da izbegnete tu opasnost, pobrinite se da se svakodnevno dobro istrče i udahnu svež vazduh. Ako ceo dan sede ispred ekrana gledajući crtaće bez ikakvih fizičkih aktivnosti, mogu se lako naljutiti čim ih zamolite da učine nešto što im nije osobito drago.

Strah

Ako se deca boje, osećaju opasnost ili im neko preti, mogu se često loše ponašati da se zaštite. Trogodišnjaci i četvorogodišnjaci počinju biti svesni sveta koji ih okružuje, što može probuditi svakojake vrste strepnji. Ako ocenite da je to problem, razgovarajte s decom i ohrabrite ih. Nikada ne potkopavajte dečje osećaje.

Preslikavanje

Deca će neko ponašanje najbrže naučiti preslikavajući nešto što su već videli. U nekim porodicama još uvek se veruje u fizičko disciplinovanje dece udarcima po guzi, štipanjem ili pokojom pljuskom -  i deca iz takvih okruženja automatski pretpostavljaju da mogu činiti isto i drugima. U ovom slučaju sasvim je jasno šta treba uraditi – treba prestati sa fizičkim kažnjavanjem dece i pozabaviti se njima na smiren i zreo način, bez nasilja, već rečima, pa će se i tako dete ponašati u mogućim konfliktima s drugima.

izvor: zena.hr

foto: pixgood.com, kiddycharts.com, elegantdirectory.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi