Bebe
29.06.2022.

Azbuka dojenja uz pravilno dojenje beba po mesecima

Smatra se da dojenje nije samo hrana za bebu već i kontakt sa majkom, potreba bebe za njenom toplinom i zagrljajem. Otuda nije ni čudo što često mame nakon porođaja nisu sigurne zašto beba plače i prvo posumnjaju na nedovoljnu količinu mleka. Kako dojenje bebe po mesecima često muči buduće mame, odlučili smo da o ovoj temi porazgovaramo sa Milenom Popević, vršnjačkom savetnicom za dojenje, koja je gotovo svakog meseca prisutna u okviru radionica podrške dojenju, koje organizujemo svakog meseca, kao i festivala dojenja, koji dva puta godišnje edukuju mame iz cele Srbije.

Za početak, važna je priprema za dojenje


Od momenta kada ostane trudna buduća mama počinje sa pripremom. Njeno telo se fizički sprema za taj period, tako što materica raste, pluća se šire, grudi postaju tvrđe, a bradavice tamnije i veoma osetljive na dodir. Sa druge strane, i mama željna uspeha kreće sa različom vrstom edukacije, koja je u tom periodu i najznačajnija. Kada se već odlučila za dojenje, trudnici su na raspolaganju radionice i festivali dojenja, koje nikako ne treba propustiti, jer dobra pripremljenost je pola posla na putu ka uspešnom dojenju. Stečeno znanje mama će lako primeniti kada za to dođe vreme, biće sigurna u svoj uspeh i istrajna u nameri da doji.

Početak dojenja, muka, ali i neverovatan užitak

Mama treba da bude spremna da početak može biti razočaravajući. Novonastala situacija traži i prilagođavanje mame i bebe, pa je period dolaska bebe kući zapravo onaj, koji će svima uneti mir i spokoj. Sledi uspostavljanje ritma, koji prija svim članovima porodice. Važno je znati da nije svaka beba ista, neke se prosto rode lenje, željne sna, pa je kod njih i teže uspostaviti dojenje, ali kada to jednom krene kako treba, nailazi period uživanja.

Pravilno dojenje je jedino i uspešno


Pravilno dojenje podrazumeva svaki segment dojenja u kome je beba sita, a majka zadovoljna. Nekim ženama će dojenje od početka ići od ruke, nekima otežano, ali razloga za brigu gotovo i da nema. Za pravilno dojenje su najvažniji položaj majke i bebe, ali i pravilno postavljanje bebe na dojku. 
Pravilno dojenje podrazumeva da u toku jednog podoja beba sisa iz jedne dojke, kako bi u narednom koristila drugu dojku. Na taj način, beba će dobiti najkvalitetnije mleko. 
Važna je i priprema dojke za dojenje, tako što ćemo pospešiti mleko da krene. Tople obloge desetak minuta pre dojenja će stimulisati isticanje mleka, baš kao i nežni pokreti rukom kojim se dojke masiraju u smeru ka bradavici. Grube masaže i pritisci nisu adekvatni za isticanje mleka. 
Po završetku dojenja bradavicu premazati mlekom i sačekati da se osuši.
Nije neophodno pranje bradavice pre narednog podoja.

Položaji za dojenje

Polazi se, pre svega, od položaja majke, njoj treba da bude udobno, a tu udobnost mogu da joj obezbede različiti jastuci, kojim će se podupreti.
Nekima će više odgovarati sedeći, drugima ležeći položaj za dojenje beba. Osnovno pravilo je svakako da majci bude udobno i da se ona oseća prijatno, da bebu okrene ka svom telu(ne samo glavu, već celo telo), stavi glavu bebe u visini dojke i sačeka da beba uhvati dojku pravilno. Beba ima veoma razvijeno čulo mirisa te će lako namirisati dojku.
U slučaju da je boli, bebin hvat nije pravilan. Dojenje ne boli, pa sve dok beba ne zine dovoljno i pravilno ne uhvati dojku, ne treba ni kretati sa dojenjem.

Bebi je ovaj instikt urođen. Mama će primetiti, pogotovu kad stavi bebu na svoje telo da će ona glavom i nosićem da juri dojku i samostalno doći do nje.

Pravilno postavljanje bebe na dojku

Refleks sisanja se kod bebe može pokrenuti dodirivanjem ivice bebinih usana bradavicom, istiskivanjem mleka na usnu bebe ili blagim stiskom nosića. Beba mora skroz da otvori usta, a njena brada da dodiruje dojku. Bradavica udara u meko bebino nepce i uspostavljen je vakum. Mama oseća kako dete vuče mleko, a čuje i njeno gutanje. Sisanje, gutanje, disanje se naizmenično smenjuju. Beba pravi kratke pauze, koje se vremenom povećavaju, kako utoljuje glad. Ako beba glasno cokće prilikom sisanja, znači da nije dobro postavljena na dojku. Majka uvek pridržava dojku tokom dojenja. Uglavnom to čini instiktivno, kako joj najlakše odgovara.
U slučaju da mama ima uvučene bradavice, velika je verovatnoća da ne može uspešno da doji ukoliko ne obezbedi silikonsku bradavicu, koja sprečava pojavu ragada na bradavica. Nikako ne kupovati istu unapred i napamet jer se one prodaju po veličinama pa je važno uzeti onu koja mami odgovara.

 

Ragade na bradavicama


Nepravilan hvat bebe, odmaranje bebe na dojci, prepunjenost i infekcija dojki, kao i uvučene bradavice mogu dovesti do ragada na bradavici, što predstavlja veoma neprijatno i bolno iskustvo za mamu. To je i najčešći razlog ranog odustajanja majki od dojenja, jer se problem javlja u prvim danima, na samom početku dojenja. Važno je problem prepoznati na vreme i pre nego nastane se informisati. Najbolji način je edukacija, koju najefikasnije nude radionice dojenja. Adekvatno znanje, koje mama dobije u trudnoći nezamenljivo je, jer upravo ono uspešno savladava moguće prepreke.
Znaci da su prisutne ragade na bradavicama: bolna, otečena i prokrvljena bradavica grozdastog izgleda
Preventiva: pravilan hvat dojke, pravilan položaj

Dojenje novorođenčeta


Prva tri meseca bebinog života se još nazivaju i četvrti timestar trudnoće jer beba u tom periodu ima potrebu da vrlo često bude u maminom naručju. Mama je jedino biće koja ona dobro poznaje i zato će toplinu i sigurnost najčešće tražiti u maminum naručju, tj. na dojci. Dojenje novorođenčeta i bebe do trećeg meseca života ne predstavlja samo hranu za bebu. To je njihova povezanost, bebin osećaj sigurnosti, mesto radosti i utehe. Svaka beba i svaka mama su priča za sebe. 

Praktikujte dojenje na zahtev

Bebe treba da sisaju na zahtev. To znači da nećemo gledati u sat, nego u bebu i odgovarati na njene prve znake da želi dojku. Mnoge bebe će nekad sisati na dva sata, nekad na pola sata, a nekad i na 15 minuta. Najčešći podatak koji ćete naći je da bebe treba da imaju između 8 i 12 podoja dnevno. Za bebu mlađu od šest nedelja preporučuje se najmanje deset podoja dnevno, a gornja granica ne postoji. Praćenje vremena je bitno u situacijama kada beba ima fiziološku žuticu, pa je tada savet da se beba doji na dva sata. Kad beba malo ojača, ona će najčešće sama skratiti podoje, ali broj podoja uglavnom ostane isti u prva tri meseca, a često i kasnije, do uvođenja čvrste hrane. 

Koliko dugo treba da traje podoj?


Podoj treba da traje sve dok beba ne bude sita. Tek rođene bebe obično sisaju oko 40-ak minuta, po dvadeset na svakoj dojci. Vremenom postaju jače, pa se vreme za podoj skraćuje. Kako je svaka beba individualna, neke će halapljivo jesti, a druge sasvim polako, u miru, koji im treba obezbediti. 
Nakon navršene prve godine života, svega par minuta će bebi biti dovoljno da provede na dojci da bi se zasitila. Dodatni razlog je i činjenica da, u tom uzrastu mleko nije osnovna hrana pa su i bebine potrebe za njim smanjene.

Kako da znam da je beba gladna?


Prepoznati glad bebe je od velikog značaja i za mamu i za bebu. Pre svega, eliminiše stres, koji može da izazove bebin plač. Čim beba počne da se vrpolji, da stavlja pesnicu u usta, da glasno cokće. Idealno je da beba bude u maminoj blizini kako beba ne bi postala nervozna, mnogo počela daplače i samim tim se umorila što bi dovelo do toga da sa manje snage sisa, pa samim tim unosi i manje količine mleka.

Kako znati da je beba sita?


Vaša beba je sita ako je srećna i zadovoljna. Ne merite njenu sitost po vremenu, koje je provela na dojci niti eventualnom unosi količine mleka. Svaka beba je posebna, već od rođenja ima svoj karakter i u skladu s atim treba delovati. 
Boja “kake” u pelenama govori nam da li je beba sita ili gladna. Idealno je da boja bude zlatna da bi smo znali da beba uzima dovoljne količine mleka.

Koliko grama beba treba da dobije u prva tri meseca?

Iako vlada uverenje da je idealno da beba dobije kilogram mesečno, Milena istiuče da u prva tri meseca najmanja preporučena težina koju beba treba da dobije za nedelju dana je minimum od 113 do 227 grama. 

Dojenje blizanaca


Dojenje blizanaca je izazov za majku, ali je i te kako moguće. Kod majki se javlja prirodan strah da neće imati dovoljne količine mleka. No, ovo je zabluda jer majka ima dve dojke, koje su sasvim dovoljne za dojenje dvoje dece. Da li će dojiti jednu pa drugu bebu ili obe u isto vreme, stvar je odluke. Kako takav podoj može duže da traje, neophodno je da mami sve bude potaman, da pored sebe ima čašu vode, po mogućstvu pomoć još jedne osobe, pogoto u prvim danima dok ne uspostavi ritam sa bebama. Ove bebe takođe mogu biti dojene na zahtev, a mama može da kombinuje dojke. Sigurno će jedna beba bolje sisati od druge, pa mama treb o tome da vodi računa, naročito ako teže beba dobija na težini. Neretko je u takvim situacijama potrebna i pumpica za dojenje, da bi mama više puta u toku dana izmazivala mleko. Koje će moći da dodaje po potrebi bebama. Izmazivanje zna da potraje, pogotovo što na to treba više puta u toku dana odvojiti vreme. Čestim pražnjenjem dojki mame mogu da stimulišu povećanje količine mleka u grudima, ukoliko za to postoji potreba. 

Paracetamol i dojenje


U slučaju bolesti mame postoji veliki izbor lekova, koji joj mogu pomoći, a da pri tome negativno ne utiču na mleko koje beba uzima. Nepotrebno je prekidati dojenje, već koristiti adekvatan lek, koji će mami pomoći, a bebi omogućiti nesmetano sisanje. Takvih lekova je puno i među analgeticima, antibioticima, antipiricima, kao i antivirusnim i drugim lekovima. Uvek je dobro konsultovati se sa svojim lekarom o uticaju leka na mleko. To ne važi za paracetamol i druge lekove protiv bolova, koji su bezbedni za korišćenje

Da li su ravne bradavice prepreka dojenju


Ravne bradavice mogu da budu prepreka za dojenje, ali nisu nužno, pogotovo u današnje vreme, kada su prisutna i pomagala. Da bi ste znali da li imate ravne bradavice možete sami odraditi mali test i to tako što ćete palcem i kažiprstom nežno pritisnuti areolu. U slučaju da se bradavica ne ispupči u odnosu na nju već ostane u ravni sa aerolom, u pitanju su ravne bradavice.
Pojam ravnih bradavica nije isti što i uvučena bradavica. Kod uvučenih beba mnogo lakše sisa i sama izvlači bradavicu, za koju je potrebna adekvatna nega. Takvoj mami nisu potrebne veštačke bradavice, školjke i pumpice za dojenje, dovoljno je da mama pred podoj sma izvuče bradavicu prstima i olakša bebi sisanje.
Najzastupljenije su veštačke, uglavnom silikonske bradavice, koje su dostupne u više veličina.

Silikoni i dojenje


Veliki broj mama, koje su ugradile silikone se boje da li će moći da doje bebu. Plastični hirurzi imaju stav da silikoni, s obzirom da ne oštećuju mlečne žlezde, nikako ne utiču na laktaciju i da svaka mama može uspešno da doji. U slučaju mastitisa, mama sa ugrađenim silikonima u grudima se isto tretira kao i ona bez silikona. 

Izmlazanje mleka-pražnjenje dojki


U toku laktacije postoje situacije kada je potrebno isprazniti dojke. Bebe koje su, po rođenju u inkubatoru, ne mogu sisati, ali mogu koristiti majčino mleko. Tu je izmlazivanje jedino rešenje. Svako podsticanje stvaranja mleka, kada ga nema dovoljno rešava se što češćim izmlazivanjem. Još neke situacije u kojima je pražnjenje neophodno su: zastoj mleka, upala dojke, mastitis, bolne i oštećene bradavice kao i doniranje mleka u banku mleka.
Izmlazivati se majke mogu ručno ili uz pomoć manuelne ili električne pumpice.
Ručno izmlazivanje je jednostavno kada mama ima dovoljne količine mleka, no kada isto treba stimulisati, najefikasnije je to činiti uz pomoć pumpice. 

Da li je moguće dojenje bebe koja je u inkubatoru ?


Ukoliko su mama i beba iz nekog razloga razdvojeni pa mama mora da održava laktaciju izdajanjem, onda bi tebalo da se izdaja na svaka 2 sata danju i barem na 3 sata noću. U slučaju da su u tim okolnostima mama i beba zajedno u porodilištu mama može da zatraži da bebu hrane njenim mlekom, ali to će morati da odobri pedijatar neonatolog, a mamino pravo je da to zatraži. Ukoliko se beba nalazi u Institutu za neonatologiju onda će mama od osoblja dobiti savet na koji način da se izmlaza i čuva mleko pre nego što ga donese bebi, ukoliko nije primljena da leži zajedno sa bebom. Pri Institutu za neonatologiju postoji i banka mleka koja je namenjena bebama koje tamo leže, pa mame koje imaju višak mleka mogu da im se jave ukoliko žele da doniraju mleko. 

Dojenje u trudnoći


Postoji uvreženo mišljenje da mama prestane da doji ako ostane ponovo trudna, no tako nešto nije neophodno. Mamino mleko će postati drugačije, možda beb i sama počne da odbija sisanje, ali ono što je važno, mama ne mora samostalno da prekine dojenje, osim ukoliko oseća dodatnu mučninu i ima bolne bradavice. Prateći svoje telo, svaka mama će samostalno odlučiti šta joj je činiti. Idealno je da beba u prvih šest meseci svog života dobije majčino mleko, sve do uvođenja čvrste hrane. Obično se smatra da dojenje i štiti od trudnoće, ali u slučaju da do nje dođe i mami ne prija da doji, idealno je da bebi postepeno ukida mleko.

Dojenje bebe i uvođenje čvrste hrane


U toku uvođenja čvrste hrane mama nastavlja sa dojenjem bebe bez promene. U početku će beba vrlo malo jesti, tako da dojenje ostaje glavni izvor nutrijenata. Kako bude rasla i kako količina čvrste hrane koju jede bude veća tako će se i broj podoja smanjivati. Ono što je važno je da ne treba previše brzo uvoditi obroke, jer bi, po preporukama SZO-a, majčino mleko tebalo da bude glavna hrana do bebine prve godine. 

Ima li dojenje uticaj na pojavu karijesa kod dece?


Kada bi majčino mleko uzrokovalo karijes na bebinim zubima, ljudska vrsta bi odavno izumrla. Dojenja deca mogu da imaju karijes, ali on je najčećše posledica ishrane bogate šećerima i nepravilne higijene zubića. Postoje nekada i genetske prdispozicije, ali noćni podoji, iako ih često okrivljuju za to, nisu uzrok karijesa.  Ako ste ikada videli fotografiju koja prikazuje kako izgleda dojka u bebinim ustima, odmah vam je bilo jasno da majčino mleko čak i ne dolazi u kontakt sa zubićima dok beba sisa. Beba kada napravi vakuum, bradavica stigne skroz do mekog nepca tako da beba mleko odmah guta.

Brusevi za dojilje


Udobni, mekani, prijanjaju nežno na kožu, a u isto vreme mami omogućuju lako dojenje. Brusevi za dojilje su posebno izrađeni za tu namenu, omogućuju da mama nesmetano koristi jednu pa drugu dojku ne ulažući napor u skidanje odeće sa sebe. Prate ih obično i adekvatne majice i prijatna odeća. Bitno je da mou lako da se peru i da ne zahtevaju posebno održavanje. Na tržištu su dostupni u različitim veličinama i bojama.
Zahvaljujući elastičnim korpama, možete koristiti uloške namenjene dojiljama, unutar grudnjaka, da bi zaštitili svoj donji veš od curenja mleka. Grudnjak ima zakačaljke koje omogućavaju da hranite bebu bez potrebe da skidate grudnjak. 

 

Najčešća pitanja:

Da li bebi treba davati vodu uz dojenje?



Svetska zdravstvena organizacija je zauzela stav da bebi, u prvih šest meseci života nije potrebno nuditi vodu, jer majčino mleko je napravljeno po meri deteta. U slučaju temperature ili bolesti, uz konsultaciju sa pedijatrom, bebu treba ponuditi i vodom.


Koliko podoja treba da ima beba u toku dana?


Osam do 12 podoja u prvom mesecu života, nakon čega se broj podoja smanjuje u zavisnosti od uzrasta deteta. Beba od tri meseca ima prosečno 6-8 podoja. Prelaskom na čvrstu hranu smanjuje se broj podoja,te beba sisa na svakih pet sati. U uzrastu od godinu dana, jedna do dva podoja dnevno, najčešće uveče pred spavanje.  

Da li bebu treba buditi za dojenje?


U vremenskom intervalu od 24 časa beba bi trebalo da ima između 8 i 12 podoja. Maksimalan broj podoja ne postoji pošto bebu treba dojiti kad god ona želi. Majčinom mleku treba dva sata da se svari, pa ukoliko se beba ne probudi sama psole dva do tri sata, onda je treba probuditi i podojiti. Bebe koje iz porodilišta izađu sa novorođenačkom žuticom treba buditi na svaka dva sata.

Šta raditi kada beba odbija dojku?


Nekoliko je razloga zašto beba odbija dojku a najčešći su:zapušen nosić, povišena temperatura dojilje, nedovoljna količina mleka, zapaljenje dojki, uvučene bradavice,virusne i druge infekcije majke, rascep usne i nepca bebe. Svakako, u ovam slučaju je dobro obratiti se pedijatru.

Šta ako mislim da nemam dovoljno mleka?


Jedna od najvećih briga majki u vezi sa količinom mleka javlja se prilikom uspostavljanja dojenja. To je prirodan strah. Da bi bila sigurna da beba ima neophodnu količinu mleka, treba pratiti broj mokrih pelena. Ako beba ima od sest do osam mokrih pelena, lepo napreduje i zadovoljna je posle podoja, ne postoji razlog za brigu.
 

Kako se čuva majčino mleko?


Sveže izmlazeno mleko može se kratko čuvati na sobnoj temperturi, 4-6 sati, dok u frižideri i do tri dana. Kada je u pitanju hladnjak idelano do 6 meseci.
Razloga za čuvanje je najčešće odsustvo mame u nekom period(par sati). Imati na umu da nije isti kvalitet mleka koje mama ima nakon porođaja i kasnije tokom rasta deteta. Takođe, bebine potrebe nisu iste u prvim i kasnijim mesecima, pa nema razloga čuvati ga dugo.
Postoje posebne plastične posude i kese za čuvanje mleka. Naravno, sve što je sterilisano dolazi u obzir.

Kako sprečiti curenje mleka?

Tuferi za dojilje su rešenje za višak mleka, koji curi iz dojke. Naročito se javlja kada majka pomisli na bebu, ili kada beba počne iz jedne dojek da sisa. Takođe, kada je i prošlo par sati od poslednjeg podoja. Tuferi se umetnu u brushalter za dojilje i problem je rešen.

Kako postupiti ako dođe do zastoja mleka?


Do zastoja mleka uglavnom dolazi na samom početku, kada se uspostavi laktacija pa mleko kreće da nadolazi. Zastoj može da s ejavi u jendom delu dojke, koja postaje otečena, crvena i bolna. Da do toga ne bi došlo najbolje je nakon svakog podoja isprazniti dojku, najbolje sisanje. U slučaju da ne može, onda pumpicom za dojenje. Desetak minuta pre podoja treba staviti tople obloge na grudi, a bebi ponuditi prvo dojku, koja ima problem da se ne bi stvorio mastitis. Tuširanje toplom vodom takođe pomaže, ali u slučaju da problem potraje duže od jednog dana treba se obratiti ginekologu.


Kako postupiti ako majka dobije mastitis?


Upala grudi izazvana infekcijom se najčešće leči antibioticima, koji ne štete bebi. Majka normalno nastavlja sa dojenjem, koje će joj i pomoći u lečenju mastitisa.

Dojenje i lekovi

Mnogi lekovi odgovaraju dojiljama te ne treba bežati od njih. Naravno, i ne uzimati ih bez preke potrebe. Određeni analgetici, antibiotic, probiotici, uz konsultaciju sa lekarom su dostupni mamama.


Kontakt “koža na kožu”

Leženje bebe na golim maminim ili tatinim grudima je od velikog značaja za novorođenče. Beba je naročito vezana za majku i odmah po rođenju treba ga primeniti, ali i kasnije, naroćito i prvom mesecu života dok beba ne uspostavi svoj ritam. Sprovodi se tako da je beba u peleni i stavlja se na grudi ili stomak majke ili oca. Bebino uho je naslonjeno na srce roditelja, što pomaže da se smiri.
 

Kada je vreme za prestanak dojenja?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do navršene prve godine bebinog života. Prestanak dojenja ne treba biti nagli, a više detalja saznaćete OVDE

Započnite edukaciju dojenja na radionicama i festivalima dojenja

Dva puta godišnje online magazin decjisajt.rs organizuje festivale, a gotovo svakog meseca i radionice dojenja. U zavisnosti od vremenskih prilika, događaji su online ili uživo pa se trudnice i mame iz cele Srbije mogu prijaviti. Edukacija je besplatna, a prijaviti se možete OVDE

foto:dave-clubb-unsplash, badarsk-pixabay, freepik, wes-hicks-unsplash

Image by Freepik

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Avent Set za Lakše Dojenje sa Ručnom Pumpicom je idealan kao poklon pri rođenj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent Via šolje sa poklopcima i adapterima je sistem za čuvanje majčinog mleka...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno