Školarci
17.09.2018.

(NE)ostavljajte ih same

Početak školske godine pored novih obaveza i učenja, donosi i muke oko čuvanja dece ukoliko škola nema produženi boravak. Nije lako uskladiti poslovne obaveze sa školskim smenama, naći nekoga ko će da dovede dete iz škole i da ga čuva dok mama i tata ne dođu kući. Bake i deke su najbolja pomoć, ali nisu svima na raspolaganju, dadilje su skupe, pa se nameće pitanje od kog uzrasta dete može samo da ide u školu i iz škole i da ostaje samo kod kuće.

Psiholozi i pedagozi smatraju da dete nije sposobno da brine o sebi dok ne napuni 13 godina, u Porodičnom zakonu piše da dete predškolskog uzrasta ne sme da ostaje bez nadzora, a većina roditelja se, onih koji imaju izbora, odlučuje da kod kuće ostavi dete sa navršenih deset godina. Jasno vam je da nema jednostavnog odgovora, pa ćete morati da se oslonite na sopstveni instinkt i sopstvenu procenu vašeg deteta.

Neke osmogodišnjake bez bojazni možete da ostavite same satima i da u međuvremenu ne osedite od brige, ali postoje i jedanaestogodišnjaci koji bi za 15 minuta mogli da se uvale u nevolju ukoliko ih ostavite bez nadzora. To samo znači da treba proceniti koliko je dete samostalno, emotivno zrelo, koliko je odgovorno, kakav mu je karakter i da li je uopšte voljno za ovakav korak. 

Pre nego što donesete ovu odluku bilo bi dobro da napravite test i da ostavite dete samo na nekoliko sati. Nakon toga u opuštenom razgovoru pokušajte da saznate kako se osećalo i što je radilo tokom vašeg odsustva. A pre svega toga, podrazumeva se, morate da ga uputite kako da se ponaša, kako da podgreje obrok, šta da radi ukoliko neko zazvoni na vrata, šta sme, a šta ne sme da dira i kome da se obrati za pomoć ukoliko se uplaši. 

Kroz razgovor sa njim postavite pravila ponašanja za svaku pojedinačnu situaciju. Odredite koliko sme da koristi računar i TV, kako da uključi šporet ili mikrotalasnu pećnicu... Bilo bi dobro da ga prvih nekoliko puta kada ostane samo zovete na svaki sat kako biste proverili da li je sve u redu, da li mu nešto treba, da li je uplašeno. Ostavite mu brojeve osoba koje može da pozove ako mu nešto zatreba i vaš broj telefona.  

Takođe, veoma je važno da svoje strahove držite pod kontrolom jer oni mogu dodatno da unervoze dete. Ponašajte se racionalno i staloženo kako bi i ono bilo mirno. Zajedno sa njim možete osmisliti aktivnosti kojima će biti okupirano dok se vi ne vratite, a ne bi bilo loše ni da mu poverite nekoliko obaveza, ali onih u kojima uživa.

Ukoliko dete negoduje i pokazuje strah da ostane samo, nemojte ga siliti misleći da ćete ga time ojačati i da će postati samostalnije. Učinite to kada ono potpuno bude spremno jer ćete u suprotnom samo produbiti njegove strahove i nesigurnost. 

foto: Vyanet Security, HuffPost, altoastral.com.br

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci