Dojenje
24.05.2018.

Kupus prija grudima

Iz godine u godinu raste ponuda potrepština za trudnice, bebe i roditelje. Menjaju se pelene, pa sve bolje upijaju, a uz to neguju kožu. Menja se kozmetika, menjaju se cucle, kadice za kupanje, a tek kolica... Specijalizovane radnje su pune stvarčica i pomagala koje treba da nam olakšaju trudnoću, prve dane nakon porođaja i odgajanja dece, ali nekih od najdragocenijih stvari, koje su koristile i naše prabake, nema tamo već na pijacama i supermarketima.

Pitate se šta je to i čemu služi?
Reč je o kupusu, o običnoj glavici povrća, koje mamama tokom dojenja može mnogo da olakša život.
– Onoga što je dobro i što pomaže ne treba se odricati samo zato što deluje zastarelo. Naprotiv! Listovi kupusa smatraju se jednim od najboljih prirodnih „lekova“ za sve upale, a samim tim i za upale mlečnih žlezda. Veoma su efikasni za lečenje mastitisa i za smanjenje produkcije mleka, ali ih svakako treba koristiti s merom – ispričala je iznenađenim trudnicama na radionici za podršku dojenju Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje.

Obloge od listova kupusa koriste se nakon podoja, da se ublaži napetost u grudima i smanji njihova prepunjenost.
– Da biste pojačali dejstvo, oprane listove kupusa lagano istucite tučkom za meso ili pređite nekoliko puta preko njih oklagijom, stavite na kratko u frižider da se ohlade, pa ih stavite na grudi. Osetićete trenutno olakšanje, a nakon nekog vremena smanjiće se i napetost u grudima, s tim da obloge od kupusa ne bi trebalo držiti duže od dva sata dnevno. U suprotnom može doći do smanjenog lučenja mleka, pa ga neće biti dovoljno za bebu. Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati sa stavljanjem obloga od kupusa – objasnila je naša savetnica i dodala da se ovi problemi obično javljaju u prvim danima i nedeljama nakon porođaja.

Osim listova kupusa za ublažavanje otoka, nakon i između podoja koriste se hladne obloge. Zato je zgodno da mama u frižideru uvek ima nekoliko vlažnih pamučnih pelena u kesi koje može da stavi na cele grudi ili samo na upaljeni, bolni deo.
– Za razliku od hladnih obloga, tople se stavljaju pre podoja, da bi se zagrejalo tkivo, opustili mlečni kanali i pokrenulo isticanje mleka. Za tu namenu koriste se suve, peglom zagrejane pamučne pelene, ili pelene nakvašene vrućom vodom, a podjednako pomaže i tuširanje toplom vodom minimum pet minuta pred podoj – posavetovala je buduće mame Milena Popević.

Pored ovih, na svim radionica dojenja u organizaciji našeg portala, možete čuti i druge brojne savete, kako Vršnjačke savetnice za dojenje, tako i naših sponzora.
Ukoliko na nekoj od njih želite i da prisustvujete, termine organizovanja istih možete pogledati OVDE

Foto: luiza-braun-dojenje-unsplash-opt, utroja0-pixabay, decjisajt.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno