Dojenje
23.05.2024.

Ako birate najzdraviju hranu za svoje novorođenče, birajte dojenje

Nema te majke koja ne želi najbolje svom detetu počevši od zdrave hrane, preko najkvalitetnije edukacije, najboljeg okruženja. I već sa prvim znakom da nosi život u sebi, ona počinje da bira, od ginekologa, preko lekara, vaspitačice, učiteljice...To je jednostavno u prirodi svake majke. Kada bi mogla da bude leptirić koji će uvek biti uz svoje dete da ga bodri, da mu snagu da, dodatno pogura da uspe...da mu bude najvažnija podrška.
 

Na početku majka bira dojenje


A ono ume da zakomplikuje život i mami i bebi. To obično ide spontano. Knjiški, svaka majka, koja nema zdravstvenih problema, može da doji. Od veličine njenih grudi ne zavisi količina mleka koju će njeno telo nakon rođenja bebe da proizvodi. Od oblika njenih bradavice ne zavisi ni da li uspešno da doji jer u današnje vreme brojna su pomagala mami na raspolagnju. Da li su joj potrebna? E, to je ono što će vreme pokazati. Za početak, edukacija je važna kako ne bi došlo do komplikacija.
Svim mamama u Srbiji na raspolaganju je besplatna edukacija dojenja. Mnogi se pitaju šta tu zapravo može da bude nejasno te je ista neophodna.
Mnogo toga, počevši od često izgovorene rečenice stručnjaka i iskusnih majki da „Nema dovoljno mleka“ ili one druge „ Bolje da ne mučiš sebe i bebu već pređi na dohranu“...Nisu baš stimulativne i znaju da poljuljaju maminu sigurnost, da je ubede da joj je beba gladna, da je adaptirana formula sigurica..
Ako je majka prošla edukaciju dojenja, ona je sigurna u sebe. Zna da može da doji, kad će mleko da krene, koliko je njenoj bebi potrebno, kako da stimuliše dojenje, kako da drži bebu da ne dođe do ragada, koji položaj je najbolji, kako da izbegne mastitis, kome da se obrati za pomoć, ako joj bude potrebna. Osoba koji ima teorijsko znanje, lako će ga primeniti u praksi. U isto vreme, odluka da se doji je već pola puta do uspeha.

Pomagala su važna, često i potrebna, ali ne i nužna


Nije retkost da majka ima uvučene bradavice, da mleko ne krene odmah po porođaju, da beba ima loš hvat...svašta nešto može da ne krene kako je majka zamislila, ali ona se ne obeshrabruje. Na čuvenim radionica dojenja savladala je gradivo i zna da će joj silikonske bradavice biti podrška, baš kao i pumpica za dojenje. Ona je spremna za svaku eventualnu situaciju koja može da se desi, ali ne odustaje od dojenja, jer su brojni pomagači sa njom na tom putu.

Podrška porodice je najvažnija


Kad je majka smirena, kada je ljubavlju obasipaju ukućani usmereni da njoj i bebi bude dobro, mama je opuštena, rasterećena i posvećena dojenju, koje prati jedna posebna nežnost majke i bebe, odnos koji je jedinstven i prelep u svojoj osnovi, koji prija i mami i bebi i celoj porodici.
Baka koja sprema ručak i čisti kuću i tata koji drži, kupa i povija bebu naizmerna su psihička i moralna podrška majci u prvim danima roditeljstva. Važno je i smirivanje bilo kakve tenzije koja može da se pojavi iz bilo kog razloga.

Kad se uspostavi ritam, sve je lakše


Kada uspostave ritam mama i beba funkcionišu kao jedno. Vesele su i opuštene i onog eventualno teškog perioda se i ne sećaju. Nailazi period kada funkcionišu po ustaljenoj rutini, pomagala čine svoje i više nema bojazni da će dojenje biti neuspešno. Slede neke druge životne situacije, ali se i one lako prevazilaze. Sve je to priroda uredila.

Za kraj

U susret jubileju, Aventove pumpice su na popustu do kraja meseca, a njihovu kompletnu ponudu možete videti OVDE
 
Promo tekst

Foto:kidsland.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Podloge za igru SKU11095mcg
Podloga za igru Finding Nemo SKU11095
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.700,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru KA10660
Prostirka krug ljubavi   Prostirka Krug ljubavi je delikatno ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Canpol Babies elektricna pumpica za izmazanje - Take&Go
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.400,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno