Na odmoru
19.12.2014.

Posetite zlatni grad na Vltavi

Prag se smatra jednim od najlepših evropskih gradova. U tradicionalnom novogodišnjem vatrometu u Pragu svake godine uživa nekoliko desetina hiljada turista sa svih strana sveta

Prag će vas ostaviti bez daha raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima, katedralama, predusretljivim ljudima i najboljim pivom na svetu. Nadimak zlatni Prag dobio je po pozlaćenim kupolama kojih ima više od 500. Kako legenda kaže, Karlo IV je u 14. veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i videli sa velike daljine. Unesko je uvrstio staro istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine.

Ne čudi što je grad ovako raskošne lepote privlačio mnoge čuvene umetnike i naučnike, Mocarta, Dvoržaka, Kafku...

Istražite istoriju češke prestonice

U glavnom gradu Češke živi skoro 1,3 miliona ljudi. Po gradu je najbolje kretati se autobusima, metroom i tramvajima. Veliki deo grada je popločan i pravi je raj čak i za one koji ne vole da pešače.

Osnovan je u IX veku dolaskom Slovena u Češku, a dostigao je svoj vrhunac u vreme vladavine Karla IV.
Praški dvorac iz 9. veka, u četvrti Hradčani, najveći je dvorac na svetu, a u njegovom kompleksu nalazi se i Katedrala svetog Vita i Zlatna ulica, najmanja u Pragu, s jedanaest kućica sagrađenih krajem 16. veka. Ta ulica dobila je ime po zlatarima koji su u njoj živeli u 17. veku, a kasnije su je naselile siromašne porodice.

Najpoznatija je plava kućica u kojoj je nekad živeo pisac Franc Kafka (1883-1924) sa svojom sestrom Otlom. Navodno je upravo tamo dobio inspiraciju za pisanje romana „Dvorac“. Tu je i jedna od najvećih znamenitosti Praga, Karlov most koji predstavlja najstariji očuvani praški most, koji je podigao kralj Karlo IV 1357. godine.

Kroz Prag protiče Vltava, i to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te perspektive je uživanje koje ne treba propustiti.

Probajte čuveno češko pivo

Poznato je da pivo u Českoj ima dugu i značajnu istoriju, a prva pivara sagrađena je pre skoro 1.000 godina, daleke 1.118. Samo u Pragu postoji oko 800 pivnica u kojima se toči tradicionalno česko pivo a u njegovom jedinstvenom ukusu godišnje uživa oko šest miliona turista.
Neke od praških pivnica stare su tri veka jer je toliko vremena prošlo otkako je grad na Vltavi dobio svoju prvu kafanu. Prag zahvaljuju tome nosi titulu pivske prestonice u kojoj je to piće odavno postalo kult.

Česi vole da se pohvale da umeju da spravljaju skoro 500 vrsta napitka od hmelja i ističu da je greh ne piti pivo u Pragu. Svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da je u njihovim kafićima i pivnicama to piće često jeftinije od vode ili kafe. Bilo da je u pitanju svetlo ili tamno pivo, nećete pogrešiti, sva su odlična. A pored dobrog piva svakako probajte nešto iz lokalne kuhinje, a to su uglavnom jela od mesa – češki gulaš, odreci od svinjskog ili pilećeg mesa, kolenice, odlične kobasice i čuvene knedle.

Uživajte u novogodišnjem vatrometu

Praški novogodišnji vatromet je postao vrlo popularan, pa privlači na desetine hiljada posetilaca svake godine u Prag. Kad otkuca ponoć, ljudi se okupljaju na glavnim trgovima i uživaju u lepotama vatrometa nad rekom s prizorom Karlovog mosta, Praškog dvorca i Starog grada u pozadini. I da podsetimo, Prag je najjeftiniji grad na svetu za proslavu Nove godine, pokazalo je istraživanje kompanije Travelex.

U susret predstojećoj zimskoj sezoni, od 15. decembra, do  31. januara 2015. godine, „Dunav osiguranje“ odobravaće popuste prilikom zaključivanja polise putničkog zdravstvenog osiguranja, paketa putnog osiguranja, kao i na cene drugih usluga u bogatoj paleti ove kuće.

Na više od 600 prodajnih mesta Kompanije širom Srbije, prilikom zaključivanja individualnih, grupnih i porodičnih ugovora o putničkom zdravstvenom osiguranju, odobravaće se sledeći popusti:

- 10 odsto na premiju putničkog zdravstvenog osiguranja za poslovna ili turistička putovanja u inostranstvo, koja u kontinuitetu ne traju duže od 30 dana, kao i
- 15 odsto na premiju osiguranja paketa putnog osiguranja ukoliko osiguranik zaključi samo osnovno pokriće, a 20 odsto popusta na premiju osiguranja pri ugovaranju jednog ili oba dopunska pokrića.
Pravna ili fizička lica koja sklope navedene polise ostvaruju i mogućnost da  uz popuste, ukoliko se polise  zaključuju na period od godinu dana, ugovore i sledeće vrste osiguranja:
- osiguranje građevinskih objekata (nastanjenih i nenastanjenih stanova i kuća) od opasnosti požara i nekih drugih opasnosti sa 10 odsto popusta na premiju osiguranja, kao i
- osiguranje stvari domaćinstva (od rizika požara i drugih opasnosti) sa 10 odsto popusta na premiju osiguranja.

Odobravanjem ovih popusta Kompanija „Dunav osiguranje“ izlazi u susret pojačanom interesovanju za pojedinim osiguravajućim uslugama tokom zimske sezone, pokazujući da slogan „Prijatelj ostaje prijatelj“ predstavlja postojanu devizu njenog dugogodišnjeg poslovanja.  

Detaljnije informacije o važećim popustima moguće je dobiti u svim  prodajnim mestima Kompanije, besplatnim pozivanjem Kontakt centra na broj 0800 386 286, ili na sajtu Kompanije www.dunav.com.

foto: dreamland.rs, mmtours.rs, ibar.ba, putovanjazamlade.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno