Predškolci
08.03.2023.

Detaljan vodič za upis u prvi razred

Za nekoliko dana kreće upis svih mališana uzrasta od šest i po do sedam i po godina u prvi razred, pa će tako sva deca rođena od 1.marta 2016.do 28.februara 2017.godine u petak 1.septembra sesti u đačke klupe. Već od 1.aprila pa sve do 31.maja roditelji na jednostavan način mogu da upišu dete u željenu školu.

Šta je sve potrebno za upis u prvi razred?


Pre prijave putem e-uprave roditelji su dužni da obave lekarski pregled mališana. Jednostavnim koracima popunjavaju elektronsku prijavu, a svu neophodnu dokumentaciju, poput izvoda iz matične knjige rođenih, uverenja o prebivalištu, uverenja o pohađanju pripremnog predškolskog  programa i potvrde o obavljenom lekarskom pregledu će škola pribaviti po službenoj dužnosti, koji je preduslov da se dete upiše u prvi razred.
Prilikom prijave na portal birate datum upisa, kada je zapravo i termin testiranja mališana kod psihologa.

Odlazak budućeg prvaka na testiranje


Za upis u školu dete ne treba da se posebno sprema, niti treba dizati tenziju u vezi sa tim. Jednostavno, mališana treba pripremiti da će da porazgovara sa psihologom, koji će utvrditi njegovu spremnost za polazak u školu. To ne podrazumeva  poznavanje slova i brojeve, već njegovu intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost. Dete nikako ne treba plašiti ovim testiranje već mu objasniti da će stručna osoba proceniti da li je spremno za školu. 

Budite pozitivni, predstavite im školu kao najbolje mesto na svetu


Veoma je važno kakvu poruku šaljemo detetu kada je polazak u školu u pitanju. Ako ga plašimo obavezama, manjkom slobode, pretimo učiteljicom vrlo je moguće da će dete imati odbojan stav. No, ako mu školu predstavimo kao mesto u kome su druženje, igra, sticanje znjanja zagarantovani, onda će i ono jedva čekati da postane deo nekog odeljenja. Upoznavanje novih drugara, igranje za vreme odmora, učenje slova, čitanje knjiga, sve to detetu može da se dopadne u toj meri da jedva čeka da se dokazuje i razvija takmičarski duh.

Biranje anatomskog ranca važan je segment polaska u školu


Rančevi za školu i pernice obeležavaju identitet jednog školarca. Možda ranac jednorog ili pernica Spiderman u početku budu samo znaci prepoznavanja, ali svakako mnogo toga govore o samom detetu. Devojčice se posebno raduju prilikom biranja željene školske torbe. Za njih je to i modni detalj, koji je kompletiran tek kada odaberu i pernicu, torbu za patike, kao i sveske. Neobične grafitne olovke, gumice za brisanje takođe su važan deo njihove opreme za školu.
Dečacima, s druge strane važan je fudbalski klub kome su naklonjeni, pa neretko biraju rančeve u njihovom obeležju. Često izbor omiljenog kluba zavisi od omiljenog igrača koji brane boje tog kluba, pa su knjižari spremni da obezbede kompletnu opremu za školu u liku Barcelone, real Madrida, Crvene Zvezde. 

Poslednje pripreme - sređivanje radnog kutka i odabir odevne kombinacije za 1.septembar


Radost cele porodice usled stasanja malog školarca vidna je na svakom koraku. Ponosni baka i deka spremni su da pomognu oko odlaska i dolaska iz škole, daju dragocene savete, neretko pomažu oko domaćih zadataka. Oni ovaj segment života svojih unuka doživljavaju na poseban način, baš kao i sami roditelji, koji imaju brigu više. Svima je stalo da dete započne uspešno školovanje, razvije zdrave radne navike i postane odgovorno u ispunjavanju svojih obaveza. Ipak, važno je da svi budu opušteni i niko ne diže bespotrebnu tenziju. Škola je period života, u koji bi smo se svi rado vratili, jer pored svih tih obaveza i pismenih zadataka, pamtimo i spokojnost, lepo druženje, zadirkivanje i postizanje dobrih rezultata na takmičenjima. Pamtimo i kikice i prćast nos i smaranje Radeta iz VI1, i treniranja i zaljubljivanja. Najmanje pamtimo trojku na pismenom iz srpskog jezika ili opomenu usled neurađenog domaćeg zadatka. Ti uspesi i padovi samo su jedan segment na našem putu odrastanja, obrazovanja i stasanja u osobu kakvoj smo nesvesno celog života težili.
Zato dragi roditelji, opustite se i uživajte u svakom segmentu odrastanja dece. Škola je samo jedan od brojnih, koji će uz vašu podršku uspešno savladati.

foto.Mihail_fotodeti-pixabay, klimkin-pixabay,MaBraS-pixabay,white77-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 2700000399
Pernica puna 3zipa Minnine 2700000399
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pune pernice 27187
Pernica puna Multy Wild Heart 27187
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski rančevi 000017848
Anatomski ranac Just ride 48953
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
6.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci