Školarci
08.05.2013.

Đak prvak

Upis dece u prvi razred osnovne škole trajaće do kraja maja

Prema procenama Ministarstva prosvete i nauke u septembru će u školu poći oko 1.500 manje đaka prvaka nego prošle godine.
Procenjuje se da će na jesen u školske klupe prvi put sesti 71.500 mališana, dok je prošle godine bilo oko 73.000 prvaka.

U školu kreću deca rođena od 1. marta 2006. do kraja februara 2007. godine. Od dokumenata roditelji treba da pripreme izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrdu da je dete pohađalo pripremni predškolski program.


Posebna pravila

- Zvanično, upisni rok traje do kraja maja, ali postoji mogućnost da roditelji upišu decu i kad školska godina počne, u septembru, ako zbog opravdanih razloga to nisu učinili ranije. Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije – kažu u Ministarstvu prosvete i nauke. 
Pred polazak u školu buduće prvake testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.
Za decu sa motoričkim i čulnim smetnjama škola donosi individualni obrazovni plan. Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.
Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.
Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.
U Ministarstvu podsećaju na kazne od 5.000 do 25.000 dinara ako roditelj ili staratelj ne upiše dete u školu, i najavljuju izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, koji bi trebalo da se primenjuje već od septembra.

Učenje na daljinu za vrhunske talente

Novi zakon predviđa neke novine kao što su nastava kod kuće za decu koja su duže od tri nedelje bolesna, učenje na daljinu za vrhunske sportiste i izuzetno nadarene, obaveznu užina, 30 đaka u odeljenju...Tekst izmena zakona bi uskoro trebalo da stigne u skupštinsku proceduru, zajedno sa izmenama zakona o srednjoj školi i obrazovanju odraslih.
Osim u državne, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole, koje rade po zvaničnim planovima i programima, uz školarinu koja ide i do nekoliko hiljada evra godišnje.


Spremite:
1. Izvod iz matične knjige rođenih
2. Potvrdu o prebivalištu
3. Dokaz o zdravstvenom pregledu deteta
4. Potvrdu da je dete pohađalo pripremni predškolski program

Morate posetiti
- pedijatra
- specijalistu za ORL
- očnog lekara
- logopeda


Kako zaista izgleda testiranje za polazak u prvi razred
Testiranje obuhvata razgovor, crtež i primenu samog testa
- Testiranjem se procenjuje celokupan razvoja deteta, pa su neposredne pripreme nepotrebne. Sagledava se socijalni i kulturni status porodice, utvrđuje stepen razvijenosti detetove grafomotorike, pamćenja i govora, prate njegova dosadašnja znanja, razumevanje nekih prirodnih i društvenih pojava, način mišljenja i zaključivanja, kako rešava neke praktične probleme, koliko je emotivno i socijalno zrelo (da li je sigurno u sebe, komunikativno, zatvoreno, uplašeno...).
- Detetu ćete najviše pomoći ako mu kažete da će se kod psihologa da crta, razgovara, rešava lagane zadatke, da će nešto znati a nešto ne.
- Važno je da mu kažete da može da ne zna i sme da pogreši. Tako ćete jačati dečije samopouzdanje i omogućiti mu da slobodno pokaže ono što zna.
- Testiranjem se ne ispituje nešto što se može naučiti za dva, tri dana niti se proverava stepen znanja iz školskih predmeta (računanje, pisanje), već se ispituje sposobnost deteta da ta i druga znanja usvoji i primeni.
- Nakon testiranja dobićete informaciju o ponašanju i postignuću deteta.
- Ukazaće vam se na „jake“ i „slabe“ strane deteta i dati savet za njihovo korigovanje.


Savet stručnjaka


Branka Tišma, školski psiholog


-Polazak u školu je jedan od prelomnih događaja u životu svakog deteta. Da biste pomogli detetu da se što bolje snađe u školi, morate mu pružiti mnogo ljubavi, strpljenja i razumevanja. Vašem prvaku je pre svega potrebno da bude dete. Zato vodite računa da redovno ispunjava školske obaveze ali poštujte njegovu potrebu za igrom, odmorom i razonodom. 

Šta biste mogli da uradite preko leta
Sva deca se pomalo pribojavaju škole i treba im pomoći da taj strah prevladaju. Napetost i strah mogu se ublažiti otvorenim razgovorom o školi, u kojem im školski život treba što podrobnije opisati, ali bez ulepšavanja ili plašenja njime. Igra je najmoćnije sredstvo, pa se tokom leta roditelji sa budućim prvakom mogu igrati „škole“, a poželjno je i odvesti dete do škole, pokazati mu učionicu i školsko dvorište.Loša demografska situacija
- 2002. godine u Srbiji je upisano više od 84.000 prvaka, a 2009. svega 72.000.
- Od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a u tom periodu imamo i devet odsto manje odeljenja.
- Prema podacima sindikata u školskoj 2013/14. imaćemo oko 7.000 srednjoškolaca manje nego prošle godine.

Autor: Olga Petrović

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno