Dojenje
24.05.2018.

Kupus prija grudima

Iz godine u godinu raste ponuda potrepština za trudnice, bebe i roditelje. Menjaju se pelene, pa sve bolje upijaju, a uz to neguju kožu. Menja se kozmetika, menjaju se cucle, kadice za kupanje, a tek kolica... Specijalizovane radnje su pune stvarčica i pomagala koje treba da nam olakšaju trudnoću, prve dane nakon porođaja i odgajanja dece, ali nekih od najdragocenijih stvari, koje su koristile i naše prabake, nema tamo već na pijacama i supermarketima.

Pitate se šta je to i čemu služi?
Reč je o kupusu, o običnoj glavici povrća, koje mamama tokom dojenja može mnogo da olakša život.
– Onoga što je dobro i što pomaže ne treba se odricati samo zato što deluje zastarelo. Naprotiv! Listovi kupusa smatraju se jednim od najboljih prirodnih „lekova“ za sve upale, a samim tim i za upale mlečnih žlezda. Veoma su efikasni za lečenje mastitisa i za smanjenje produkcije mleka, ali ih svakako treba koristiti s merom – ispričala je iznenađenim trudnicama na radionici za podršku dojenju Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje.

Oblozi od listova kupusa koriste se nakon podoja, da se ublaži napetost u grudima i smanji njihova prepunjenost.
– Da biste pojačali dejstvo, oprane listove kupusa lagano istucite tučkom za meso ili pređite nekoliko puta preko njih oklagijom, stavite na kratko u frižider da se ohlade, pa ih stavite na grudi. Osetićete trenutno olakšanje, a nakon nekog vremena smanjiće se i napetost u grudima, s tim da obloge od kupusa ne bi trebalo držiti duže od dva sata dnevno. U suprotnom može doći do smanjenog lučenja mleka, pa ga neće biti dovoljno za bebu. Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati sa stavljanjem obloga od kupusa – objasnila je naša savetnica i dodala da se ovi problemi obično javljaju u prvim danima i nedeljama nakon porođaja.

Osim listova kupusa za ublažavanje otoka, nakon i između podoja koriste se hladne obloge. Zato je zgodno da mama u frižideru uvek ima nekoliko vlažnih pamučnih pelena u kesi koje može da stavi na cele grudi ili samo na upaljeni, bolni deo.
– Za razliku od hlanih obloga, tople se stavljaju pre podoja, da bi se zagrejalo tkivo, opustili mlečni kanali i porenulo isticanje mleka. Za tu namenu koriste se suve, peglom zagrejane pamučne pelene, ili pelene nakvašene vrućom vodom, a podjednako pomaže i tuširanje toplom vodom minimum pet minuta pred podoj – posavetovala je buduće mame Milena Popević.

Pored nje, sa tridesetak trudnica, juče su se družili i brojni prijatelji „Dečjeg sajta“ koji svojim proizvodima i sulugama olakšavaju život budućim i novopečenim roditeljima. Na radionici su bili predstavnici kompanije MCG, koji su govorili o „Philips Avent“ pumpicama za dojenje, nipletama i silikonskim bradavicama, a farmaceut brenda „Mama Natura“ je predstavio paletu homeopatskih preparata koji jačaju bebin imunitet, olakšavaju nicanje zubića i ublažavaju grčeve.
Trudnice su se upoznale i sa danskim „Bambo nature“ pelenama, koje ne izazivaju alergije i ekceme, stipendijskim osiguranjem „Naše dete“ kompanije „Dunav osiguranje“, kao i sa ponudom banke matičnih ćelija „Bio Save“.

Kao i svaki put do sada, bilo je zabavno i korisno, a naredno druženje najavljujemo za drugu polovinu juna.

Foto: selfcarer.com, globeunified.com, healthbeat.spectrumhealth.org  

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno