Školarci
13.09.2017.

Zajedno pobedite strah od škole

Strah od škole i izbegavanje odlaska na časove posledica je straha od odvajanja od roditelja i kuće koja je detetu do tada bila sigurna luka i utočište. Neka deca u početku lepo prihvataju novo okruženje, drugare, učiteljicu i obaveze, a onda u jednom trenutku, sasvim iznenada, počnu da izbegavaju odlazak u školu uz tvrdnje da im nije dobro, da ih boli stomak, da se vršnjaci loše ponašaju prema njima...

Kod dece koja su introvertna i sramežljivija, koja se teže uklapaju u novu sredinu i nove uloge često se javljaju strah, otpor, manjak samopouzdanja i nelagonost zbog uključivanja u grupu nepoznatih vršnjaka. Pored toga, u česte razloge za izbegavanje škole spadaju teškoće u savladavanju gradiva i strogi nastavnici, naročito ako je dete nesigurno.

Da bi se ovaj problem rešio, roditelji treba da razlikuju racionalne od neracionalnih strahova  jer se dete, na primer, nekada sasvim opravdano žali na vršnjake koji ga maltretiraju, bilo fizički bilo verbalno. Kada su razlozi za strah od škole opravdani i racionalni dete će znati da objasni kako se oseća i zašto se tako oseća, ali samo ako je roditelj zainteresovan i pažljv slušalac.

Strah od škole može da dovede i do anksionznosti, pa će dete imati osećaj da nije sposobno da ispuni sve zadatke koji se pred njega postavljaju, ne samo kada je reč o savladavanju gradiva već i po pitanju uključivanja u durštvo. Kod nešto starijih učenika, adolescenata, strah od odvajanja biva zamenjen strahom od neprihvatanja, strahom od izrugivanja na račun fizičkog izgleda, strahom od takmičarskog duha koji vlada u odeljenju...

Prepoznajte problem
Najvažnije je na vreme prepoznati ovako ponašanje kod deteta i podstaći ga da svoje strahve opiše i obasni. Posavetujte ga kako s tim da se bori ili zajedno potražite pomoć školskog psihologa.
Neki roditelji će osuditi dete zbog izbegavanja škole misleći da je lenjo, nezahvalno ili da je zabušant bez sagledavanja šire slike i realne situacije.
Izbegavajte ovakvo ponašanje jer će sve to, ukoliko ne pomognete detetu koje ima realan problem, poljuljati njegovo samopouzdanje i sposobnost da se uspešno nosi sa drugim izazovima u životu.

Pokažite razumevanje
Deca če svakako bolje odreagovati ukoliko vide da za situaciju u kojoj se nalaze imate razumevanja, nego ukoliko se ljutite na njih. Pokažite saosećanje i spremnost da zajedno radite na prevazilaženju straha.

Dajte im amajliju za školu
Mlađi osnovci lakše će se nositi sa strahom od škole ukoliko uz sebe imaj neki predmet koji ih podseća na kuču ili na roditelje. Devojčicama dajte nešto od vašeg nakita, dečacima tatin privezak za ključeve kako bi preko tog predmeta osećali povezanost sa roditeljima.

Zamišljajte lepe stvari
Mnogi uspešni ljudi svoje postizaje ali i najmanje korake ka uspehu prvo vizualizuju u svojoj glavi. Ovo takođe može da pomogne detetu, pa tako zajedno sa njim možete da zatvorite oči i razgovarate samo o lepim stvarima koje ga očekuju u školi narednog dana. Pričajte o igri sa drugarima, učenju novih i zanimljivih stvari, užini,  velikom odmoru...

Ne ostavljajte ništa za poslednji čas
Najbolje je da uveče sa vašim đakom dogovorite šta želi za doručak i užinu, šta bi voleo da obuče, a usput ga podsetite da spakuje knjige i pribor tako da ujutro može bezbrižno da krene u školu. Ovo u mnogome pomaže u izbegavanju jutarnjeg stresa i kašnjenja.

Hrabrite ih uspesima iz prošlosti
Podsećajte svoju decu kako su ranije prolazila kroz neke situacije koje su im tada bile teške, podsećajte ih koliko su bili hrabri i naglašavajte da i sada mogu da savadaju svaku prepreku koja se ispred nih nađe. Osvrtanje na ranije uspehe biće samo plus i vetar u leđa. 

foto: Applecrumby & Fish, vix, Revista Familia, BBMundo

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci