Školarci
04.08.2013.

Dobra torba kičmu čuva!

Dobra torba kičmu čuva!
Svaki treći učenik osnovne škole ima krivu kičmu zbog ranaca koji su teški od pet do osam kilograma, upozoravaju stručnjaci
Trećina školske dece u Srbiji ima krivu kičmu, pokazuju rezultati sistematskih pregleda u školskim dispanzerima. Direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Marko Bumbaširević, kaže da je teška i nekvalitetna đačka torba jedan od glavnih krivaca što deca imaju probleme s kičmom.
Bumbaširević apeluje na roditelje da prilikom opremanja dece za polazak u školu posebnu pažnju obrate pri kupovini đačkog ranca, koji treba da bude kvalitetan, sa anatomski oblikovanim i mekanim kaiševima, koje će đaci nositi na oba ramena.
Opterećen skelet i srčani mišić
- Neodgovarajuća đačka torba stvara kod dece ne samo fizičke i fiziološke, već i psihičke promene. Interesantno je da su i ankete sprovedene među našim osnovcima pokazale da veliki broj učenika ne voli školu upravo zbog preteške torbe. U strahu da ne bi nešto propustila, deca u torbu trpaju sve i svašta, a roditelji i učitelji o tome ne vode dovoljno računa. Ponekad je đačka torba teška i po pet-šest kilograma, što je nedopustivo! Toliki teret ne opterećuje samo skelet deteta, već i njegov srčani mišić - kaže dr Bumbaširević, i ističe da nadležni moraju da se potrude da svaka škola dobije ormariće u koje bi deca odlagala svoje stvari.
Naš sagovornik upozorava da težina đačke torbe koju nose učenici nikako ne bi smela da prelazi 15 odsto njihove telesne težine.
- To znači da dete koje ima 20 kilograma ne bi trebalo da nosi ranac koji je teži od tri kilograma. Decu, takođe, treba edukovati da im sadašnji trend da đačku torbu nose u ruci ili na jednom ramenu može kasnije u životu napraviti veliki problem - kriv kičmeni stub i doneti hroničan, veoma neprijatan bol - naglašava dr Bumbaširević.
Ukoliko dete od 20 kilograma nosi torbu tešku pet kilograma, to za njega predstavlja teret koji iznosi 25 odsto njegove ukupne telesne težine.
- To je isto kao kada bi odrastao čovek, težak osamdesetak kilograma, svaki dan do posla nosio lubenicu od 20 kilograma - objašnjava dr Bumbaširević.
Teret i po 8 kilograma
Razlozi nepravilnog držanja kod školske dece su i višesatno sedenje ispred kompjutera, nedovoljna fizička aktivnost i nezdrava ishrana.
- Apelujem na roditelje, ali i na učitelje, da svakodnevno pročešljaju po torbi najmlađih školaraca i da ih upozore da iz nje izbace nepotrebne stvari! Za to je potrebno odvojiti samo nekoliko minuta dnevno. Takođe, neophodno je ograničiti vreme koje deca provode ispred kompjutera i usmeravati ih na bavljenje sportom i zdrave navike kada je u pitanju ishrana - kaže dr Bumbaširević.
I učitelji se slažu da su đačke torbe preteške, da mališani na svojim leđima nose i po 8 kilograma. Zbog toga oni već nekoliko godina apeluju na nadležne da se u školama obezbedi prostor u kojem bi deca ostavljala svoje stvari.
Dečji sajt

Najbolje je na točkiće
Neki roditelji smatraju da je ranac sa točkićima, popularno nazvan "vučilica" najbolje rešenje. Dete sa takvom torbom može da u njega ubaci veći teret, a da ga pri tom ne nosi na leđima.

Napomena
*Školske torbe ne bi trebalo da budu teže od 10 do 15 odsto težine deteta.
*Treba da prati proporcije deteta, da ne bude šira od širine leđa, da ne bude iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka.

 

 

slika:minthilltimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno