Na odmoru
28.02.2018.

Skijajte bez brige

Predrag (44) je prve korake na skijama napravio na Zlatiboru, a onda je tokom studija sa prijateljima i kumom obišao sva skijališta u Srbiji, Bugarskoj i BiH, a stigao je i do Austrije i Francuske. Njegova supruga Slađana (40), i sama Užičanka, nikada nije delila ovu pasiju, ali je kad su dobili decu i kad su ona krenula očevim stopama, odlučila da ih prati. Godinama se zadovoljavala čitanjem knjiga uz kamin, kuvano vino ili čaj, a onda je lane rešila da se pridruži suprugu i deci na stazi.

Filip (11) i Sofija (9) šalili su se na majčin račun mesecima pre odlaska na skijanje, slali joj linkove za dečje ski-školice, „istraživali“ nadležnosti gorskih službi spasavanja, računali šta je sve moglo da se kupi za novac dat za novu ski-opremu i licitirali da li će da polomi levu ili desnu nogu. I Slađani je sve to prolazilo kroz glavu, ali nije odustajala od ideje da postane skijaš „pod stare dane“. Najvažnije joj je bilo da se što manje obruka, pa je odbila poziv za skijanje s porodičnim prijateljima i uplatila aranžman tek nakon špica sezone, jer je direktor škole deci odobrio da odsustvuju s nastave nedelju dana. Na put je krenula sa strepnjom i mišlju da je zaboravila da uradi nešto mnogo, mnogo važno.

Nikada pre toga porodično nisu išli u Obergurgl, jedno od najčuvenijih austrijskih skijališta, pa je Predrag preuzeo ulogu vodiča i učitelja skijanja. Deca su u početku malo negodovala jer zbog mame-početnice nisu mogla da se spuštaju niz izazovnije staze, ali su vrlo brzo rešila da joj pomognu da savlada osnove skijanja.
„Nisi loša, matora, nisi uopšte loša“, hrabrila je Slađana sebe na kraju prvog dana koji je prošao bez ijednog pada. Predrag je bio ponosan i na suprugu, ali i na sebe kao instruktora, a Filip i Sofija nisu skrivali divljenje.
– Dogodine ćeš, mama, moći da voziš i snoubord ako nastaviš da učiš ovako brzo – hvalili su je.

 

Do kraja zimovanja Slađana se malo ohrabrila, pa je prihvatila Filipovu „bačenu rukavicu“ i pristala da se trkaju do kraja staze. Mislila je da neće biti problema, jer je strmina bila blaga, sneg čvrst, a rastojanje od starta do cilja ne duže od 300 metara.
Krenuli su u istom trenutku, na Sofijin znak, hrleći ka Predragu koji je glasno navijao za oboje. Zaostajala je za Filipom za čitavu dužinu pa je štapovima pokušavala da se ubrza. Bila je srećna što sinu praktično diše za vratom sve dok ga nije videla kako pada i dok se nije srušila preko njega.

Srećom, momci iz spasilačke službe su u tom trenutku tik uz Predraga predavali smenu jedni drugima pa su poskočili čim je on potrčao ka ženi i sinu. Za nekoliko minuta su ih sklonili sa staze i odneli u ambulantu hotela. Filip se žalio na jake bolove u potkolenici pa je za oboje organizovan sanitetski prevoz do najbliže bolnice.
Nakon pregleda i snimanja lekari su utvrdili da Slađana nije povređena, a da dečak ima prelom potkolenice i da mu treba staviti gips.
– Mlad je, brzo će zarasti – tešili su ih lekari.
 

Filip se radovao nenadanom raspustu i predahu od škole, a Slađana se borila sa strahovitom grižom savesti.
– Polomila sam nogu rođenom detetu, svima vam upropastila odmor, potrošila silne pare za ski-opremu, a sad nas snađe i ovaj trošak za preglede. Tako je to kad žena poludi pa pod stare dane reši da skija. Ne kaže se za džabe „Sve u svoje vreme“ – pravdala se porodici.
– Kaže se i „Sreća u nesreći“, ali si ti to zaboravila. Znaš, sreća je da ti nisi polomila nogu, jer bi se oporavljala najmanje šest meseci, a Filipu će to brzo proći. A sreća je i da imaš pametnog muža koji je pre puta uplatio putničko zdravstveno osiguranje „Dunav osiguranja“. Oni nam pokrivaju sve bolničke troškove, pa ne moraš da brineš. Nisam ja to uradio zato što sam sumnjao u tebe već zato što nikada ne krećemo na put bez osiguranja, a ti si to ovog puta zbog treme i uzbuđenja zaboravila – utešio je Predrag suprugu.
 

Slađana je osetila neverovatno olakšanje koje je dodatno pojačao Filipov smeh. Noga ga nije bolela, pa je novim drugarima, koje je upoznao prethodnih dana, na lošem nemačkom objašnjavao šta se desilo i nudio im da mu se potpišu na gips.
– Je li, ti mali... Kladio si se da ću ja da polomim nogu, a na kraju si ti završio u gipsu. Dogodine se trkamo na snoubordu – našalila se, na šta je Sofija lakonski dobacila: "Pobediću vas oboje".

Ako se i vi spremate za skijanje, porodično, poslovno ili solo putovanje, ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke. Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o, s tradicijom dužom od 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite, onako kako je Slađana povredila Filipa. Paket putnog osiguranja ne može da predupredi neprijatnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.
Više informacija o Dunav putnom osiguranju potražite OVDE.

Foto: julius_silver-pixabay, Up-free pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno