Školarci
25.08.2014.

Bliži se početak školske godine


Neće biti ni pomeranja početka nastave, o kome se govorilo s proleća, kada je radno vreme u državnim službama pomereno na 7.30, kažu u Ministarstvu prosvete

Školsko zvono oglasiće se prvog septembra, kada će u klupe osnovnih i srednjih škola u Srbiji da sedne oko 850.000 đaka.

Osim prelaska u stariji razred, koji donosi nove predmete i gradivo, decu u novoj školskoj godini ne čekaju druga iznenađenja. Imaće jedan predah više - jesenji raspust, ali to ne važi za đake u Vojvodini. Neće biti ni pomeranja početka nastave, o kome se govorilo s proleća, kada je radno vreme u državnim službama pomereno na 7.30. U većini škola zvono će se i dalje oglašavati u osam sati, osim u onim gde je i do sada nastava počinjala od 7.30, pa čak i od 7.00.

Ostaju isti nastavni planovi i programi, samo će učionice biti malo praznije. Procenjuje se da će i ove godine biti bar 1.000 prvaka manje. Prvi razredi gimnazija i srednjih stručnih škola imaće još više praznih odeljenja.

Besplatni udžbenici za niže razrede

Svi osnovci u nižim razredima dobiće besplatne udžbenike. Bukvare, čitanke i druge knjige u koje ništa ne upisuju naslediće od prethodne generacije, dok će radne listove imati nove. Svi udžbenici koji su vraćeni u lošem stanju zamenjeni su novim.

Biće nabavljeni besplatni udžbenici i za tri obavezna predmeta nižih razreda nastave na jezicima nacionalnih manjina, ukoliko su nacionalni saveti na vreme podneli elaborate i ako su ti udžbenici ušli u katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina.

Učenici u Beogradu, kojih je oko 130.000, imaju i jedan dodatni komplet udžbenika. Tako će u nižim razredima imati duple knjige, a u starijim po jedan udžbenički komplet.

Koliko košta opremanje školarca?

Podugačak je spisak onoga što je potrebno školarcu. Tu su knjige za strane jezike, izborne predmete, dodatne vežbanke, zbirke zadataka, atlasi... Kada se tome doda i školski pribor, oprema za fizičko, bar jedne nove pantalone i patike - na đaka se potroši između 20.000 i 50.000 dinara.

Cene školskog pribora variraju - od akcija u hipermarketima i kineskih radnji, pa do knjižara sa kvalitetnijom robom. Obične, male sveske koštaju između 11 i 100 dinara, dok su većeg formata od 50 do 200 dinara. Tvrdo ukoričene mogu da koštaju i do 500 dinara. Drvene olovke su od 15 do 100, vežbanka od 20 do 50, bojice 80, pa i do 1.000 dinara, a tempere od 250 do 1.800. Pernice su od 300 do 3.000. Valja nabaviti i šestare, lenjire, uglomere, ramove za tehničko, opremu za fizičko, blokove za crtanje...

Roditelji učenika koji kreću u neki od starijih razreda osnovne škole, moraće u proseku da potroše 13.000 dinara za komplet udžbenika. Isto čeka i mame i tate srednjoškolaca u svim gradovima, bez izuzetka.

Pojedinačna cena kompleta udžbenika, u izdanju Zavoda, iznosi 12.563 za peti razred, 11.544 za šesti, 13.676 za sedmi i 14.934 za osmi razred.

Školski kalendar

Ministarstvo prosvete uvelo je ponovo jesenji raspust, koji će trajati dva dana - 10. i 11. novembra. Zimski će trajati od 31. decembra do 19. januara, a prolećni od 9. do 15. aprila.

Školska godina prvo će se završiti za maturante gimnazija, 22. maja, a nedelju dana kasnije i za osmake i đake završnog razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih škola. Osnovci će na raspust 12. juna, a srednjoškolci sedam dana posle njih.Učenici u Vojvodini imaju drugačiji školski kalendar. Zimski raspust u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini traje od 24. decembra do 14. januara, a prolećni od 3. do 13. aprila.

foto: os-sela.skole.hr, politika.rs, pogled.ba


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno