Školarci
13.05.2013.

VODIC ZA MALU MATURU

Samo polako i bez nervoze!

Mala matura zakazana za 17. i 18. jun, pre toga održaće se prijemni za talente. Nema novih obrazovnih profila


Približio se i taj dan! Do male mature, koju će u junu polagati oko 70.000 đaka u Srbiji, ostalo je tek nekoliko dana. Dečiji sajt Vas podseća na sve ono što nikako ne smete da zaboravite ako ste roditelj osmaka.

Završni ispiti zakazani su za 17. jun, kada će se polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i 18, kada će rešavati pitanja iz matematike. Učenici će polagati 75 odsto nepoznatih zadataka i 25 odsto zadataka iz zbirke kojima će biti izmenjen redosled odgovora.
Testiranje će trajati dva sata. Učenici na polaganje treba da ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole. Kako bi postigli što bolje rezultate na testu, stručnjaci osmacima savetuju da se dobro odmore i naspavaju, da pred ispit doručkuju, budu koncentrisani i pažljivo pročitaju pitanja. Takođe, važno je da pažljivo saslušaju usmena uputstva nastavnika za unošenje šifara i popunjavanje testa i da obavezno dođu ranije na ispit. Kašnjenje bi moglo da im unese dodatnu nervozu.
Ako je učenik sprečen da polaže završni ispit, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa.  U tom slučaju, đak polaže malu maturu u avgustu.
Branka Tišma, školski psiholog u Osnovnoj školi “Lazar Savatić” u Beogradu kaže da noć pred ispit dete nikako ne bi smelo da provede nad knjigom već da je najbolje da se dobro naspava.
– Veče pred ispit dete treba da pripremi sve neophodne stvari – pribor koji će biti korišćen na ispitu, odeću, obuću…U školu treba da stigne bar pola sata pre početka ispita, da pažljivo sasluša upustvo nastavnika i da prvo reši one zadatke u čija je rešenja siguran – savetuje Tišma.
Ona ističe da roditelji nikako ne treba da na decu prenose nervozu, već da i ako je imaju, nastoje da je savladaju.
- Opušten razgovor i nekoliko saveta  je sve što je malim maturantima potrebno. I osećaj da imaju bezrezervnu podršku roditelja, bez obzira na ishod.

Manje osmaka nego lane

Pre završnog ispita, učenici koji žele da upišu umetničke škole, prijavljivaće se od 25. do 28. juna, a prijemni će u Filološkoj i Matematičkoj gimnaziji i ostalim školama za talente biti organizovani od šestog do devetog juna. Oni će se upisivati 25. juna.
Đaci koji nameravaju da upišu regularna odeljenja preliminarne rezultate male mature imaće 21. juna, liste želja pisaće 26. i 27. juna, a upis je zakazan za sedmi osmi i deveti jul. Oni koji ne budu raspoređeni u prvom krugu, drugu šansu imaće 12. jula.
- Ove godine imamo za 6.600 učenika osmih razreda manje, pa je smanjen i broj odeljenja u nekim stručnim školama. Trudili smo se da broj u gimnazijama ostane nepromenjen, kako bismo poštovali ciljeve strategije obrazovanja – kažu u Ministarstvu prosvete.
- Šansu da polaže prijemni imaće i 1.286 polaznika “Druge šanse” i oko 500 učenika škola za obrazovanje odraslih. Očekujemo i izvestan priliv učenika iz Republike Srpske.
U listu želja učenici mogu da upišu 20 obrazovnih profila, a listu čitko treba popuniti do kraja. Kod popunjavanja liste želja preporučuje se pomoć roditelja.
Ove godine nema novih obrazovnih profila. Smer koji je uveden prošle godine u pet razreda, elektrotehničar za informacione tehnologije, sada je stigao u još 15 škola.
Ove godine neće se upisivati profili za koje prošle godine nije bilo interesovanja - nadzornik parka, daktilograf, rasadničar, časovničar, tehničar za primarnu obradu drveta...
Za 70.385 malih maturanata ove godine predviđeno je 79.839 mesta u srednjoškolskim klupama. Najviše njih moći će da upiše srednje stručne škole, u kojima je predviđen prijem 46.413 učenika na četvorogodišnje i još 12.873 na trogodišnje smerove, dok će gimnazije primiti 17.837 prvaka.
Na sajtu mala-matura.com učenicima je dostupna simulacija završnog ispita sa zvaničnim zadacima iz zbirki Ministarstva prosvete.


Pogledajte koja zanimanja su najtraženija

Stručnjaci savetuju budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima da se dobro informišu koja zanimanja mogu da obezbede zaposlenje i sigurnu budućnost.
Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da su sa završenom srednjom školom tražena zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, armirača, zavarivača, operatera na CNC mašinama, radnici na sklapanju delova za automobile – sa kojima se može započeti i sopstveni posao. Traženi su i autotroničari i mehatroničari, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari, zaštitari bilja, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih. Do posla su najlakše dolazili stručnjaci za finansije, IT stručnjaci, inženjeri, matematičari, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi) i farmaceuti.Slično istraživanje uradio je i sajt Infostud.com, prema kome su u protekloj godini poslodavci najviše tražili sledeće profile: komercijalista, prodavac, menadžer prodaje, administrativni radnik, poslovni sekretar, telefonski operater, knjigovođa, komercijalni direktor, vozač, magacioner i kurir.
Deficitarne pozicije na tržistu rada tokom prošle godine bile su: programer, Java programer, PHP programer, inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, prodajni medicinski predstavnik.
Olga Petrović


Održana generalna proba male mature
Mali maturanti su u subotu imali generalnu probu male mature. Svi zadaci koje su rešavali osmaci bili su nepoznati. Probna matura je bila organizovana po svim pravilima kao i pravo testiranje. Učenici će polagati u svečanim i fiskulturnim salama ili holovima škole. Kontrola je bila stroga, kako bi se sprečilo prepisivanje, a i sam formular je bio isti kao pravi test, da bi deca uvežbala gde i kako treba da pišu lične podatke i šifre.

Brojke
Slobodna mesta u srednjim školama 79.839
Ukupno maturanata 70.385
Broj mesta u gimnazijama 17.837
Broj mesta u četvorogodišnjim smerovima 46.413
Broj mesta u trogodišnjim smerovima 12.837

Mali kalendar upisnih aktivnosti:
25 – 28. maj Prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita
27. i 28. maj Prijavljivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za polaganje prijemnog ispita
6,7,8. i 9. jun Prijemni u muzičkim i baletskim školama
7,8. i 9. jun Prijemni u umetničkim školama likovne oblasti
8. jun Prijemni u Matematičkoj gimnaziji
8. i 9. jun Prijemni za filologe
do 14. juna Konačni rezultati prijemnih ispita
17. jun od 10 do 12 sati Završni ispit iz srpskog jezika
18. jun od 10 do 12 sati Završni ispit iz matematike
21. jun Preliminarni rezultati završnih ispita
25. jun Objavljivanje konačnih rezultata
26. i 27. jun Popunjavanje i predaja liste želja
3. jul Objavljivanje konačnih lista
7. jul Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima
8. i 9. jul Upis učenika u srednje škole – prvi upisni krug
11. jul Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima
12. jul Upis učenika u srednje škole – drugi upisni krug

 

Kako da vaše dete briljira na maturi?


Recite mu:
Da se dobro naspava veče pred ispit!
Da obavezno doručkuje!
Da pre nego što izađe iz kuće proveri da li kod sebe ima sav potreban pribor i dokumenta .
Da pažljivo sasluša uputstva!
Da slobodno pita kako da ispravi pogrešan odgovor.
Da prvo rešava one zadatke koje najbolje zna  –  tako će ojačati samopouzdanje.
Da pažljivo pročita svako pitanje pre nego što označi odgovor.
Da obrati pažnju na sitnice i “cake”. Uvek ih ima.
Da ostavi dovoljno vremena da još jednom pregledaš svoj rad pre nego što ga preda.
I da bude optimistaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!


Uslovi za upis
Uspeh na završnom ispitu
Opšti uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu
Međunarodno takmičenje (prva nagrada 20, druga 18 i treća 14 bodova)
Republičko takmičenje (prva nagrada 8, druga 6 i treća 4 boda)

Dokumenta potrebna za upis
Prijava za upis
Uverenje o položenom završnom ispitu i originalno svedočanstvo
Izvod iz matične knjige rođenih
Lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova (ako su oni propisani za obrazovni profil)

Za koje škole vlada najveće interesovanje?
1. medicinske
2. pravne
3. ekonomske
4. gimnazije
5. zanate


Autor: Olga Petrović
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno